Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

InLight – o scena pentru fiecare

inlight

O adevarata inspiratie pentru toti cei care au interactionat vreodata cu ei, oamenii din InLight, pasionati de teatru si pedagogie, au reusit sa transforme aceasta pasiune intr-un business model in permanenta adaptare. Sunt tineri, destepti, deschisi si isi conduc afacerea cu determinare. Am stat de vorba cu Alina Grigore, actrita, profesor, antreprenor, cea care a pus pe picioare si respira InLight, alaturi de colegii sai.

inlight

Visul unei nopti de vara

„Aceasta scoala de teatru s-a nascut din dorinta de a face lucrurile altfel. Am studiat in America la un moment dat, am urmat niste cursuri si am vazut cum este abordata acolo relatia dintre elevi si profesori. M-a fascinat foarte tare ce am descoperit, m-a lovit cumva, in sensul in care pana atunci, chiar si la cursurile particulare la care ma duceam prin Bucuresti, relatia profesor-elev era aceeasi ca in scolile de stat de acum 9-10 ani. Daca mergeam la un curs particular de dans, de exemplu, profesorii erau mohorati, intunecati, iar relatia cu elevii nu era foarte importanta. Ce am vazut la americani si mi-a placut foarte mult, a fost tocmai aceasta deschidere spre a intelege, a asculta ce are elevul de spus, el fiind cel important. Observatiile pe care ti le face un elev nu sunt considerate reprosuri, ci oportunitati ca tu, profesor fiind, sa imbunatatesti ceva in relatia ta cu el sau in programa. Mi-a placut foarte mult sa pot observa si intelege aceste lucruri.

Cand am revenit in tara, un prieten de-al meu mi-a propus sa imi inchirieze un spatiu pentru a deschide o scoala de teatru. Nu era prima oara cand mi se sugera sa fac acest lucru, probabil transmit un vibe anume 🙂 Am sfarsit prin a inchiria acel spatiu pe-o suma modica si am deschis InLight intr-o camera de 5 metri patrati, fara exagerare, cu 2 grupe de elevi. Imi aduc aminte ca lucrasem cu un copil care fusese diagnosticat cu ADHD si l-am ajutat prin jocuri de actorie sa scape de acest diagnostic, el ajungand ca din ultimul sa devina unul dintre cei mai buni copii de la el din scoala. Si cumva parintii au vrut sa-mi intoarca favoarea si m-au ajutat atunci cu o suma de bani. Nu mai stiu cat era, imi amintesc doar ca am platit chiria pe 2 luni, am cumparat o masa si un dulap negru. Asta a fost investitia initiala.

inlight

Nici pana in ziua de azi nu stiu ce s-a intamplat. Imi amintesc ca am inceput cu un program de cupoane, Cuponiada sau ceva de genul asta, care insemna ca nu plateau cursul in primele 2 luni. Altfel spus, am inceput pe un zero fantastic.”

Furtuna

InLight a inceput din acel moment sa creasca si crescand, am avut nevoie de mai multi oameni, de mai multe resurse, iar la un moment dat nu am stiut sa gestionez diferenta dintre banii care intrau si cei care ieseau. Astfel, nu numai ca eram pe zero, ci am inceput sa aduc bani de acasa.

Acest moment in viata unui tanar antreprenor mi se pare foarte important: vei auzi tot felul de lucruri in jurul tau despre cat de greu este sa ai o afacere, ca primii 2 ani vei fi in pierdere sau ca primii 4 ani vei fi pe zero. Am primit numeroase sfaturi de a renunta, mi s-a spus sa ma opresc, ca n-are sens, ca o sa fie foarte greu, ca n-o sa avem destui bani sa ne descurcam si intr-adevar, eram destul de la limita, dar pe mine nu prea ma interesa partea asta financiara pe atunci. Trebuia sa ma platesc pe mine si inca 3-4 oameni, pe care, orice s-ar fi intamplat, ii plateam.

Pe 13 septembrie 2013 a venit acel moment cand am vrut sa renunt. Imi vandusem toate bijuteriile, absolut tot ce aveam, ca sa pot sa imi platesc oamenii. Simteam ca nu ma pricep, ca nu stiu cum sa fac si ca nu pot continua asa. Functionam de aproape 2 ani in momentul acela. Cei care mi-au fost alaturi de la bun inceput, Diana Mitrache si Robi Urs, m-au scos la un ceai si m-au ambitionat sa lupt. Nu am renuntat si mi-a fost si mai greu, mi-am stricat relatii, familie, cred, pentru aceasta scoala. Si nu regret. Cred ca langa tine raman oamenii pasionati si cu incredere in ei si in tine. Si cred ca acestia sunt oamenii alaturi de care poti face minuni. Acestia sunt oamenii care experimenteaza si nu cauta neaparat fericirea. Personal, caut mai mult experiente decat bucurii.

Pe mine ma atrageau si ma tineau foarte tare pasiunea pentru actorie si cea pentru relatia cu elevii, e ceva ce imi place foarte mult. Cred ca sunt un bun pedagog pentru ca imi place. Nu cred ca exista un alt motiv. Si atunci, placandu-mi foarte mult, nu puteam renunta, pentru ca eu nu o luasem ca pe o afacere, ci ca pe ceva ce contura relatii, ce crea oportunitati. In plus, incepusem sa vad schimbarile pe care le aduce teatrul in oameni.”

Imblanzirea scorpiei

„In acel moment aveam o grupa de elevi in majoritate antreprenori. Norocul incepatorului. Ne-am intalnit intr-o seara la unul dintre ei sa vorbim despre scoala tin minte ca a gatit spaghete 🙂 Era Mihaela Perianu, o femeie extrem de puternica, o minte agera si o personalitate care nu poate decat sa te inspire. Un adev?rat antreprenor. Ni se mai alaturasera  Liviu Florescu (Craft Interactive), Anastasia Passerotti si Daniel Pisica. Si le multumesc tuturor pana in ziua de azi.  Ei considerau ca este atat de misto ce se intampla la InLight, incat trebuie sa existe niste motive foarte serioase pentru care nu merge: Hai sa aflam unde este problema, sa vedem pe ce se duc banii, de unde vin si sa calculam putin. Si am inceput sa facem calcule.

Am invatat de la ei cativa pasi destul de simpli, dar foarte importanti, cum ar fi marketingul, promovarea si scalarea unei afaceri. Nu stiam pe atunci cat de importante sunt lucrurile astea. M-au facut apoi sa inteleg ca daca vreau ca treaba asta sa functioneze, trebuie ca si eu sa fiu satisfacuta financiar, ori pentru mine nu conta deloc asta. Daca plateam oamenii si chiria, eram multumita. Am realizat ca si afacerea trebuia sa se bucure financiar, asa ca am invatat cum sa reinvestesc.

In urma sfaturilor primite, am inceput sa citesc singurica niste carti, sa fac niste calcule, niste excel-uri (nu stiusem pana atunci ce sunt alea 🙂 ) si am reusit sa inteleg cauza pierderilor. De exemplu, unii elevi plecau la cursurile de scriere si nu intelegeam de ce, mai ales ca este o parte foarte amuzanta si interesanta a cursului. Analizand, ne-am dat seama ca era din cauza ca una dintre teme ii obliga sa scrie acasa niste scene. Si am realizat ca intr-adevar, elevul nu vrea sa piarda relatia cu tine. Nu voia tema pentru acasa, pentru ca asta insemna sa piarda relatia cu tine. Lui ii convenea sa vina sa-si faca tema aici. Si ne-am gandit ca ar fi poate o idee buna sa le facem impreuna, in cadrul cursului, la scoala.

inlight

Am invatat impreuna sa facem sa functioneze lucrurile pentru ei, practic am invatat sa ne adresam nevoilor clientului. Am gasit tot felul de solutii. Si cand a inceput sa functioneze, cand in 6 luni de zile scoala a inceput sa creasca teribil, si nu-mi venea sa cred, mi-am dat seama cat de aproape fusesem, la un pas, de a inchide unul dintre cele mai creative si tari hub-uri din Romania. Robi a preluat toata partea de strategie si a facut ca scoala sa isi pastreze calitatea, reusind in acelasi timp sa se intretina.”

Masura pentru masura

„Am vorbit mai devreme despre un copil diagnosticat cu ADHD pe care teatrul l-a ajutat sa devina mai bun, sa isi invinga boala. Cand vedem ce pot face lectiile de teatru din elevii nostri, cate porti se deschid si cate schimbari absolut incredibile provoaca, stim ca facem parte din ceva exceptional.

Am avut un elev care fusese operat la mandibula si care nu putea vorbi sau vorbea foarte prost, iar prin exercitii de dictie ajunsese sa vorbeasca foarte bine. Am avut elevi care au renuntat la jobul lor nu ca sa se faca actori neaparat, ci ca sa faca altceva, fotografie de exemplu, sau au avut curaj sa-si deschida un business. Am vazut transformarea pe care o aduce actoria in oameni, chiar daca uneori e amuzant – oameni care au avut curaj sa divorteze, altii care au avut curaj sa se casatoreasca, depinde cu ce traume vine fiecare 🙂 Dar pe noi ne-a interesat sa predam la nivel profesionist, indiferent de motivele pentru care se inscriau cursantii. Si atunci devenea foarte interesant sa vedem rezultatele pe care le avea o scoala privata cu niste oameni care erau pana la urma neprofesionisti.

Anul acesta, in noiembrie, implinim 8 ani de existenta si 4 ani de cand organizam Festivalul de Piese Imperfecte, singurul festival de teatru neprofesionist din Bucuresti. Este un festival care functioneaza foarte bine, atat de bine, incat nu avem niciodata locuri goale, lucru care se intampla si la festivaluri mari de teatru. Asta pentru ca elevii nostri au ceva special si asta nu pentru ca sunt pregatiti, ci pentru ca sunt pregatiti fata de un nivel pe care il considera cumva industria profesionista ca poate fi atins de un neprofesionist. Si este adevarat, ei au dreptate, este complicat ca un actor neprofesionist sa atinga un nivel apropiat de cel al unui actor profesionist. Dar ai nostri merg un pic peste nivelul de actor neprofesionist, iar asta ni se spune de catre toata lumea. Si atunci esti curios sa vezi ce fac de sunt atat de buni si vii sa-i vezi la festival.

Un alt lucru pe care l-am facut, a fost ca am deschis usile lumii. Am zis ca oricine din afara scolii vrea sa vada ce fac oamenii astia, poate. Si au inceput sa vina colegi, regizori, au inceput sa lucreze cu ei. Si inca o data, mi-am dat seama cat de aproape am fost sa inchid, doar pentru ca erau oameni in jurul meu care ma sfatuiau sa fac asta. Si mi-am dat seama ca secretul este sa nu renunti niciodata. Si daca vreodata te sperie concurenta de pe piata, acesta este cel mai prost motiv sa renunti. In domeniul nostru concurenta este foarte mare dar tu trebuie sa ai incredere in nivelul de calitate pe care-l poti produce tu si sa stii ce faci tu diferit de ceilalti. Cred ca ce facem noi foarte bine e ca ne concentram in permanenta pe calitate. Si e bine sa asculti confirmarile pe care le prime?ti – Inlight a fost laudat de Deborah Aquila directoare de casting cunoscuta pentru productii ca The Shawshank Redemption, Wonder sau La La Land, de Melissa Leo, a fost comparata cu Actors Studio, a avut reviews peste tot in lume si in presa pentru cat de misto e! 

Cred ca InLight a devenit un centru de creatie foarte puternic, din toate punctele de vedere: calitate, resurse, relatii si oportunitati. Chiar cu un an inainte ca scoala noastra sa devina prima scoala din lume care sa ia un premiu pentru actorii din film, la Berlinale, era cat pe ce sa inchid. Am vrut sa inchid usa pentru ca m-am gandit ca nu sunt om de afaceri si din tot felul de temeri de acest gen care, pana la urma, devin nefondate in momentul in care esti determinat si pasionat. As fi facut o greseala enorma. Cand intelegi ca totul se reduce la cum stii sa operezi cu nivelul de calitate, totul se schimba.

Totul e bine cand se termina cu bine

„Cred ca este un orgoliu sa spui ca doar unii pot fi antreprenori. Eu nu cred asa ceva. Eu cred ca oricine poate fi, daca are tool-urile necesare. Ti se va spune intr-una ca nu poti, pentru ca oamenii chiar cred ca nu poti, nu au neaparat ceva impotriva ta. Se gandesc la birocratie, la piedici si nu sunt putine. Dar poti.

Desigur ca am avut diferite alte momente cheie. Uite, anul trecut am avut un moment puneam cu totii pe primul loc niste investitii (noi aici suntem o mana de oameni de baza, echipa, cei alaturi de care am pornit la drum). Si am recalculat absolut totul si am reusit sa ne dublam salariile, ceea ce a fost mare lucru. Am mai avut o regula de baza, pe care sunt convinsa ca e extrem de greu sa o aplici in alte business-uri, dar la noi a functionat, am putut face chestia asta: eu si cei cativa oameni care m-au sustinut intr-una, care au sustinut aceasta afacere din prima zi pana astazi si care n-au vrut niciodata sa renunte, suntem platiti egal. Eu nu iau mai mult decat ei, ei nu iau mai mult decat mine, suntem o mana de oameni foarte loiali. Si cred ca asta le da lor incredere si asta imi da mie liniste, cumva. Stiu ca ei inteleg ca eu ma raportez la nivel egal cu ei, datorita calitatii pe care ei au adus-o in aceasta scoala.

inlight

As fi vrut sa stiu din primul an ce stiu acum, ce tehnici de promovare sa folosesc, de ce este atat de important sa o faci, la ce sa fiu atenta. As fi dorit sa folosesc de atunci programul vostru de facturare si nu spun asta sa va fac reclama, ci pentru ca te ajuta enorm sa poti avea o astfel de privire de ansamblu asupra tranzactiilor financiare, sa poti analiza atat de usor ce intra si ce iese. Dar invatam pe parcurs si devenim astfel mai buni.

Felul in care noi urmarim calitatea, este prin evolutie. Nu vrem sa punem o patalama pe ceea ce stim. De fiecare data ne modelam pe ce aduc elevii, pe ce nevoi au, pe ce modificari sau evolutii apar in industria de teatru si film. Elevii de astazi nu au nicio legatura cu elevii de acum 8 ani. Aceia se asteptau sa vina la scoala si tu sa fii scoala aia prafuita si agresiva pedagogic, nu intelegeau cum de sunt incurajati. Dar noi nu mergem pe metoda pedepsei, mergem pe incurajare, o incurajare obiectiva. Nu-ti voi spune ca esti fascinant daca nu esti. Dar iti voi spune sigur ca poti. Adica felul in care iti observ eu tie deficientele e prin observatie si analiza, nu e un repros. Si am adus multe imbunatatiri metodei pe principiile astea, gandindu-ne in primul rand ca evoluam noi, odata cu ei. Elevii de acum stiu toti jocurile, dar noi le explicam cu totul altfel decat ce fac ei intr-un team-building dintr-o corporatie. Le explicam prin prisma actoriei, ce se intampla cu ei emotional de exemplu. Jucam cu un scop foarte precis, sa explicam de ce se intampla asta, in raport cu cine se intampla si ce se intampla.

Nu este simplu sa pornesti si sa cresti o afacere, dar concurenta ar trebui sa fie cel mai slab motiv pentru care te-ai putea opri. Noi suntem prieteni cu ei. Celelalte ?coli sunt invitate la festivalul nostru ?i noi mergem s? le vedem spectacolele. Imi place sa cred ca invatam unii de la altii.  

Trebuie sa il cunosti pe clientul tau si sa empatizezi cu el. Odata ce ii rezolvi nevoile si daca scopul tau final este sa livrezi calitate, atunci totul va fi ok. Odata ce incepi sa ai castiguri, e bine sa faci cateva cursuri de antreprenoriat. Deci cateva carti, multa incredere si determinare mi se par a fi ingredientele succesului.

Pe Alina si echipa de la Inlight ii puteti gasi aici:
https://inlightcenter.ro
https://www.facebook.com/InLightCenter/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *