Profitul sau pierderea unei firme se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Atunci cand studiem o balanta, soldul contului 121 reflecta profitul/pierderea exercitiului curent. Repartizarea profitului se poate face fie anual, fie trimestrial.
Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Profitul nu este obligatoriu sa fie repartizat. Acesta poate ramane nerepartizat, in contul de rezultat reportat fara ca legislatia sa prevada un termen maxim pana la care poate ramane nerepartizat. Daca se decide incetarea existentei societatii, profitul nerepartizat aflat in soldul contului 117 se va putea repartiza asociatilor, dupa plata impozitelor datorate la buget .
Repartizarea la dividende
Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.
Legea nu prevede un termen limita pentru plata dividendelor. Exista in schimb un termen limita pentru regularizarea diferentelor rezultate din plata trimestriala a dividendelor.
Astfel, plata diferentelor care rezulta din regularizare se face in 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. Dupa acest termen, societatea datoreaza dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
In cazul in care asociatii sau actionarii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile financiare anuale, acestea se achita societatii in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. In caz contrar, asociatii sau actionarii datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare.
Dividendele platite contrar dispozitiilor legale se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuia sa o cunoasca. Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor se prescrie insa in termen de 3 ani de la data distribuirii lor. In cazul in care intervin modificari in structura asociatilor, dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, cu exceptia situatiei in care partile au convenit altfel.
Repartizarea trimestriala a profitului
Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita:
- profitului contabil net realizat trimestrial plus
- eventualele profituri reportate si
- sumele retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad:
- orice pierderi reportate
- sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz
Exemplul 1
Societatea X are pe balanta din 2022 un profit reportat in suma de 100.000 lei , un profit curent la 30.06.2022 in suma de 50.000 lei si rezerve facultative inregistrate in anii precedenti in suma de 20.000 lei.
Suma pe care o poate repartiza sub forma de dividende la 30.06.2022 este de 100.000 lei + 50.000 lei + 20.000 lei = 170.000 lei.
Exemplul 2
Societatea Y are pe balanta din 2022 o pierdere reportata de 45.000 lei si un profit curent de 50.000 lei.
Suma pe care o poate repartiza sub forma de dividende este de 50.000 lei – 45.000 lei = 5.000 lei.
Nu se pot face distribuiri inainte de recuperarea pierderii.
Acoperirea pierderii contabile
Pierderea contabila reportata se acopera din:
- profitul exercitiului financiar si cel reportat
- rezerve
- prime de capital
- capital social
- potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor
Este important sa se faca diferentiere intre pierderea contabila (cea aflata in sold la contul 121) si pierderea fiscala, care rezulta dintr-un calcul fiscal, pe baza rezultatului contabil influentat de cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Codul fiscal. Aceasta pierdere fiscala nu apare intr-un cont contabil – ea se reflecta doar in declaratiile fiscale.
Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor, pe parcursul a 7 ani consecutivi.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.