Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Redirectionare 3,5% din impozit si controale Directia Antifrauda – Cronica antreprenoriala

Redirectionare 3,5% din impozit

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Cum se poate directiona 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor

Persoanele fizice pot dispune de pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru a sustine entitatile nonprofit sau unitatile de cult. In acest sens, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna Formularul 230 – Cererea privind destinatia sumei de 3,5%. Acestia pot opta pentru directionarea sumei catre mai multe entitati nonprofit/unitati de cult, completand corespunzator formularul Anexa nr. [XXX] la Cererea 230. In 2025, Formularul 230 trebuie depus pana la 26 mai, inclusiv, sub sanctiunea decaderii dreptului de a face aceasta optiune.

2. Cele mai frecvente nereguli in controalele Directiei Antifrauda

Conform unui raport ANAF, Directia Antifrauda a aplicat sanctiuni contraventionale pentru mai multe nereguli. Printre cele mai frecvente se numara: – Neconectarea aparatelor de marcat fiscale la sistemul ANAF; – Utilizarea incorecta a aparatelor fiscale, inclusiv neemiterea bonurilor fiscale; – Lipsa documentelor justificative pentru tranzactiile din unitatile de vanzare cu amanuntul; – Nedeclararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat in sistemul RO e-Transport; – Nerespectarea disciplinei financiare si a reglementarilor fiscale.

3. Abuzuri in sectorul colectarii deseurilor nepericuloase

In perioada 2018-2024, o societate specializata in colectarea deseurilor nepericuloase a inregistrat achizitii de deseuri feroase si neferoase de la persoane fizice neinregistrate fiscal, in valoare de peste 509 milioane lei. Aceste achizitii au fost documentate cu borderouri false, iar scopul a fost de a introduce marfa in circuitul economic cu provenienta neregulamentara, rezultand intr-un prejudiciu de 51,78 milioane lei.

4. Obligatia obtinerii autorizatiei de securitate si sanatate in munca (SSM)

ITM Salaj reaminteste angajatorilor obligatia de a obtine autorizatia de functionare din punct de vedere al SSM inainte de inceperea oricarei activitati, conform Legii nr. 319/2006. Toate entitatile care se inmatriculeaza la Registrul Comertului trebuie sa obtina aceasta autorizare la momentul inregistrarii. Alte categorii de angajatori, precum institutiile publice si ONG-urile, trebuie sa obtina autorizatia de functionare de la inspectoratele teritoriale de munca, inainte de a incepe activitatile.

5. Termenul de depunere al Declaratiei Unice pentru veniturile din 2024

Declaratia Unica pentru veniturile realizate in anul 2024 se depune pana la 26 mai 2025, pentru declararea veniturilor si stabilirea impozitului anual pe venit si contributiilor sociale. De asemenea, contribuabilii pot depune declaratia oricand in 2025 pentru declararea contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care opteaza pentru plata acesteia.

6. Transferurile de la rude si darurile neimpozabile

ANAF a clarificat ca transferurile de sume intre rude se incadreaza in categoria veniturilor neimpozabile. Aceasta include si sumele primite in cadrul evenimentelor familiale, cum ar fi nunțile si botezurile, care nu necesita obligatii declarative din partea contribuabililor. Aceste sume nu sunt supuse impozitarii, fiind considerate surse neimpozabile.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *