Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. Pe data de 31 iulie 2024 Ministerul de Finante a publicat in transparenta decizionala un proiect legislativ de modificare a Codului de procedura fiscala. Principalele masuri vizeaza:
– acordarea esalonarii la plata in forma simplificata, inclusiv pentru obligatiile fiscale cu retinere la sursa, in anumite conditii
– posibilitatea platii obligatiilor fiscale in conturile de venituri bugetare aferente fiecarui tip de obligatie fiscala;
– stabilirea unor mijloace electronice de comunicare mai facile cu reprezentantii legali/desemnati ai mediului de afaceri, pentru informarea periodica privind situatia fiscala;
– simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate si confiscate;
– masuri pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar in cazul debitorilor care au infiintate popriri asupra conturilor bancare;
– introducerea numarului de identificare digitala, alternativ CNP-ului.
Conform proiectului, orice persoana fizica care detine cod numeric personal va putea solicita organului fiscal central alocarea unui numar de identificare digitala, atribuit in scop fiscal, care sa fie utilizat la interactiunea persoanei fizice cu sistemele digitale in care se solicita identificarea sa prin inscrierea codului numeric personal.
Sistemele digitale, structura numarului de identificare digitala, precum si procedurile privind solicitarea, atribuirea si anularea acestuia urmeaza a se stabili prin Ordin ANAF.
2. Casa Nationala de Pensii Publice reaminteste intr-un comunicat ca potrivit noii legi a pensiilor, in vigoare de la 1 septembrie 2024, in cazul beneficiarilor stabiliti in strainatate (nerezidenti), certificatul de viata se transmite semestrial, din proprie initiativa, de beneficiarul nerezident aflat in plata, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie a fiecarui an.
Certificatul de viata trebuie semnat in fata unei autoritati legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere permanenta, dupa caz, respectiva autoritate certificand acest fapt.
Transmiterea certificatului de viata catre casa teritoriala de pensii se poate face prin orice mijloace de comunicare, respectiv posta, fax, e-mail, date de contact care se regasesc pe site-urile oficiale ale respectivelor instututii si pe site-ul CNPP .
3. Organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi in numele si in contul furnizorilor, persoane impozabile stabilite in Romania, pentru livrarile de bunuri efectuate in cadrul operatiunilor de executare silita sau de valorificare a bunurilor mobile si imobile sechestrate in cadrul procesului penal, au obligatia sa transmita facturile prin/in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in situatia in care furnizorul ar avea obligatia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora in sistem.
Pentru indeplinirea acestei obligatii se organizeaza Registrul RO e-Factura executari silite.
Inscrierea in Registrul RO e-Factura executari silite se face prin transmiterea formularului 079 Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite.
4. Codul muncii defineste munca nedeclarata drept:
a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
d) primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Pe de alta parte, munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale.
Amenzile pentru aceste doua tipuri de neconformitati sunt foarte ridicate.
5. Personalul din cadrul organelor fiscal este obligat sa pastreze secretul asupra informatiilor de care a luat cunostinta ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu. In categoria informatiilor din aceasta categorie intra datele referitoare la contribuabil/platitor, cum ar fi: datele de identificare, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si cuantumul veniturilor, natura, sursa si valoarea bunurilor, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori documente prezentate de catre contribuabil/platitor sau terti.
Totusi, organele fiscale pot transmite informatiile respective:
– autoritatilor si institutiilor publice in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute de lege
– institutiilor de interes public definite potrivit actelor normative de organizare si functionare, care sunt investite sa indeplineasca un serviciu de interes public, in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute de lege
– autoritatilor fiscale ale altor tari, in conditii de reciprocitate, in baza unor instrumente juridice internationale semnate de Romania si care cuprind prevederi privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal si/sau recuperarea creantelor fiscale
– autoritatilor judiciare competente, potrivit legii
– oricarui solicitant, cu consimtamantul expres si neechivoc al contribuabilului/platitorului despre care au fost solicitate informatii.
– in alte cazuri prevazute expres de lege.
6. Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontiera Constanta Sud au retinut aproximativ 7.000 perechi de pantofi sport susceptibile de a fi contrafacute. Incaltamintea are o valoare totala de aproximativ 16.000.000 lei si a fost descoperita ca urmare a controlului fizic efectuat asupra marfurilor aflate intr-un container sosit din China, apartinand unei societati comerciale cu sediul in Ucraina. Autoritatea vamala a retinut bunurile susceptibile de a fi contrafacute in vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmand a fi dispuse masurile legale care se impun.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.