Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Certificatul de rezidenta fiscala

certificatul de rezidenta fiscala

Certificatul de rezidenta fiscala este un document care apare in discutie in contextul anumitor tranzactii cu parteneri din diferite tari ale lumii (altfel spus, nerezidenti).

Ce este un rezident / nerezident?

Din perspectiva fiscala, un rezident este :

  • orice persoana juridica romana;
  • orice persoana juridica straina avand locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
  • orice persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene;
  • orice persoana fizica rezidenta care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii: are domiciliul in Romania, are centrul intereselor vitale ale persoanei amplasat in Romania, este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive si care se incheie in anul calendaristic vizat, este cetatean roman care lucreaza in strainatate ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Un nerezident este orice persoana care nu indeplineste una dintre conditiile de mai sus pentru a fi rezident.

Altfel spus, daca tu ca SRL inregistrat in Romania (rezident) efectuezi o prestare de servicii catre firma X inregistrata in Ungaria, inseamna ca ai derulat o tranzactie cu un nerezident.

Regula de baza de la care se porneste este ca nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit in Romania, iar tu ca parte a tranzactiei ai anumite obligatii, dupa cum se detaliaza in continuare.

Sa parcurgem lista de venituri impozabile obtinute de nerezidenti din Romania:

  • dividende / dobanzi / redevente / comisioane de la un rezident;
  • venituri din activitati sportive si de divertisment desfasurate in Romania;
  • venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident;
  • remuneratii primite de persoane juridice straine in calitate de administrator al unei persoane juridice romane;
  • venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;
  • venituri din profesii independente desfasurate in Romania in cazul in care sunt obtinute in alte conditii decat prin intermediul unui sediu permanent sau intr-o perioada ori in mai multe perioade care nu depasesc in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic vizat;
  • premii obtinute la concursuri organizate in Romania;
  • venituri obtinute la jocurile de noroc practicate in Romania;
  • venituri realizate de nerezidenti din lichidarea unei persoane juridice romane.

Cele mai intalnite situatii de care te-ai putea lovi in practica sunt :

  • acorzi dividende unui nerezident;
  • esti beneficiarul unor servicii de management sau de consultanta din orice domeniu primite de la un nerezident;
  • esti beneficiarul unor venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.

Care este rolul tau in acest proces?

Tu, in calitate de platitor de venituri, ai obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute in Romania.

Impozitul se retine si se vireaza pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Plata se face in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.

Exista riscul ca tranzactiile sa fie impozitate si in Romania si in strainatate?

In vederea eliminarii acestui risc, Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri cu numeroase state. In aceste conventii se specifica regula care se aplica pentru fiecare caz in parte. Statele cu care s-a incheiat aceasta conventie de evitare a dublei impuneri pot fi vizualizate accesand acest link pus la dispozitie de catre ANAF

Regula generala este ca daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit.

In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri.

Asadar, daca derulezi tranzactii precum cele enumerate, va trebui, inainte de toate, sa citesti cu atentie aceste conventii.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi:

  • verifici care sunt partenerii tai – rezidenti si nerezidenti;
  • verifici apoi care dintre tranzactiile derulate se inscriu pe lista de tranzactii generatoare de venituri impozabile in Romania;
  • pentru acei parteneri nerezidenti cu care ai incheiat astfel de tranzactii soliciti certificatul de rezidenta fiscala;
  • analizezi prevederile acestuia pentru tranzactia incheiata si aplici prevederile ei;
  • daca trebuie sa retii impozit conform conventiei sau prin neprimirea certificatului de rezidenta, va trebui sa il declari si sa il si platesti la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare platii venitului.

Certificatul de rezidenta fiscala

Asa cum am mentionat, in vederea evitarii dublei impuneri, partenerul strain care a incheiat contractul cu persoana juridica romana trebuie sa dovedeasca ca este platitor de impozit pe venit la el in tara. Dovada este documentul numit certificat de rezidenta fiscala emis de catre autoritatea competenta din statul sau, la cererea persoanei interesate.

Scopul solicitarii acestui document este de a beneficia de prevederile acordurilor pentru evitarea dublei impuneri, incheiate cu statul de rezidenta.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, acest certificat de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.

Cum poti intra tu ca rezident in posesia unui certificat de rezidenta fiscala pentru tine ?

Asa cum tu poti solicita partenerilor tai un certificat, si ei iti pot solicita la randul lor acelasi lucru, intr-o tranzactie inversa, in care tu obtii venituri din strainatate.

Certificatul de rezidenta fiscala se elibereaza de catre Ministerul Finantelor Publice si poate fi solicitat printr-o cerere (modelul poate fi gasit pe site-ul ANAF) atat de catre persoanele juridice, cat si de catre persoanele fizice.

Atentie ! Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Exista situatii in care desi nerezidentul contractant indeplineste toate conditiile pentru a beneficia de evitarea dublei impuneri, acesta omite sa aduca actul doveditor partenerului roman, si anume certificatul de rezidenta fiscala, ceea ce duce la aplicarea regulilor prevazute de Codul Fiscal, si anume retinerea la sursa a impozitul pe venit.

Concret, daca factura pe care ai primit-o de la furnizor indica suma de 1.000 EUR, vei retine din aceasta factura 16% – respectiv 160 EUR, pe care ii vei vira la bugetul de stat (la cursul din data platii) si de asemenea ii vei declara, si doar diferenta de 840 EUR o vei vira catre partener.

Exista situatii in care natura intelegerii cu partenerul nu accepta o astfel de plata partiala a facturii emise. In acest caz, ce poti sa faci este sa suporti tu cheltuiala cu impozitul retinut.

In cat timp se elibereaza certificatul de rezidenta fiscala?

Atestatul de rezidenta fiscala se va elibera intr-un termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii.

Exemplu:

Presupunem ca tu ca persoana juridica romana ai achizitionat un serviciu de la o companie din Austria. Romania si Austria au incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri. Presupunem ca partenerul iti pune la dispozitie certificatul de rezidenta fiscala, iar factura este de 1.000 EUR.

In aceasta situatie, trebuie sa studiezi ce prevede conventia pentru veniturile din servicii (incluse in articolul referitor la Profiturile intreprinderilor), unde se mentioneaza ca platitorul nu retine niciun impozit. Asadar, pentru aceasta tranzactie, in conditiile date, nu trebuie sa retii nimic. Daca nu ai fi primit insa certificatul, ar fi trebuit sa retii impozit 16%, sa il declari si sa il platesti la buget.

Situatiile pot deveni complexe si complicate, astfel incat este indicat sa iti consulti contabilul atunci cand doresti sa derulezi o tranzactie cu un nerezident, fiindca astfel:

  • fie vei putea sa soliciti din timp certificatul de rezidenta fiscala (si astfel sa ajunga la tine in momentul in care va trebui sa efectuezi plata)
  • fie vei sti din timp sa tii cont de acest impozit pe nerezidenti si sa il incluzi in calculele si bugetul tau.
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

22 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *