Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
Incepand cu ianuarie 2025, contribuabilii mici vor avea obligatia de a depune Declaratia informativa D406 (SAF-T), care include informatii din evidenta contabila si fiscala.
Similar celorlalte categorii de contribuabili, contribuabilii mici vor beneficia de o perioada de gratie pentru depunerea Declaratiei D406 (SAF-T), dupa cum urmeaza:
Pentru contribuabilii cu obligatia transmiterii lunare a fisierului SAF-T:
– 6 luni pentru prima raportare;
– 5 luni pentru a doua raportare;
– 4 luni pentru a treia raportare;
– 3 luni pentru a patra raportare;
– 2 luni pentru a cincea raportare.
Pentru contribuabilii cu obligatia transmiterii trimestriale a fisierului SAF-T:
– 3 luni pentru prima raportare.
Codul muncii (art. 35) ofera posibilitatea salariatilor de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Exista situatii in care, prin lege, sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii, iar in astfel de cazuri, persoanele implicate nu pot desfasura aceleasi activitati simultan. Pe de alta parte, pot exista si anumite interdictii pentru a preveni conflictele de interese si incalcarea clauzelor de neconcurenta sau confidentialitate prevazute in contractele aflate in derulare.
O alta exceptie se refera la incadrarea in munca a minorilor cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, a caror durata de munca cumulata nu poate depasi 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana.
Salariatul trebuie insa sa declare functia de baza pentru aplicarea deducerii personale la calculul impozitului pe salariu, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Prin OUG 129/2024 s-a reglementat aplicarea graduala a sanctiunii complementare a confiscarii prevazute la art. 13.1 alin. (2) din OUG nr. 41/2022 pentru RO e-Transport.
Astfel, confiscarea se va aplica dupa cum urmeaza:
– la prima abatere se aplica exclusiv amenda contraventionala;
– daca un operator economic savarseste, intr-un termen de maximum 12 luni de la prima sanctionare a faptei, a doua contraventie din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) ale art. 13.1 din OUG 41/2022, pentru care a fost sanctionat, contraventiile se sanctioneaza cu amenda, precum si confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
– in situatia in care operatorul economic savarseste a treia contraventie din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) ale art. 13.1 din OUG 41/2022, pentru care a fost sanctionat, contraventiile se sanctioneaza cu amenda, precum si confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
– incepand cu savarsirea celei de-a patra contraventie din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) ale art. 13.1 din OUG 41/2022, pentru care operatorul economic a fost sanctionat, contraventiile se sanctioneaza cu amenda, precum si confiscarea a 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
– daca un operator economic savarseste, intr-un termen mai mare de 12 luni de la prima sanctionare a faptei, a doua contraventie din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) ale art. 13.1 din OUG 41/2022, pentru care a fost sanctionat, contraventiile se sanctioneaza doar cu amenda.
Aceasta a doua contraventie, savarsita la un interval de timp care depaseste un an, raportat la prima fapta care a fost sanctionata doar cu amenda, determina o resetare a sistemului de aplicare graduala, astfel incat agentul constatator va aplica doar sanctiunea contraventionala principala. Incepand de la acest moment, in cazul in care operatorul economic savarseste a doua fapta intr-un interval de maximum 12 luni, a treia, respectiv a patra fapta din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), se aplica sanctiunea contraventionala principala, precum si, gradual, confiscarea a 15%, 50% si respectiv 100%, dupa caz, din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Incepand cu anul 2025, vor fi majorate alocatiile pentru copii astfel:
– de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilitati;
– de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani.
Ultima majorare a alocatiilor a avut loc in ianuarie 2024.
Casa Nationala de Pensii Publice anunta intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu ca Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 127/11.11.2024, prin care modifica si completeaza prevederile referitoare la instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.
Potrivit noilor dispozitii, cuantumul indemnizatiei lunare de care beneficiaza pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori nu se va mai raporta la valoarea punctului de pensie, ci la valoarea punctului de referinta prevazut in Legea nr. 360/2023 si se va indexa sau actualiza in functie de aceasta.
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1125/11.11.2024, a fost publicata H.G. nr. 1393/2024 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care aduce cateva clarificari in ceea ce priveste depunerea situatiilor financiare la microintreprinderi.
Astfel, pentru aplicarea in anul fiscal N a sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in ceea ce priveste indeplinirea conditiei prevazute la art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale vizeaza doar persoana juridica romana care nu a depus situatiile financiare corespunzatoare exercitiului financiar al anului N-2 si/sau cele corespunzatoare anilor anteriori anului N-2 din perioada de existenta a persoanei juridice romane respective.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.