Ce este un contract colectiv de munca?
Un contract colectiv de munca este practic o conventie intocmita in scris, incheiata intre angajator si reprezentantii angajatilor care vizeaza stabilirea clauzelor privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca.
Scopul unui contract colectiv este:
- pe de o parte, promovarea si apararea intereselor partilor semnatare
- pe de alta parte, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca
Cine are obligatia intocmirii unui contract colectiv?
Nu orice societate are obligatia sa initieze negocierea colectiva a contractului colectiv de munca.
Potrivit legii dialogului social (L 62/2011), negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
Initiativa negocierii
Angajatorul este cel care trebuie sa ia initiativa negocierii. Initierea negocierii colective se face cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca existente sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
Daca angajatorul nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
In plus, durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere, angajatorul are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
Informatiile pe care angajatorul le va pune la dispozitia reprezentantilor angajatilor vor cuprinde cel putin date referitoare la:
- situatia economico-financiara la zi
- situatia ocuparii fortei de munca
Procesul verbal
In cadrul primei sedinte de negociere se va intocmi un proces-verbal in care partile vor consemna:
- cine a facut parte din echipele de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise
- nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca
- durata maxima a negocierilor convenita de parti
- locul si calendarul reuniunilor
- dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri
- dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere
- alte detalii privind negocierea
Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate. Astfel de procese verbal se vor incheia la fiecare sedinta de negociere si vor fi semnate de reprezentantii mandatati ai partilor.
Important! Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca.
Efectele contractelor colective de munca
Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii din unitate.
Contractele colective de munca, incheiate la orice nivel, nu pot fi semnate decat de reprezentantii mandatati in acest sens ai partilor care au negociat.
Durata contractului colectiv de munca
Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 de luni. Totusi, partile pot hotari prelungirea, o singura data, cu cel mult 12 luni.
Daca la nivelul unitatii nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.
Documentatia intocmita si pastrarea ei
Contractele colective de munca la nivel de unitate si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa si se inregistreaza prin grija partilor la inspectoratul teritorial de munca. Dosarul intocmit in vederea inregistrarii va cuprinde:
- contractul colectiv de munca, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti
- dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere
- imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca
- dovezile de reprezentativitate ale partilor
- procesele-verbale ale negocierii, redactate in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor
- pentru contractele colective de munca incheiate la nivel de sector de activitate, mandatele speciale
Data de la care se aplica contractele colective de munca
Contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii lor la autoritatea competenta sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.