Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Salariul minim in constructii, noile masuri fiscale 2024, controale ITM – Cronica antreprenoriala

masuri fiscale 2024

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung (PL-x 546/26.09.2023). Propunerea promulgata prin Decretul 1316/2023 devine Legea 296/2023 publicata in MOF nr. 977 din 27.10.2023.

Masurile cuprinse in acest ordin intra in vigoare treptat in perioada urmatoare. Cel mai devreme intra in vigoare masurile care reduc plafoanele la tranzactii cu numerar, respectiv introduc un sold al casieriei, in 15 zile de la publicarea in MOF.

2. Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, a comunicat ca in urma sedintei Consiliului National ripartit s-a avizat cresterea salariului minim in constructii si in agricultura la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei.

Masura ar urma sa intre in vigoare incepand cu luna noiembrie 2023. Actul normativ nu a fost publicat insa in Monitorul Oficial.

3. Inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj au desfasurat, in perioada 09 – 13 octombrie 2023, actiuni de control in cadrul unei campanii nationale privind verificarea modului de respectare de catre beneficiari a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cadrul acestei campanii au fost verificate o serie de aspecte referitoare la: durata timpului de munca, plata muncii prestate de zilier, folosirea muncii copiilor si a tinerilor, folosirea muncii cu zilieri doar in domeniile expres prevazute de actul normativ si nu in ultimul rand a evidentierii zilierilor prin inregistrarea in registrul electronic de evidenta a zilierilor.

Neconformitatile identificate au fost:

a) neinregistrarea si netransmiterea unui numar de 3 zilieri in Registrul electronic de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii de catre fiecare persoana ;

b) utilizarea muncii zilierilor minori peste timpul maxim admis de lege, respectiv 6 ore pe zi si cel mult 30 de ore pe saptamana;

c) depasirea duratei zilnice de 12 ore a activitatii unui zilier;

d) nerespectarea obligatiei de plata a zilierului la echivalentul a 8 ore de munca, chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate.

4. Persoanele impozabile care sunt inregistrate in Romania pentru utilizarea regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, prevazut la art. 315.2 din Codul fiscal,  trebuie sa depuna, prin mijloace electronice, declaratia speciala de TVA pentru fiecare luna, indiferent daca au fost sau nu efectuate vanzari la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte in perioada fiscala de raportare, potrivit modelului stabilit in anexa III din Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2020/194 -formularul 398 ”Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop)”.

Declaratia speciala de TVA se depune pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea perioadei fiscale acoperite de declaratie.

5. Reamintim ca pe calendarul zilelor libere legale incepand cu anul 2024 se vor afla doua zile noi:

a) 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza 

b) 7 ianuarie – Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul 

6. AJFP Brasov a anuntat intr-un comunicat ca in vederea recuperarii obligatiilor bugetare, prin procedura de executare silita exercitata de catre unitatile fiscale, inspectorii cu atributii privind colectarea creantelor identifica veniturile, bunurile si sau conturile bancare la contribuabilii cu obligatii fiscale restante datorate bugetului consolidat al statului.

In acest sens, la nivelul unitatilor fiscale din judetul Brasov s-au aplicat in primele 9 luni ale anului 2023 un numar de 11.487 popriri bancare in suma de 88.046.562 lei la debitorii persoane fizice.

In unele cazuri s-au identificat contribuabili care detin conturi bancare deschise la REVOLUT BANK, aceasta fiind o institutie bancara cu sediul in Lituania.

Organul de executare silita in procedura de recuperare solicita statului partener european, in cazul REVOLUT BANK, statului lituanian, infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti. In aceste cazuri REVOLUT BANK, infiinteaza poprire asupra conturilor detinute de debitori, sumele indisponibilizate fiind virate in conturile indicate de organul fiscal din Romania .

Spre exemplu, la nivelul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Brasov cel mai semnificativ caz inregistrat, in urma aplicarii acestei proceduri, a constat in recuperarea de la un singur debitor persoana fizica a sumei de 40.000 EURO.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *