Vom continua sa explicam prin exemple practice cativa termeni cu privire la situatiile financiare si la indicatorii financiar-contabili utilizati in activitatea unei entitati.
Bilantul contabil
Bilantul contabil este un document contabil in care sunt prezentate sub o forma sintetizata elementele de activ, datorii si capitaluri proprii ale unei societati. Orice bilant contabil este format din active si pasive.
Activele sunt reprezentate de imobilizari, stocuri, elemente de trezorerie.
Pasivele sunt formate din datorii si capitaluri proprii.
Bilantul se intocmeste de regula anual sau semestrial si permite o cunoastere a pozitiei financiare a societatii.
Intotdeauna bilantul respecta egalitatea:
Total Activ = Total Pasiv, sau mai detaliat
Total Activ = Datorii + Capitaluri proprii
Bilantul contabil anual (31.12.X) al societatilor comerciale trebuie intocmit si depus la autoritatile fiscale in termen de 150 de zile calendaristice de la sfarsitul exercitiului financiar.
Daca bilantul anual este obligatoriu pentru toate entitatile, bilantul la semestru se depune doar de anumite entitati, in functie de incadrarea in anumite criterii de marime (in 2017, cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei, pentru 2018 inca nu s-au publicat modificari).
Cont de profit si pierdere
Contul de profit si pierdere (contul de rezultate) are rolul de a reflecta fluxurile de venituri si cheltuieli de gestiune de la inceputul si pana la incheierea exercitiului, acesta fiind parte integranta a situatiilor financiare.
Ofera informatii cu privire la modul in care societatea isi gestioneaza afacerea prin prisma veniturilor si a cheltuielilor pe care le realizeaza.
Exista doua situatii:
- societatea inregistreaza un profit si atunci: veniturile > cheltuielile
- societatea inregistreaza o pierdere si atunci: veniturile < cheltuielile
Exista o situatie mai rar intalnita, in care veniturile sunt egale cu cheltuielile si atunci societatea a reusit sa produca si sa cheltuiasca exact aceeasi valoare.
Numarul mediu de salariati pentru bilant
Numarul mediu de salariati reprezinta numarul de salariati angajati in baza unui contract individual de munca, platiti de societate pentru o durata medie normala a timpului de lucru, pe perioada de referinta.
Acesta se va determina ca medie aritmetica simpla calculata prin impartirea sumei efectivelor zilnice de salariati din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare, la numarul total al zilelor calendaristice.
Salariatii angajati cu program partial sunt inclusi proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.
Exemplu de calcul:
Se doreste a se calcula numarul mediu de salariati pentru semestrul I (30.06.2017) din anul 2017. Societatea are 4 salariati, dintre care 2 cu contract de munca de 8h/zi si 2 cu contract de munca de 4h/zi. Unul din cei doi salariati cu norma intreaga a avut, in primul semestrul al anului 2017, 10 zile de concediu fara plata.
Calcul: [2 * (31 + 28+ 31+ 30+ 31+ 30 ) – 10 + 2 * 4 / 8 ( 31 + 28 + 31 +30 + 31 + 30 ) ] / 181 = 2.94
Rezultatul se rotunjeste la 3 angajati.
2 – numarul de salariati cu contract de munca de 8h/zi;
(31+28+31+30+31+30) – numarul de zile calendaristice din fiecare luna (ianuarie – iunie 2017);
10 – numarul de zile de concediu fara plata;
4/8 – norma partial (4h/zi) raportata la norma intreaga (8h/zi);
181 – numarul de zile calendaristice pe semestrul 1 2017
Indicatori financiari la bilant
Indicatori de lichiditate
Lichiditatea curenta
Lichiditatea curenta reflecta capacitatea firmei de a-si onora obligatiile pe termen scurt prin transformarea activelor curente (stocuri, creante, investitii pe termen scurt) in numerar. Este un indicator destul de folosit in testarea lichiditatii unei societati.
Lichiditatea curenta = active curente / datorii curente
Valoarea recomandata acceptabila este in jurul valorii de 2. Aceasta ofera garantia acoperirii datoriilor curente din activele curente.
Exemplu de calcul:
Pentru societatea X se cunosc urmatoarele informatii: stocuri (9.000 lei); creante (4.500 lei); investitii financiare pe termen scurt (2.000 lei); casa si conturile la banci (5.200 lei); datorii curente (15.000 lei).
Active curente = 9.000 lei + 4.500 lei + 2.000 lei + 5.200 lei = 20.700 lei
Lichiditatea curenta = 20.700 lei / 15.000 lei = 1.38
Rezultatul obtinut este un rezultat bun, se afla in jurul valorii de 2, asa cum este recomandat.
Lichiditatea imediata
Lichiditatea imediata reflecta posibilitatea achitarii datoriilor pe termen scurt pe seama numerarului aflat in casierie, a disponibilitatilor bancare si a plasamentelor de scurta durata, pe scurt pe baza celor mai lichide active. Comparativ cu lichiditatea curenta, dn valoarea activelor curente se scade valoarea stocurilor.
Lichiditatea imediata = (active curente – stocuri) / datorii curente
Valoarea acestui indicator ar trebui sa fie cel putin egala cu 1 pentru firmele cu o miscare lenta a stocurilor, iar pentru cele cu o viteza de rotatie rapida a stocurilor poata sa scada chiar si sub 1, fara a sugera ca firma ar avea dificultati financiare.
Indicatori de risc
Gradul de indatorare
Gradul de indatorare reflecta volumul finantarii externe in raport cu cel al finantarii asigurate de actionari. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat afacerea depinde mai mult de creditorii sai, si cu atat este mai mare riscul asociat.
Gradul de indatorare = datorii totale / capitaluri proprii
Valoarea recomandata acceptabila este < 0.5.
Un raport mic demonstreaza capacitatea companiei de a-si mari volumul creditelor, sub rezerva existentei unui flux de lichiditati corespunzator, care sa permita pe viitor suportarea serviciului datoriei.
Indicatorul privind acoperirea dobanzilor
Indicatorul privind acoperirea dobanzilor reflecta de cate ori entitatea poate achita cheltuielile cu dobanda. Altfel spus, rata de acoperire a dobanzii arata masura in care o companie obtine suficient profit pentru a putea plati dobanzile aferente imprumuturilor si de asemenea, atrage atentia actionarilor daca profitul este la un nivel suficient de ridicat pentru ca, in urma inregistrarii dobanzii , sa le mai ramana si lor o parte care sa fie distribuita sub forma de dividende.
Astfel, cu cat valoarea indicatorului este mai mica, cu atat pozitia entitatii este considerata mai riscanta.
Indicatorul privind acoperirea dobanzilor = profit inaintea platii dobanzii si impozitului pe profit / cheltuieli cu dobanda.
Indicatori de activitate (de gestiune)
Viteza de rotatie a stocurilor
Viteza de rotatie a stocurilor aproximeaza de cate ori stocul a fost rulat de-a lungul unui exercitiu financiar.
Viteza de rotatie a stocurilor = Cheltuieli cu stocurile / stoc mediu
Stocul mediu se determina ca medie artimetica simpla intre valoarea stocului la inceputul si la sfarsitul perioadei de calcul.
Viteza de rotatie a debitelor-clienti
Viteza de rotatie a stocurilor exprima numarul de zile pana la data la care debitorii isi achita datoriile catre entitate. Se poate determina ca numar de rotatii sau ca durata in zile a unei rotatii:
Viteza de rotatie a debitelor-clienti (nr. de zile) = (sold mediu client / cifra de afaceri) x 365
Viteza de rotatie a creditelor-furnizor
Viteza de rotatie a creditelor-furnizor aproximeaza numarul de zile de creditare pe care entitatea il obtine de la furnizorii sai.
Viteza de rotatie a creditelor-furnizor (nr. de zile) = (sold mediu furnizor / achizitii de bunuri) x 365
Cei doi indicatori – Viteza de rotatie a debitelor clienti si creditelor furnizori se analizeaza prin evolutie de la o perioada la alta dar si prin comparatie unul cu altul. Este in interesul firmei sa efectueze mai rapid incasari de la clienti decat plati furnizorilor, pentru un cash flow sanatos.
Viteza de rotatie a imobilizarilor corporale
Viteza de rotatie a imobilizarilor corporale evalueaza eficacitatea managementului imobilizarilor corporale prin examinarea valorii cifrei de afaceri generate de o anumita cantitate de imobilizari corporale.
Viteza de rotatie a imobilizarilor corporale = cifra de afaceri / imobilizari corporale
Viteza de rotatie a activelor totale
Viteza de rotatie a activelor se masoara ca raport intre cifra de afaceri neta si totalul activelor companiei si reprezinta de cate ori sunt transformate activele in vanzari pe parcursul unui an.
Mai exact, reprezinta cati bani rezulta intr-un an din utilizarea unor active de o anumita valoare.
Viteza de rotatie a activelor totale = cifra de afaceri / total active
Indicatori de profitabilitate
Rentabilitatea capitalului angajat
Rentabilitatea capitalului angajat masoara rentabilitatea adusa de fondurile pe termen lung ale societatii. Cu cat rentabilitatea este mai mare, cu atat sunt mai mari rezultatele obtinute de actionari ca urmare a investitiei efectuate.
Rentabilitatea capitalului angajat = profit inaintea rezultatului financiar si impozitului pe profit / capitalul angajat
Capitalul angajat se refera la banii investiti in entitate atat de catre actionari/asociati, cat si de creditorii pe termen lung, si include capitalul propriu si datoriile pe termen lung sau altfel spus, activele totale minus datoriile curente.
Marja bruta din vanzari
Orice entitate trebuie sa vanda produsele cu o marja suficienta care sa ii permita acoperirea costurilor dar si obtinerea unui profit.
Formula de calcul este:
Marja bruta din vanzari = profitul brut din vanzari / cifra de afaceri
O scadere a procentului poate scoate in evidenta faptul ca societatea nu este capabila sa isi controleze costurile de productie sau sa obtina pretul de vanzare optim.
Cum pot baga pe casa de marcat casa nu mai taste toata ziua sa scot zetul seara sa fie la fel cum iese din calculator
Buna ziua,
Casa de marcat trebuie sa fie conectata la aplicatia de contabilitate/gestiune iar vanzarile din raportul Z generat de casa de marcat trebuie sa coincida cu vanzarile din raportul de vanzari generat de aplicatia cu care dumneavoastra va tineti contabilitatea/gestiunea.
Daca aceste lucruri nu se realizeaza, atunci consideram ca ar trebui sa discutati cu furnizorii produselor pe care le utilizati.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!