Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Servicii sociale, voluntariat, tichete culturale, TVA livrari de bunuri unitati spitalicesti – Cronica anteprenoriala

servicii sociale

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.Conform legislatiei actuale, asociatiile, fundatiile, federatiile pot organiza, diverse activitati fie in folosul unor persoane, fie in folosul comunitatii, la care iau parte voluntari neremunerati.

Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de catre o persoana care isi dedica timpul si energia pentru a ajuta alte persoane sau in beneficiul unei comunitati, pentru o cauza unde este nevoie de sprijin si de resurse umane, si nu reprezinta o activitate remunerata, chiar daca include decontarea unor cheltuieli derivate din aceasta (consumabile, transport etc.).

Actul normativ care reglementeaza voluntariatul este Legea nr.78/2014.

2.Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect legislativ de modificare a reglementarilor in baza carora functioneaza centrele de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilitati, persoane varstnice dependente si celelalte servicii sociale.

Printre propuneri se includ : 

a) serviciile sociale nu vor putea functiona fara controlul in teren al inspectorilor sociali;

b) se va infiinta registrul national electronic de evidenta a persoanelor beneficiare de servicii sociale;

c) se introduc controale inopinate la  furnizorii de servicii sociale;

d) se introduc sanctiuni penale pentru incalcarile noii legislatii, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv pana la 100.000 de lei.

3.Printr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul de Finante se propune ca pentru semestrul II al anului 2023, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale, sa aiba o valoare actualizata de maximum 210 lei/luna, respectiv de maximum 420 lei/eveniment. 

4.DGRFP Galati reaminteste intr-un comunicat ca adeverinta de venit, cazierul fiscal si certificatul de atestare fiscala se pot obtine prin SPV.

Toate aceste documente se obtin din sectiunea Solicitari / Eliberare documente.

Tot din SPV se pot obtine informatii privind contributiile declarate de angajatori:  Solicitari/Informatii -> Tip document->D112Contrib. 

Conform legii, ori de cate ori o institutie sau autoritate publica trebuie sa  solutioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru solutionarea  cererii legislatia specifica prevede prezentarea unui certificat de atestare fiscala, a unei adeverinte de venit sau a unui alt document cu privire la situatia fiscala a persoanei in cauza, institutia sau autoritatea publica are obligatia sa solicite certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit sau documentul respectiv  utilizand sistemul informatic PatrimVen, pus la dispozitie de ANAF.

In acest caz, persoana fizica sau juridica nu mai are obligatia depunerii certificatului, adeverintei sau documentului, la institutia respectiva.

5. Casa Nationala de Pensii Publice anunta intr-un comunicat ca elevii beneficiari ai unei pensii de urmas, care au implinit varsta de 16 ani, au obligatia sa prezinte, pana la data de 25 septembrie 2023 o adeverinta din care sa rezulte ca in anul scolar 2023–2024, urmeaza o forma de invatamant organizata potrivit legii. In cazul nedepunerii adeverintei, pensia de urmas aferenta lunii octombrie 2023 se retine de la plata.

In ce priveste studentii beneficiari ai unei pensii de urmas, in varsta de pana la 26 de ani, au obligatia, dupa caz:

a) sa transmita/depuna la sediul caselor teritoriale de pensii  – pana la data de 25 septembrie 2023 – o declaratie pe propria raspundere privind continuarea studiilor

b) sa prezinte caselor teritoriale de pensii – pana la data de 25 octombrie 2023 – adeverinta in original din care sa rezulte ca in anul universitar 2023-2024, urmeaza o forma de invatamant superior, organizata potrivit legii;

In situatia neprezentarii documentelor, pensia de urmas va fi retinuta de la plata.

6. In ce priveste aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiari, prin HG nr. 653/2023 (publicata in M.O. nr. 722 /04.08.2023) au fost modificate si completate prevederile Codului fiscal.

Astfel, actul normativ stabileste conditiile pentru aplicarea scutirilor de TVA cu drept de deducere pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiari, scutiri introduse prin Legea nr. nr.88/2023, respectiv documentele necesare pentru justificarea scutirii de TVA:

a) pentru serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, pentru care beneficiarul este unitatea spitaliceasca din reteaua publica de stat sau, dupa caz, institutia/autoritatea publica centrala sau locala, care asigura finantarea acesteia, potrivit legii.

b) pentru livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat sau catre o institutie/autoritate publica centrala sau locala care asigura finantarea acestora, potrivit legii.

c) in cazul importului si a achizitiei intracomunitare de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie,materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *