Ca urmare a continuarii situatiei de criza, la finalul anului 2020, au fost publicate doua acte normative care prelungesc anumite masuri de sprijin pentru angajati si angajatori.
Acestea sunt:
1. Subventii pentru incadrarea in munca a anumitor tipuri de angajati in perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021
Astfel, angajatorii care in perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021 incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga:
- persoane in varsta de peste 50 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor, in perioada starii de urgenta sau de alerta
- persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani inregistrate ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si
- cetateni romani, incadrati in aceleasi categorii de varsta, carora in anul 2020 le-au incetat raporturile de munca cu angajatorii straini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar maxim 2.500 lei, dar au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioada de minimum 12 luni de la implinirea termenului de 12 luni de la aceasta data.
Cum se calculeaza sumele?
Sumele se acorda pentru plata salariului proportional cu timpul efectiv lucrat de salariat si nu se cumuleaza, pentru acelasi angajat, cu subventiile care se acorda angajatorilor care au incheiat cu agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti contracte sau conventii in baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Pentru recuperarea sumelor, angajatorii vor depune o cerere la AJOFM, dupa ce au efectuat plata drepturilor salariale.
Nu pot beneficia de aceste sume:
- institutii si autoritati publice
- angajatorii care la data solicitarii acordarii acestor sume se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau asupra carora sunt impuse restrictii din alte motive decat cele generate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2
Baza legala: Art. I al OUG nr. 220 din 30 decembrie 2020 privind aplicarea unor masuri de protectie sociala dupa 1 ianuarie 2021 in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative.
2. Masuri pentru zilieri pana la 30 iunie 2021
Pentru persoanele care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare zilieri, care isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la art. 13 din Legea nr. 52/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, afectate de intreruperea sau restrangerea activitatii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru o perioada de 3 luni, la alegerea beneficiarului de lucrari, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2021, se acorda de la bugetul de stat o suma reprezentand 35% din remuneratia cuvenita zilei de munca.
Baza legala: Art. II pct. 1 al OUG 220/2020
3. Suventii pentru CIM pe perioada determinate pana la 30 iunie 2021
Pana la 30 iunie 2021, dar nu mai mult de o perioada de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajatii care incheie contracte individuale de munca pe perioada determinata de pana la 3 luni, se asigura decontarea unei parti din salariul acordat acestora, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate in aceste locuri de munca, pentru o perioada de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, aferent perioadei lucrate.
Baza legala: art. II pct. 2 al OUG 220/2020.
4. Zile libere pentru parinti pana la 30 iunie 2021
In ce priveste acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, se continua aplicarea prevederilor OUG 147/2020 pana la 30 iunie 2021 si in situatia in care prin ordin al ministrului educatiei se dispune suspendarea activitatilor care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant si continuarea activitatilor didactice in sistem on-line. Asadar, parintii ai caror copii vor continua activitatea in sistem on-line vor putea beneficia in continuare de zile libere pentru supravegherea acestora.
Indemnizatia pentru fiecare zi libera este este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Baza legala: art. III al OUG 220/2020
5. Reducerea timpului de munca – pana la 30 iunie 2021
In cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/ asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca al salariatilor cu cel mult 80% din durata lunara calculata prin raportare la durata prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, lunar, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna.
Baza legala: OUG 211/2020privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea
6. Somaj tehnic – pana la 30 iunie 2021
Masura acordarii somajului tehnic a fost prelungita pana la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevazute de Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.
Baza legala: OUG nr. 211/2020
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,
In luna februarie 2021 am angajat o persoana cu varsta cuprinsa intre 16 -29 ani si am depus la AJOFM documentatia pentru incheierea conventiei in baza OUG 220/2020 si Ordinului nr. 2/ 2021. Conventia nu a fost semnata nici pana azi, cu explicatia ca „nu s-au primit banii” ! Conform procedurii, subventia se acorda incepand cu data semnarii conventiei, deci daca AJOFM nu semneaza conventia , angajatorul pierde banii pe lunile respective, sumele nu se platesc retroactiv, de la data la care ar avea dreptul conform OUG 220.
In legislatie nu am citit ca nu se semneaza conventia daca AJOFM nu are bani! Mai mult, daca banii nu apar pana in septembrie 2021, dreptul la subventie se pierde definitiv!
Puteti sa ma ajutati cu un sfat pentru rezolvarea situatiei descrise?
Buna ziua Daniela,
Va recomandam sa solicitati o audienta la AJOFM de care apartineti in care sa solicitati informatii privind stadiul solicitarii dumneavoastra si privind momentul la care se estimeaza ca semnati conventia. Din pacate, aceste informatii nu sunt publicate in mod transparent astfel incat sa puteti vedea undeva intr-un sistem stadiul aplicatiei dumneavoastra. In acest OUG 220/2020 nu se mentioneaza ca solicitarile vor fi procesate in limita unui anumit buget.
Ca alternativa puteti sa solicitati informatii privind stadiul solicitarii dumneavoastra si prin intermediul unui e-mail.
Mult succes!