Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Pauza de masa, recalcularea pensiilor, IMM Plus, garantii ambalaje – Cronica antreprenoriala

pauza de masa salariati

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Dreptul salariatilor la pauza de masa si la alte pauze este reglementat de Codul muncii pentru salariatii care lucreza mai mult de 6 ore pe zi. In cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Potrivit unui comunicat ITM Salaj, ca regula generala, Codul muncii prevede excluderea acestor pauze din timpul normal de munca, insa prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern se poate stabili ca pauzele (inclusiv cea de masa) sa fie incluse in durata zilnica normala a timpului de munca.

Angajatorul nu poate limita si nici conditiona acordarea pauzei de masa. Pe de alta parte, salariatii nu pot renunta la acest drept.

Desi drepturile angajatilor cu norma partiala sunt in general similare cu cele ale angajatilor cu norma intreaga, pauza de masa este reglementata  doar in cazul minorilor care lucreaza peste patru ore si jumatate, respectiv al adultilor care lucreaza peste sase ore zilnic. Chiar daca legea nu prevede expres, angajatorul poate acorda acest drept si salariatilor al caror timp zilnic de lucru este mai mic decat cel stabilit prin lege .

2. Guvernul a aprobat Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Normele de aplicare prevad ca nicio pensie nu scade ca efect al noii legi, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

Astfel, in septembrie 2024 se vor plati pensii recalculate. 

3. Companiile a caror activitate implica riscul de expunere a lucratorilor si la substante care afecteaza reproducerea, nu doar la agenti cancerigeni sau mutageni, vor fi obligate sa ia masuri de prevenire si protectie.

Executivul a aprobat transpunerea Directivei (UE) 2022/431 prin modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1093/2006 si Hotararii Guvernului nr. 1218/2006, in vederea alinierii prevederilor nationale la cele ale Uniunii Europene.

Noile prevederi extind domeniul de aplicare si pentru substante toxice pentru reproducere, stabilesc valori-limita, reglementeaza instruirea lucratorilor din unitatile de asistenta medicala care sunt expusi la agenti cancerigeni sau mutageni ori la substante toxice pentru reproducere, in special atunci cand sunt utilizate noi medicamente care contin substante chimice periculoase, stabilesc perioada de pastrare a listelor lucratorilor expusi si a dosarelor medicale in ceea ce priveste substantele toxice pentru reproducere, precum si masuri de supraveghere a starii de sanatate a lucratorilor, de exemplu a celor expusi la plumb si compusii sai ionici.

Angajatorul trebuie sa informeze lucratorii cu privire la instalatiile si la recipientele auxiliare care contin agenti cancerigeni sau mutageni ori substante toxice pentru reproducere, sa asigure etichetarea clara si lizibila a tuturor recipientelor, ambalajelor si instalatiilor care contin agenti cancerigeni sau mutageni ori substante toxice pentru reproducere si sa afiseze semne de avertizare in mod cat mai vizibil.

4. Ministerul Finantelor propune un act normativ pentru instituirea Programului IMM PLUS. Programul IMM Plus prelungeste masurile de sprijin instituite prin vechea schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS si se deruleaza prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Roman de Contragarantare (FRC) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per intreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul agriculturii primare si de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectoarele pescuitului si acvaculturii.

5. Ministerul Finantelor a publicat in 26.02.2024 un material informativ privind tratamentul contabil aferent garantiilor retinute de comercianti in cazul sistemului de garantie-returnare (SGR) aplicabil pentru ambalajele primare nereutilizabile.

Producatorii sunt obligati sa plateasca administratorului SGR lunar, prin transfer bancar, valoarea garantiei aferente produselor in ambalaje SGR introduse pe piata nationala, pana la data de 25 a lunii urmatoare introducerii pe piata a produselor; sa perceapa de la clientii lor garantia aferenta produselor in ambalajele SGR introduse pe piata nationala si achizitionate de catre acestia, cu exceptia cazului in care producatorul decide sa suporte costul garantiei in cazul oferirii produselor ambalate in ambalaje SGR, cu titlu gratuit, catre consumatorul si/sau utilizatorul final, spre exemplu ca premii sau mostre gratuite, caz in care garantia va fi suportata in mod direct de catre producator si nu va fi perceputa de la clientii acestuia sau de la comercianti, respectiv de la consumatorul si/sau utilizatorul final.

Comerciantii sunt obligati:

– sa plateasca valoarea garantiei operatorilor economici de la care achizitioneaza produse ambalate in ambalaje SGR, cu exceptia cazului in care producatorul a decis sa suporte plata garantiei in mod direct, in conditiile art. 4 alin. (1) lit. g);

– sa incaseze de la clientii lor garantia aferenta produselor in ambalaje SGR, cu exceptia cazului in care comerciantul decide sa suporte costul garantiei in cazul oferirii produselor ambalate in ambalaje SGR, cu titlu gratuit, catre consumatorul si/sau utilizatorul final, spre exemplu ca premii sau mostre gratuite, caz in care garantia va fi suportata in mod direct de catre producator, potrivit art. 4 alin. (1) lit. g), daca oferirea gratuita se face la instructiunea acestuia sau de catre comerciant, daca oferirea gratuita se face de catre comerciant si nu va fi perceputa de la consumatorul si/sau utilizatorul final;

– sa afiseze in cadrul structurilor de vanzare informatii adresate consumatorilor sau utilizatorilor finali cu privire la: 

– posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR in vederea restituirii valorii garantiei in cadrul oricarui punct de returnare de pe teritoriul Romaniei; 

– modalitatile disponibile de restituire a garantiei; 

– dreptul celui care returneaza ambalajul SGR de a solicita restituirea valorii garantiei in numerar, prin voucher sau prin transfer bancar, conform art. 14 alin. (2); 

– situatiile de refuz al restituirii garantiei.

– sa preia in cadrul punctelor de returnare toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau utilizatori finali si sa restituie acestora valoarea garantiei la momentul returnarii ambalajelor SGR, in conditiile prezentei hotarari;

– sa tina evidenta numarului total al produselor in ambalaje SGR comercializate, defalcat pe produse, pentru fiecare structura de vanzare si/sau magazin online pe care le opereaza, evidenta numarului total al ambalajelor SGR care au fost returnate comerciantului de catre consumatori sau utilizatori finali, defalcat pe tip de material si volum, precum si evidenta garantiilor platite, incasate la vanzarea produselor si returnate catre consumatori la punctul de returnare, respectiv incasate de la administratorul SGR.

Documentul integral este disponibil aici: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/hg1047_26022024.pdf

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *