Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – noi obligatii declarative pentru angajatii cu contract partial, raportari semestriale

SmartBill

Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Codul COR se va completa cu noi ocupatii, conform unui proiect legislativ recent publicat de catre Ministerul Muncii. Noile ocupatii sunt:

  • confectioner produse textile – 753114
  • inginer geotehnician – 211447
  • lucrator in lacatuserie mecanica structuri – 721436
  • tanatopractor – 516304
  • terapeut in terapie asistata de animale – 226929

De asemenea, exista cateva schimbari de grupe pentru anumite profesii precum: manager in domeniul sigurantei alimentare, auditor in domeniul sigurantei alimentare sau interpret in limbaj mimico-gestual.

2. Ministerul Finantelor a publicat in 11.08.2022 proiectul procedurii aplicabile pentru acei salariati care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate (in prezent 2.550 lei).

Incepand cu 1 august 2022, cei care nu realizeaza o baza egala cu cel putin un salariu minim, datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. Salariatii pentru care baza de calcul depaseste un salariu minim vor trebui sa depuna lunar la fiecare angajator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Exceptie
In cazul in care la unul dintre angajatori/platitori de venituri, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor, corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna, este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, salariatii nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul/platitorul respectiv.
Declaratia se depune lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
Daca salariatii nu depun declaratia, fiecare angajator va calcula contributiile la nivelul salariului minim brut pe tara proportional cu numarul de zile lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Exemplu
O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 septembrie 2022 trei contracte de munca cu timp partial obtinand urmatoarele venituri:

  • de la angajatorul A, suma de 800 lei
  • de la angajatorul B, suma de 900 lei
  • de la angajatorul C, suma de 1.000 lei

Baza lunara de calcul cumulata = 2.700 lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.
Fiindca baza lunara de calcul este mai mare de 2.550 lei, rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, astfel, salariatul va depune declaratia pe propria raspundere la fiecare angajator.

La fiecare angajator, angajatul va datora contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul stabilita la fiecare dintre acestia.

3. S-au publicat modelul si continutul formularului 179 – Declaratie privind compensatia la carburanti. Formularul se completeaza si se depune de catre operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clienti finali – persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu, care acorda o reducere de pret la pretul de vanzare si beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare, aferenta reducerii acordate potrivit OUG nr. 106/2022.

Termenul de depunere a Formularului 179 “Declaratie privind compensatia la carburanti” este pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat reducerea, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 106/2022.

4. ANAF, prin Directia Antifrauda, a demarat o serie de controale pe raza Complexului Comercial Dragonul Rosu, fiind verificate puncte de lucru ale unor agenti economici care desfasoara activitati de comert cu produse textile. Controalele vizeaza identificarea activitatilor comerciale suspecte de evaziune fiscala, fraude vamale si comert cu produse contrafacute.

5. Data de 16 august 2022 este termenul pentru depunerea raportarilor contabile semestriale. Trebuie sa depuna aceste raportari cei care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.

Incadrarea in criteriile mentionate se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2022, cele care in tot semestrul I al anului 2022 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2022, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2022.

6. Angajatii trebuie sa cunoasca faptul ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Aceasta indemnizatie de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute mai sus, din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Din compararea celor doua sume rezultate se ia cea care este mai favorabila angajatilor.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *