Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Optiunea privind regimul microintreprinderilor din 2023

venitul microintreprinderilor

Incepand cu anul 2023, sistemul de impozitare pe venitul microintreprinderilor nu mai este obligatoriu, ci optional.

Din 2023, raman doar doua optiuni de inregistrare fiscala – platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau de platitor de impozit pe profit. Regimul de impozit specific companiilor din HORECA peste o anumita marime a veniturilor a fost abrogat.

Asadar, inca de la infiintare, o firma are optiunea fie pentru micro, fie pentru impozit pe profit.

O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile privind asociatii si capitalul sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului iar cea privind angajatii in termen de 30 zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

Pe langa introducerea optionalitatii sistemului, se mai modifica si definitia microintreprinderii. Astfel, microintreprinderea devine persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

  • a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale – aceasta este o conditie care a mai existat in legislatia din Romania, insa ulterior s-a renuntat la ea 
  • are cel putin un salariat
  • a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro – asistam la o injumatatire a plafonului comparativ cu anul 2022
  • are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintrepinderilor, inclusiv persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol (aceasta este de asemenea o conditie noua)
  • capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii

Interdictii

  1. Nu vor putea aplica sistemul micro persoanele juridice romane care desfasoara activitati in urmatoarele domenii:
    • bancar
    • asigurari si reasigurari
    • piete de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii
    • jocuri de noroc
    • explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale
  2. In cazul in care oricare dintre asociatii/actionarii persoanei juridice romane detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, acestia trebuie sa stabileasca cele trei persoane juridice romane care aplica prevederile prezentului titlu, pentru restul persoanelor juridice urmand sa fie platitoare de impozit pe profit.

Cota de impozitare

Singura cota de impunere este de 1%, ca urmare a introducerii conditiei privind existenta cel putin a unui salariat.

Schimbarea regimului fiscal in cursul anului

Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute mai jos. Optiunea se comunica potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului:

  1. Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
  2. In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia privind existenta a minim un salariat aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie. Prin exceptie, pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
  3. Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati in domeniul bancar, asigurari si reasigurari, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, al jocurilor de noroc, explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale. datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

Mai jos prezentam un calcul comparativ privind taxele datorate de o microintreprindere cu venituri de 250.000 lei pe an fara salariati in 2022 vs 2023, in ipoteza in care are un angajat cu salariul minim de 2.550 lei.

Taxe datorate in 2022

Avand in vedere ca nu exista salariati, singurul impozit datorat este cel pe micro.

  • Impozit pe intregul an 2022=  3%*250.000 lei = 7.500 lei

Taxe datorate in 2023

  • Impozit micro pe anul 2023 = 1%* 250.000 lei = 2.500 lei
  • Taxe salariale = 12 luni  * 1.083 lei/luna  =12.996 lei 
  • Total taxe = 2.500 lei+12.996 lei = 15.496 lei

Aceasta inseamna ca aceeasi microintreprindere datoreaza cu 7.996 lei taxe in plus fata de anul 2022, mai mult decat dublu. Daca ar fi platitoare de impozit pe profit, in ipoteza in care nu ar avea deloc cheltuieli, impozitul anual ar fi 16%*250.000 lei = 40.000 lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

10 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *