Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Indemnizatii pentru PFA, II, IF si profesii liberale ? sume si procedura de solicitare

indemnizatii stat pfa ii

Masurile legale de protectie sociala acordate in perioada de urgenta s-au axat in primul rand pe angajati, pentru sprijinirea acestora in vederea pastrarii locurilor de munca si subventionarea de catre stat a unui procent important din costul salarial.

Prin OUG 30/2020 cu modificarile ulterioare se prevad insa masuri de sprijin si pentru alte categorii de persoane active, afectate de criza actuala, astfel:

  1. alti profesionisti, asa cum sunt definiti de art. 3 alin. (2) din Codul civil (potrivit acestei legi sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere). Aici se incadreaza: PFA, II, IF, profesii liberale.
  2. persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare

Daca aceste persoane intrerup activitatea ca urmare a efectelor COVID-19, pe perioada starii de urgenta instituita prin Decretul nr.195/2020, ele beneficiaza, din bugetul de stat, ?n baza declaratiei pe propria r?spundere, de o indemniza?ie lunar? de 75% din castigul salarial mediu brut pe tara. Concret, aceste persoane beneficiaza de o indemnizatie bruta de 75% * 5.429 lei = 4.072 lei.

Intreruperea activitatii nu trebuie confundata cu suspendarea la ONRC. Este vorba de o intrerupere temporara a activitatii, fara a fi necesar sa fie declarata la vreo institutie anume.

  • persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe

Daca acestea intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului, pe perioada starii de urgenta beneficiaza, din bugetul de stat, prin agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut, respectiv 4.072 lei brut.

Impozite si contributii sociale datorate

Indemnizatia bruta primita este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate. Obligatiile fiscale privind calculul, declararea si plata acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului finantelor publice. Luand ca exemplu taxele salariale, unei indemnizatii brute de 4.072 lei ii corespunde o indemnizatie neta de 2.382 lei.

Ce trebuie sa faca o PFA, II, IF sau profesie liberala pentru a obtine indemnizatia?

In primul rand va trebui sa completeze :

  • cererea? – aveti un model aici

Daca PFA are semnatura electronica pe numele sau, va semna pagina 1 si pagina 2, va salva documentul introducand in denumire numele sau. Daca PFA nu are semnatura electronica, va lista pagina 1 si 2, le va semna cu pix, le va fotografia/scana pe fiecare separat in cate un fisier imagine si le va incarca in PDF in paginile 4 si 5. Se va salva documentul introducand in denumire numele sau. Daca PFA nu are acces la o imprimanta, poate sa scrie de mana pe o foaie alba Cererea si pe alta foaie Declaratia, le va semna, fotografia si le va atasa in fisierul PDF.

  • declaratie pe propria raspundere – un model mai jos:

Catre

AGENTIA PENTRU PLATII SI INSPEC?IE SOCIALA A JUDETULUI ?????????..???../MUNICIPIULUI BUCURESTI

DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE

Subsemnatul ………………………………………………………………………………………………………

cu domiciliul/sediul ?n localitatea …………………………………..?.., str………?.., nr…………….., judetul………………………………………./ municipiul…………………………….., sectorul …………, identificat cu CI/BI seria???, nr????…, CNP????????.????., telefon ????????????.., e-mail ?????????????? 

Cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul in declaratii, declar pe propria raspundere ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, activitatea desfasurata a fost intrerupta incepand cu data de ???????????.

Data ?????????????

Numele si prenumele (in clar) ?????????????..

Semnatura  ???????????.

La aceste doua documente SEMNATE va trebui sa anexeze:

  • copie dupa cartea de identitate
  • extras de cont al PFA, II, IF, PF, dupa caz

Aceste documente se trimit pe mail la plati.covid.judet@mmanpis.ro

De exemplu, pentru judetul Alba, adresa de mail este: plati.covid.ab@mmanpis, unde ab este prescurtarea pentru ALBA. Un tabel complet cu adresele de mail de judete poate fi gasit aici.

Plata se efectueaza in conturile bancare deschise la unitatile bancare de beneficiarii indemnizatiei. Asadar, contul este necesar sa fie deschis pe numele PFA, nu se poate vira in contul personal. Cererea si documentele se transmit la agentiile teritoriale pana pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

Asadar, pana in 10 aprilie se pot depune solicitarile pe perioade cuprinse intre  16.03.2020 (data de inceput a starii de urgenta) si 31.03.2020. Pana in 10 mai se pot depune solicitarile pe perioada 01.04.2020 ? pana in 14.04.2020 (cand se implinesc cele 30 de zile decretate ca fiind de urgenta). Aici este foarte probabila prelungirea termenului, cel putin pana la finalul lunii aprilie. Plata indemnizatiei se face in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor pentru perioada aferent? starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei din luna anterioara.

Exista mai multe semne de intrebare in momentul de fata legate de situatii particulare ale unor persoane care cumuleaza mai multe calitati ? de exemplu au PFA, dar sunt si angajati cu contract individual de munca ? pot beneficia atat de idemnizatie pe PFA, cat si de somaj tehnic de la locul de munca?  Actele normative publicate in momentul de fata nu fac referiri la aceste situatii, dar nici nu le exclud in mod explicit. Este de asteptat ca in perioada urmatoare sa apara clarificari suplimentare.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *