Incepand cu anul 2023, sistemul de impozitare pe venitul microintreprinderilor nu mai este obligatoriu, ci optional.
Din 2023, raman doar doua optiuni de inregistrare fiscala – platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau de platitor de impozit pe profit. Regimul de impozit specific companiilor din HORECA peste o anumita marime a veniturilor a fost abrogat.
Asadar, inca de la infiintare, o firma are optiunea fie pentru micro, fie pentru impozit pe profit.
O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile privind asociatii si capitalul sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului iar cea privind angajatii in termen de 30 zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
Pe langa introducerea optionalitatii sistemului, se mai modifica si definitia microintreprinderii. Astfel, microintreprinderea devine persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale – aceasta este o conditie care a mai existat in legislatia din Romania, insa ulterior s-a renuntat la ea
- are cel putin un salariat
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro – asistam la o injumatatire a plafonului comparativ cu anul 2022
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintrepinderilor, inclusiv persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol (aceasta este de asemenea o conditie noua)
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii
Interdictii
- Nu vor putea aplica sistemul micro persoanele juridice romane care desfasoara activitati in urmatoarele domenii:
- bancar
- asigurari si reasigurari
- piete de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii
- jocuri de noroc
- explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale
- In cazul in care oricare dintre asociatii/actionarii persoanei juridice romane detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, acestia trebuie sa stabileasca cele trei persoane juridice romane care aplica prevederile prezentului titlu, pentru restul persoanelor juridice urmand sa fie platitoare de impozit pe profit.
Cota de impozitare
Singura cota de impunere este de 1%, ca urmare a introducerii conditiei privind existenta cel putin a unui salariat.
Schimbarea regimului fiscal in cursul anului
Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute mai jos. Optiunea se comunica potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului:
- Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
- In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia privind existenta a minim un salariat aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie. Prin exceptie, pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
- Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati in domeniul bancar, asigurari si reasigurari, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, al jocurilor de noroc, explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale. datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.
Mai jos prezentam un calcul comparativ privind taxele datorate de o microintreprindere cu venituri de 250.000 lei pe an fara salariati in 2022 vs 2023, in ipoteza in care are un angajat cu salariul minim de 2.550 lei.
Taxe datorate in 2022
Avand in vedere ca nu exista salariati, singurul impozit datorat este cel pe micro.
- Impozit pe intregul an 2022= 3%*250.000 lei = 7.500 lei
Taxe datorate in 2023
- Impozit micro pe anul 2023 = 1%* 250.000 lei = 2.500 lei
- Taxe salariale = 12 luni * 1.083 lei/luna =12.996 lei
- Total taxe = 2.500 lei+12.996 lei = 15.496 lei
Aceasta inseamna ca aceeasi microintreprindere datoreaza cu 7.996 lei taxe in plus fata de anul 2022, mai mult decat dublu. Daca ar fi platitoare de impozit pe profit, in ipoteza in care nu ar avea deloc cheltuieli, impozitul anual ar fi 16%*250.000 lei = 40.000 lei.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua.
Doresc sa mă lamuriți in ceea ce privește următoarea situație :
În luna mai 2022 am înființat o firmă care are ca obiect de activitate ” activități de consultanță în afaceri și management ” ( cod CAEN 7022 ). Are statut de microîntreprindere. De la bun început am realizat venituri doar din această activitate. Deoarece ponderea veniturilor a fost de 100% din activitați de consultanță ar fi trebuit ca începând cu trim. II al anului 2022 să devin plătitor de impozit pe profit ?
Mulțumesc.
Vladimir Mircea Nazarie
Buna ziua Vladimir,
Va multumim ca ne urmariti.
Incepand cu 1 ianuarie 2023 veti deveni platitor de impozit pe profit. Noile reglementari se aplica doar incepand cu anul 2023.
Sarbatori fericite!
