Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Registrul RO e-Factura, programul Femeia antreprenor, plafoane TVA – Cronica antreprenoriala

ro e-factura

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.Exista anumite entitati care nu au obligatia, dar pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura. In situatia in care opteaza pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, acestea sunt obligate sa fie inregistrate in Registrul RO e-Factura optional.

In Monitorul Oficial nr. 736 din 29 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 3.788 din 23 iulie 2024 privind aprobarea Procedurii pentru organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura optional, precum si modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului (081) “Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional”.

Prin acest ordin se aproba:

– procedura privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura optional


– modelul si continutul formularului (081) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional“.

2. 19 august este termenul de depunere a raportarilor contabile semestriale de catre societatile care au avut in anul precedent o cifra de afaceri mai mare decat plafonul de 1.000.000 euro.

Formatul pdf a fost publicat pe data de 18 iulie 2024 si se poate descarca aici:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/1027_1050_2024.html

3. Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

4. ANAF a anuntat pe data de 27 iulie 2024 un grad de realizare de 100,6% a programului de incasari venituri bugetare, respectiv un plus de 1,21 mld.lei fata de programul comunicat de Ministerul Finantelor.

5. In Monitorul Oficial nr. 726 din 24 iulie 2024 s-a publicat Ordinul nr. 1.974 din 18 iulie 2024 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM.
Incepand cu data de 30.07.2024, ora 10.00 si pana la data de 04.10.2024, ora 20.00, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului, va fi activa aplicatia de inscriere in cadrul Programului national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM.

Aplicatiile se transmit exclusiv online, prin intermediul platformei informatice dedicate:

https://minimis.imm.gov.ro.

6. In MOF nr. 726 din 24.07.2024 s-a publicat Ordinul nr. 3.775 din 18 iulie 2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului “Decont precompletat RO e-TVA”.
Formularul se completeaza ca urmare a valorificarii datelor si informatiilor din Sistemul informatic national RO e-TVA.
Decontul precompletat RO e-TVA contine date si informatii privind operatiunile economice declarate de catre persoanele impozabile si transmise in sistemele informatice ale MF si ANAF pana la data intocmirii acestuia.
Acest document nu constituie titlu de creanta.

Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA prin mijloace electronice, in termenul prevazut de OUG nr. 70/2024.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna pentru fiecare perioada fiscala, decontul de taxa pe valoarea adaugata, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei sale fiscale.

7. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca reaminteste absolventilor de invatamant din promotia 2024 ca sunt asteptati sa se inregistreze in evidentele institutiei pentru a beneficia de serviciile prevazute de lege cu scopul integrarii pe piata muncii. In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculeaza din ziua urmatoare datei absolvirii studiilor. Dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoane in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni.

8.Reamintim ca in ce priveste TVA exista cateva plafoane fiscale importante:

a) plafonul de trecere de la neplatitor la platitor de TVA


Entitatile stabilite in Romania, a caror cifra de afaceri anuala (din punct de vedere al TVA), declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, pot aplica scutirea de TVA. Dupa depasirea acestui plafon, entitatile respective sunt obligate sa se inregistreze in scop de TVA.

b) plafonul pentru aplicarea TVA la incasare


Regimul TVA la incasare se poate aplica pana la atingerea unui plafon al cifrei de afaceri (stabilita conform regulilor TVA) de 4.500.000 lei. Dupa depasirea acestui plafon este obligatorie trecerea de la tva la incasare la TVA normal.

c) plafonul pentru achizitii intracomunitare de bunuri sub 10.000 eur fara cod special de TVA


Achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc printre altele si conditia ca valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare sa nu depaseasca pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 EUR respectiv 34.000 lei, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania. Cu alte cuvinte, pana la acest plafon al achizitiilor nu este necesara inregistrarea in scop special de TVA.

d) schimbarea perioadei fiscale de TVA

Ca regula generala perioada fiscala a TVA este luna calendaristica. Ca exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
Acest plafon de 100.000 eur se converteste in lei pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *