Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Regimul TVA intracomunitar – ce este si cum se aplica?

Regim TVA intracomunitar

De multe ori auzim atunci cand cineva face o achizitie ca prefera un furnizor din Uniunea Europeana fiindca este fara TVA. Ce inseamna acest lucru? Si cine poate beneficia de o achizitie fara TVA din Uniunea Europeana?

In primul rand, poate beneficia de factura fara TVA pentru o achizitie din Uniunea Europeana o persoana care comunica un cod valabil de TVA furnizorului extern.

Asadar, daca vrei sa beneficiezi de o factura fara TVA, trebuie sa ai cod de TVA:

  • fie cod normal de TVA (atribut fiscal RO inainte de codul tau fiscal)
  • fie cod special desi in cazul acesta nu esti scutit de plata TVA, doar ca nu il platesti furnizorului, ci il platesti in Romania, dupa ce il declari printr-un decont special de TVA

Deci nu poti beneficia de o factura de achizitii intracomunitare fara TVA daca esti, de exemplu, persoana fizica neautorizata sau o persoana juridica care nu comunica un cod valabil de TVA. Desigur, si furnizorul trebuie sa detina un cod valabil de TVA.

O conditie obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati normal in scopuri de TVA.

Taxarea inversa este procedura aplicata de beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/ servicii efectuata, prin exceptie de la regula generala conform careia persoana obligata la plata TVA este furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor.

In al doilea rand, legislatia fiscala din Romania prevede urmatoarele obligatii pentru entitati:

  • daca valoarea achizitiilor intracomunitare este de sub 10.000 euro (in echivalent 34.000 lei) pentru un an, atunci entitatea nu este obligata sa se inregistreze in scop de TVA
  • daca valoarea depaseste 10.000 euro (34.000 in echivalent lei), atunci trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA, fie obtinand un cod special de TVA fie un cod normal

Codul special este valabil doar pentru tranzactii intracomunitare, entitatea nu trebuie decat sa declare achizitia intracomunitara in Romania prin Declaratia 301 si sa plateasca TVA in Romania pentru acea tranzactie. In plus, mai depune Declaratia 390. Celelalte tranzactii nu sunt afectate in sensul ca nu va putea deduce TVA de pe facturile de achizitii si nici nu va colecta TVA pentru facturile emise. Codul normal in schimb, transforma entitatea in platitoare de TVA, astfel va putea deduce TVA-ul la achizitii si va reflecta TVA colectat pe facturile emise.

Atentie!

  • Daca esti deja platitor de TVA cu perioada fiscala trimestrul si efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri, va trebui sa schimbi perioada fiscala in luna calendaristica, altfel spus, va trebui sa platesti TVA lunar
  • Daca esti deja platitor de TVA cu perioada fiscala trimestrul si efectuezi o achizitie intracomunitara de servicii, nu va trebui sa schimbi perioada fiscala, aceasta va ramane trimestrul
  • Nu mai este valabila prevederea care presupunea inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari anterior efectuarii oricarei achizitii intracomunitare (de bunuri sau servicii). Acest registru a fost desfiintat

Se consider? achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor

In cazul in care atat furnizorul, cat si clientul intr-o tranzactie de acest fel dispun de un cod valid de TVA, factura va fi emisa fara TVA si cumparatorul va proceda la efectuarea taxarii inverse.

Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nici o plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor ?i avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Pentru orice factura de acest fel primita, beneficiarul va inregistra taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.

Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.

Exemplu:

Presupunem ca efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri in valoare de 20.000 euro, factura este emisa fara TVA cu mentiunea de taxare inversa fiindca ambii parteneri detin un cod valabil de TVA. Presupunem ca avem cursul de schimb 4.9 lei/euro.

In calitate de beneficiar vei face urmatoarele inregistrari:

  • Achizitia de bunuri la 20.000 euro * 4.9 lei/euro = 98.000 lei
  • Contabilul tau va inregistra TVA la aceasta factura atat ca TVA deductibil, cat si ca TVA colectat in suma de 19 * 98.000 lei = 18.620 lei. Practic nu vei avea nimic de platit, doar in evidentele contabile si fiscale se reflecta aceasta suma de doua ori: atat ca TVA colectata, cat si ca TVA deductibila

Pe masura ce vinzi produsele catre diversi clienti vei factura produsul cu TVA-ul aferent si la final de perioada vei achita TVA colectat la stat.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza programul de facturare si gestiune de la SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

818 Comments