Referitor la modificarea Codului fiscal prin OG 16/2022, vă rog să clarificați dacă-mi păstrez încadrarea în categoria microîntreprinderilor, activitatea principală pe care o desfășor aparținând codului CAEN 7112 – activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, mai precis dacă sunt considerate activități de consultanță în sensul art. 47 alin. 1f cele de dirigenție de șantier, măsurători topografice și de teren, responsabil tehnic cu executarea lucrărilor, întocmirea de rapoarte de expertiză tehnică și altele similare legate de acestea. Dacă la 31.12.2022 nu am avut niciun angajat, pot păstra încadrarea în microîntreprindere dacă angajez în termen de 30 zile o persoană?
Mulțumesc pentru răspuns.
Buna ziua,
In opinia noastra consideram important ce scrie in contractele de prestari servicii – daca este mentionat ca faceti consultanta sau nu.Codul 7112 are in componenta denumirii si termenul Consultanta, insa cuprinde si alte tipuri de servicii, in afara de cele de consultanta. Consideram ca daca dupa verificarea contractelor se constata ca activitatea nu este de consultanta nu aveti obligatia de a trece la profit. Noi consideram ca serviciile topografice, dirigentia de santier nu este consultanta. Puteti sa adresati aceasta intrebare si la ANAF pentru a avea un raspuns si din partea lor. Legat de angajat, acesta trebuia sa existe la 31.12.2022 pentru a pastra statutul de microintreprindere, sau cel putin sa aveti un contract de mandat.
Mult succes!
Buna ziua
In 2022 am avut cod caen principal 7022. In declaratiile 300 am spus eronat ca acesta a fost ponderea activitatii. Totusi, acesta a fost eronat. De cativa ani fac servicii, nu mai este consultanta. Daca in bilant este trecut cod 8039, si de anul acesta chiar renunt la cod caen 7022, credeti ca este problema sa raman micro. Ar trebui sa fac o noua societate?
Buna ziua Raul,
Consideram ca este important ceea ce este mentionat in documentele justificative – daca in contractele/ situatiile dumneavoastra nu figureaza ca ati desfasurat consultanta, atunci consideram ca nu se pierde calitatea de microintreprindere. Dar trebuie sa puteti dovedi cu documente acest lucru. Va recomandam in plus sa actualizati codul CAEN conform cu obiectul actual de activitate.
Mult succes!
Buna ziua.Detin ca persoana fizica un apartament si o societate cu raspundere limitata SRL,este legala inchirierea apartamentului la societate si apoi subinchiriere la alte persoane fizice sau juridice? Cum se fac contractele de inchiriere si sub inchiriere.Multumes
Buna ziua Gavril,
Puteti inchiria dumneavoastra ca persoana fizica apartamentul catre societate iar societatea poate sa subinchirieze mai departe catre alte societati.
Chiriasul poate ceda contractul de inchiriere a locuintei sau subinchiria locuinta NUMAI cu acordul scris al locatorului, caz in care, in lipsa unei stipulatii contrare, cesionarul, respectiv sublocatarul raspunde solidar cu chiriasul pentru obligatiile asumate fata de locator prin contractul de inchiriere.
Nu exista un model standard, circula mai multe modele in mediul online pentru astfel de contracte, insa pentru siguranta va recomandam sa apelati la specialist in domeniul juridic care sa va redacteze aceste contracte. Mai trebuie sa tineti cont ca dumneavoastra ca persoana fizica, va trebui sa declarati la ANAF contractul prin depunerea formularului 168.
Mult succes!
Buna ziua.Detin ca persoana fizica un apartament si o societate cu raspundere limitata SRL,este legala inchirierea apartamentului la societate si apoi subinchiriere la alte persoane fizice sau juridice? Cum se fac contractele de inchiriere si sub inchiriere.Multumesc
Buna ziua Gavril,
Este posibil sa inchirati la o SRL un spatiu si aceasta sa subinchirieze o parte din spatiu, cu acordul dumneavoastra. Mentionam ca subinchirierea o face SRL-ul, nu dumneavoastra ca proprietar. Dumneavoastra puteti face doar inchiriere.
Pentru intocmirea contractelor recomandam sa apelati la un avocat specializat.
Mult succes!