Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – scutirea de impozit specific inca 180 de zile, declaratia Intrastat

Cronica Antreprenoriala

Iata care sunt noutatile legislative din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Exista anumite masuri fiscale pentru care termenul de aplicare este pana la data de 30 iunie 2022. Este vorba despre taxarea inversa la anumite livrari de bunuri sau prestari de servicii realizate in interiorul tarii, taxare inversa care nu se va mai aplica incepand cu a doua parte a anului daca nu vor fi publicate alte acte normative care sa prelungeasca aceasta masura.

Printre aceste bunuri si servicii amintim:

  • livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali
  • furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri
  • furnizarile de telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare
  • furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final etc.

2. S-au publicat normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat (Ordinul 5/2022, MOF nr. 72 din 25.01.2022).

Declaratia Intrastat este o declaratie obligatorie, statistica, nu fiscala, care reflecta schimburile de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene.

Declaratia se completeaza de catre entitatile care depasesc anumite plafoane ale acestor schimburi. Acestea sunt de 900.000 lei pentru exporturi intra-UE de bunuri si respectiv de 900.000 lei pentru importuri intra-UE de bunuri.

3. Ca urmare a unei recente modificari a Codului fiscal, conducatorii de vehicule beneficiaza de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva, in situatia in care aceste cheltuieli au fost suportate din surse proprii.

Daca aceste cheltuieli sunt suportate de catre angajator, acesta beneficiaza, prin exceptie de la prevederile Codului fiscal, de deducerea din impozitul pe profit sau pe venit a cheltuielilor respective.

4. Termenul pentru dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale a automatelor comerciale se va prelungi pana pe 31 decembrie 2022, se arata intr-un proiect legislativ al Ministerului de Finante, din data de 25 ianuarie 2022.

Motivul amanarii acestei obligatii care era scadenta pe 31 decembrie 2021 a fost inexistenta pe piata a unor astfel de aparate care face procedural, cat si tehnic imposibila aplicarea masurii.

5. In acelasi proiect legislativ publicat de MF in 25.01.2022 se mai prevede scutirea de impozit specific pentru inca 180 de zile in 2022, de la data la care se va publica ordonanta de urgenta, ca urmare a lipsei de lichiditati in domeniul HORECA, precum si ca urmare a faptului ca impozitul nu este corelat cu veniturile realizate, ci cu indicatori cantitativi privind suprafata aferenta locatiei, numarul unitatilor de cazare, sezonalitate, rangul localitatii etc.

S-a prevazut si mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, in sensul scaderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Aceasta scutire de impozit va fi aplicabila de catre toti contribuabilii care se afla sub incidenta Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activitati.

6. O alta propunere legislativa se refera la extinderea termenului pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit, incepand cu anul 2023 – pe data de 25 iunie, de catre persoana juridica responsabila din cadrul grupului fiscal, respectiv determinarea si comunicarea rezultatului fiscal de catre membrii grupului catre persoana responsabila, in cazul in care in cazul in care cel putin unul din membrii grupului fiscal intra sub incidenta prevederilor art. I din O.U.G. nr. 153/2020. Aceasta masura asigura corelarea cu termenele de depunere a declaratiei anuale privind impozitul pe profit prevazute de OUG 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii.

7. Mai multe modificari legislative privind accizele au fost publicat in MOF 92 din 28.01.2022 prin Ordonanta nr. 4. Aceasta reglementeaza procedura privind deplasarea produselor accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru si care se deplaseaza catre teritoriul unui alt stat membru, pentru a fi utilizate acolo sau livrate in scop comercial. Apoi, se transpun in legislatia nationala mai multe directive europene privind regimul accizelor.

Se introduce conceptul de mic producator independent pentru vinuri, bauturi fermentate, altele decat berea si vinul, produse intermediare concomitent cu mentinerea statutului de mic producator independent de bere

Se instituie scutirea de la plata accizelor pentru alcoolul etilic din fructe, in limita a 50 de litri anual, realizat si consumat de o persoana fizica, de catre membrii familiei acesteia sau de catre oaspeti, cu conditia ca niciun fel de vanzare sa nu aiba loc.

8. Incepand de la 1 iulie 2022 se aplica noi scutiri de TVA si accize pentru operatiunile efectuate in legatura cu actiunile de aparare desfasurate in cadrul politicii de securitate si aparare comune a Uniunii Europene, similare scutirilor de TVA si accize pentru operatiunile efectuate in legatura cu actiunile de aparare ale NATO.

9. Guvernul a aprobat proiectul de Hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022.

In acest an 100.000 de lucratori straini ar putea fi admisi pe piata fortei de munca din Romania pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, transporturi rutiere, in restaurante, hoteluri, panificatie etc.

10. O propunere legislativa inregistrata la Senat in luna ianuarie 2022 vizeaza introducerea zilei de 24 decembrie pe calendarul zilelor libere oficiale. 24 decembrie este Ajunul Craciunului.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *