Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Legea prevenirii modificata, recuperare TVA UE, noi conturi contabile – Cronica antreprenoriala

legea prevenirii modificata

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.Contraventiile care intrau sub incidenta legii prevenirii au fost modificate prin H 937/06.10.2023.

Printre actele normative eliminate partial de sub incidenta acestei legi sunt: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, Codul fiscal si Codul de procedura fiscala.

Printre contraventiile eliminate de sub incidenta legii prevenirii mentionam:

a) emiterea bonului fiscal continand date eronate, sau fara ca acesta sa contina toate datele obligatorii

b) neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului;

c) utilizarea de catre unitati a unor terminale de plata care nu sunt instalate potrivit prevederilor legale

d) depunerea peste termen a declaratiilor de impunere

e) nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni;

f) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative.

2.Reglementarile contabile au suferit modificari prin publicarea in 06.10.2023 a Ordinului 2649 al Ministrului Finantelor.

Se introduc conturi noi in planul de conturi pentru evidenta mai detaliata a anumitor tipuri de cheltuieli, astfel:

6121 „Cheltuieli cu redeventele”

6122 „Cheltuieli cu locatiile de gestiune”

6123 „Cheltuieli cu chiriile”

616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala”

617 „Cheltuieli de management” si

618 „Cheltuieli de consultanta”.

Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2023.

3.S-au publicat noi masuri in domeniul jocurilor de noroc prin Ordonanta nr. 82 din 06.10.2023.

Printre masurile adoptate amintim:

Toti operatorii vor fi obligati sa aiba sediul fiscal in Romania si sa plateasca in Romania taxe si impozite.

Se introduce o noua modalitate de acoperire a riscului de neplata a obligatiilor fata de bugetul general consolidat prin introducerea politei de asigurare de garantie emisa de o societate de asigurari cu sediul intr-un stat membru al Uniunii Europene, un stat semnatar al acordului privind Spatiul Economic European, ori un stat din Confederatia Elvetiana.

Contributiile anuale ale organizatorilor jocurilor de noroc licentiati se majoreaza.

Se instituie interdictia privind comercializarea alcoolului in salile de jocuri de noroc. 

4. Pentru semestrul II al anului 2023, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale, este de maximum 210 lei/luna, respectiv de maximum 420 de lei/eveniment.

Valoarea nominala astfel stabilita se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie si martie 2024.

5. Ministerul de Finante a publicat pe data de 04.10.2023 un proiect legislativ privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de intreprinderi multinationale si a grupurilor nationale de mari dimensiuni.

Necesitatea proiectului vine ca urmare a obligatiei de transpunere a Directivei UE 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de intreprinderi multinationale si a grupurilor nationale de mari dimensiuni in Uniune.

6. O societate din domeniul comertului de bunuri cu ridicata si amanuntul a fost sanctionata contraventional cu suma de 1.000.000 lei .

Societatea nu a respectat cota de adaos maxima de 20%, existand situatii in care a rezultat un adaos de peste 42%. Verificarile au fost efectuate pentru produse achizitionate in perioada 01 august – 29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023.

7. Conform Codului muncii, incapacitatea temporara de munca este unul dintre cazurile de suspendare de drept a contractului individual de munca, dar care nu se inregistreaza in Revisal „perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale” stabileste H.G. nr.905/2017.

Atat in Codul muncii cat si in OUG nr.158/2005 se specifica ca daca in timpul efectuarii concediului de odihna sau a celui fara plata intervine un concediu medical, acestea se intrerup. Acest lucru este important din doua motive: plata indemnizatiei de concediu medical dar si efectuarea ulterioara, conform unei programari convenite, a concediului care a fost intrerupt .

8. ANAF a publicat pe data de 02 octombrie 2023 un ghid privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii Europene.

Persoanele impozabile stabilite in Romania, care au efectuat importuri si achizitii de bunuri/servicii in alt stat membru al Uniunii Europene – pot beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitata in acel stat, prin completarea si depunerea formularului 318 „Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal”.

Ghidul se regaseste pe site-ul ANAF la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_Recuperare_TVA_UE_2023.pdf

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *