Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Pastila de contabilitate – Intrebari si spete legate de mijloacele fixe

Pastila de contabilitate

Pastila de contabilitate, proiectul realizat de SmartBill impreuna cu Delia Mircea, de la contzilla.ro, isi doreste sa vina in sprijinul contabililor cu informatii utile, atat din domeniul legislativ, cat si prin prezentarea de spete din domeniu, primite direct de la specialistii invitati.

Miercuri, 10 martie am avut placerea sa discutam cu Madalina Ion, de la IMConsulting, despre un subiect de interes, cu spete diverse, Mijloacele fixe.

Iata subiectele abordate in cadrul intalnirii:

  • Care sunt criteriile de recunoastere in contabilitate a unui mijloc fix conform OMFP 1802/2014?
  • Din punct de vedere fiscal este stabilit plafonul de 2.500 lei – pentru recunoasterea mijloacelor fixe – putem avea imobilizari si sub acest plafon in contabilitate?
  • In cazul in care spre exemplu achizitionam mai multe piese de mobilier, pentru dotarea unei sali de sedinta – valoarea lor individuala este sub plafonul de 2.500 lei, insa cumulat depasesc aceasta valoare. Ce optiuni de inregistrare avem: le inregistram ca obiecte de inventar sau le inregistram cumulat, ca un mijloc fix?
  • In Romania, abordarile fiscale si contabile referitoare la inregistrarea imobilizarilor se contopesc de regula in cadrul firmelor mici si mijlocii, in sensul ca ele tin un singur registru de imobilizari care urmeaza regulile fiscale ale imobilizarilor. Care sunt motivele pentru care firmele aleg sa tina un singur registru? Cum procedeaza firmele mari care de regula au atat un registru contabil cat si fiscal?
  • Ce diferenta exista intre abordarea contabila conform O 1802 /2014 si cerintele IFRS referitoare la inregistrarea tranzactiilor cu mijloace fixe? Cat de complicat este pentru un contabil care tine contabilitatea conform prevederilor OMFP sa faca trecerea la cerintele IFRS?
  • Ce verificari ar trebui sa se faca in privinta mijloacelor fixe, la final de perioada?
  • In ce priveste reevaluarea imobilizarilor – este aceasta o obligatie sau o optiune a firmelor?
  • Un aspect important pentru fiecare firma este existenta unui manual de politici contabile. Din punct de vedere al mijloacelor fixe, ce ar trebui sa contina acest raport?
  • Casarea imobilizarilor corporale. Care sunt aspectele fiscale de care trebuie sa tinem cont si ce documente justificative sunt necesare pentru inregistrarea casarii in contabilitate?
  • Trecerea in conservare a imobilizarilor corporale: cand se pot trece in conservare imobilizarile si ce consecinte sunt din punct de vedere contabil, dar si fiscal?
  • In ce priveste investitiile in curs de executie la finalul unei perioade, ce verificari ar trebui sa facem din punct de vedere contabil, la final de perioada?
  • O situatie frecventa o reprezinta investitiile imobiliare – cand ar trebui sa le recunoastem ca imobilizari si cand sa le recunoastem ca stocuri? Ce criterii de analiza trebuie sa aplicam pentru incadrarea corecta?

Daca vrei sa revezi toate episoadele seriei Pastila de contabilitate, o poti face pe canalul nostru de Youtube sau pe SmartBill la sectiunea Resurse – Invata.

Poti asculta seria Pastila de contabilitate pe SmartBill Podcasts sau pe Spotify.

Te asteptam la urmatoarea discutie live, care va avea loc miercuri, 17 martie 2021, de la 10:30! Delia Mircea il are invitat pe Adrian Vascu si vor discuta despre Reevaluarea imobilizarilor.

Daca nu te-ai inscris inca, o poti face accesand pagina evenimentului.

Testeaza SmartBill Conta – program de contabilitate online si SmartBill ManagerConta – program 100% gratuit prin care gestionezi rapid declaratiile catre ANAF si eficientizezi activitatile firmei tale de contabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *