Iata noutatile din editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:
1. S-a aprobat modelul situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici prin publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului nr. 4.268/2022/09.01.2023. Termenul de depunere a situatiilor financiare pentru SRL-uri este de 150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar, respectiv: 30 mai 2023.
Formatul pdf al situatiilor financiare urmeaza a fi publicat pe site-ul ANAF.
Spre deosebire de situatiile aferente anului 2021, pentru anul 2022 se introduc urmatoarele prevederi suplimentare:
- mentionarea codului LEI – acesta va fi completat daca entitatea dispune de un cod LEI. Codul LEI reprezinta „identificatorul entitatii juridice” (Legal Entity Identifier), un cod de referinta format din 20 de caractere pentru identificarea unica a entitatilor distincte din punct de vedere juridic care se angajeaza in tranzactii financiare si datele de referinta asociate si care se bazeaza pe standardul ISO 17442 elaborat de Organizatia Internationala de Standardizare
- cheltuielile privind consumul de gaze naturale se vor reflecta distinct, in cadrul cheltuielilor privind utilitatile
2. In lista ocupatiilor din Romania se vor introduce urmatoarele coduri COR noi, potrivit unui proiect publicat in 05.01.2023 de catre Ministerul Muncii:
- broker de servicii pentru afaceri 331109
- consilier de cuplu 263514
- evaluator accesibilitate 242121
- inginer de securitate sisteme inglobate 252912
- inginer in domeniul securitatii TIC 252911
- instructor dresaj caini ghizi 516403
- lucrator hotelier 515110
- manager clienti strategici 122110
- numerolog 516102
- tehnician imprimare 3D 311809
- tehnician inspectii si reparatii pale de turbine eoliene 311312
- tehnician instalare turbine eoliene 311313
- tehnician mentenanta turbine eoliene 311311
3. Un nou tip de concediu a fost introdus la finalul anului 2022 prin Legea nr.283: concediul de ingrijitor. Acesta poate avea o durata de maxima de cinci zile lucratoare pe an si poate fi acordat de angajator, la cerere, salariatilor care ingrijesc ori sprijina o ruda sau o persoana ce sta in aceeasi gospodarie cu acestia, cu probleme grave de sanatate.
Documentele prin care se face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda sunt actul de identitate, certificatul de nastere sau certificatul de casatorie, dupa caz.
Documentele prin care se face dovada faptului ca persoana locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul sunt, dupa caz, actul de identitate al persoanei care necesita ingrijire din care sa rezulte acelasi domiciliu sau resedinta cu salariatul, actul prin care persoana a fost luata in spatiu, adeverinta de la asociatia de proprietari/locatari sau declaratia pe propria raspundere a salariatului din care sa rezulte faptul ca persoana locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta, cel putin pe perioada concediului de ingrijire.
Dovada existentei problemei medicale grave se face cu biletul de externare din spital sau, dupa caz, adeverinta medicala emisa de medicul curant sau de familie al persoanei ingrijite.
Documentele justificative vor trebui depuse de catre salariat la angajator in cel mult 30 de zile lucratoare de la momentul in care a cerut acordarea concediului de ingrijitor.
4. Reglementarile contabile (O 1802/2014) au fost modificate recent prin Ordinul 4.291/2022 al ministrului finantelor pentru reglementarea unor aspecte contabile. Modificarile aduse Ordinului 1802/2014 se refera la urmatoarele aspecte:
- contabilizarea de catre entitati a sumelor primite ca urmare a distribuirii partiale a dividendelor in cursul exercitiului financiar
- intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii
- clarificari ale naturii contabile a sumelor primite in avans de la clienti.
5. Intr-un comunicat publicat recent de ANAF se arata ca incepand cu 08.01.2023 aplicatiile puse la dispozitia contribuabililor (pdf-urile inteligente) vor putea fi utilizate numai pe sisteme de operare aflate in suport la producator si cu toate update-urile la zi.
6. ANAF a actualizat formatul electronic al declaratiei 700 in data de 06.01.2023. Declaratia 700 este declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.
7. S-au publicat normele de aplicare a Legii concediului paternal. Titularul dreptului la concediu paternal cu durata de 10 zile lucratoare, este tatal copilului nou-nascut, respectiv al copiilor nou-nascuti, in cazul sarcinilor multiple, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indifferent daca copilul/copiii, in cazul sarcinilor multiple, este/sunt nascut/nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat/sunt adoptati de titularul dreptului.
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris angajatorului, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului/copiilor, in cazul sarcinilor multiple. Acesta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.
Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 10 zile lucratoare cu inca 5 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile descrise anterior se acorda pentru fiecare copil nou-nascut, respectiv pentru fiecare nastere in cazul sarcinilor multiple pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.