Certificatul de rezidenta fiscala este un document care apare in discutie in contextul anumitor tranzactii cu parteneri din diferite tari ale lumii (altfel spus, nerezidenti).
Ce este un rezident / nerezident?
Din perspectiva fiscala, un rezident este :
- orice persoana juridica romana;
- orice persoana juridica straina avand locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
- orice persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene;
- orice persoana fizica rezidenta care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii: are domiciliul in Romania, are centrul intereselor vitale ale persoanei amplasat in Romania, este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive si care se incheie in anul calendaristic vizat, este cetatean roman care lucreaza in strainatate ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Un nerezident este orice persoana care nu indeplineste una dintre conditiile de mai sus pentru a fi rezident.
Altfel spus, daca tu ca SRL inregistrat in Romania (rezident) efectuezi o prestare de servicii catre firma X inregistrata in Ungaria, inseamna ca ai derulat o tranzactie cu un nerezident.
Regula de baza de la care se porneste este ca nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit in Romania, iar tu ca parte a tranzactiei ai anumite obligatii, dupa cum se detaliaza in continuare.
Sa parcurgem lista de venituri impozabile obtinute de nerezidenti din Romania:
- dividende / dobanzi / redevente / comisioane de la un rezident;
- venituri din activitati sportive si de divertisment desfasurate in Romania;
- venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident;
- remuneratii primite de persoane juridice straine in calitate de administrator al unei persoane juridice romane;
- venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;
- venituri din profesii independente desfasurate in Romania in cazul in care sunt obtinute in alte conditii decat prin intermediul unui sediu permanent sau intr-o perioada ori in mai multe perioade care nu depasesc in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic vizat;
- premii obtinute la concursuri organizate in Romania;
- venituri obtinute la jocurile de noroc practicate in Romania;
- venituri realizate de nerezidenti din lichidarea unei persoane juridice romane.
Cele mai intalnite situatii de care te-ai putea lovi in practica sunt :
- acorzi dividende unui nerezident;
- esti beneficiarul unor servicii de management sau de consultanta din orice domeniu primite de la un nerezident;
- esti beneficiarul unor venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.
Care este rolul tau in acest proces?
Tu, in calitate de platitor de venituri, ai obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute in Romania.
Impozitul se retine si se vireaza pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Plata se face in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.
Exista riscul ca tranzactiile sa fie impozitate si in Romania si in strainatate?
In vederea eliminarii acestui risc, Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri cu numeroase state. In aceste conventii se specifica regula care se aplica pentru fiecare caz in parte. Statele cu care s-a incheiat aceasta conventie de evitare a dublei impuneri pot fi vizualizate accesand acest link pus la dispozitie de catre ANAF.
Regula generala este ca daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit.
In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.
Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri.
Asadar, daca derulezi tranzactii precum cele enumerate, va trebui, inainte de toate, sa citesti cu atentie aceste conventii.
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi:
- verifici care sunt partenerii tai – rezidenti si nerezidenti;
- verifici apoi care dintre tranzactiile derulate se inscriu pe lista de tranzactii generatoare de venituri impozabile in Romania;
- pentru acei parteneri nerezidenti cu care ai incheiat astfel de tranzactii soliciti certificatul de rezidenta fiscala;
- analizezi prevederile acestuia pentru tranzactia incheiata si aplici prevederile ei;
- daca trebuie sa retii impozit conform conventiei sau prin neprimirea certificatului de rezidenta, va trebui sa il declari si sa il si platesti la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare platii venitului.
Certificatul de rezidenta fiscala
Asa cum am mentionat, in vederea evitarii dublei impuneri, partenerul strain care a incheiat contractul cu persoana juridica romana trebuie sa dovedeasca ca este platitor de impozit pe venit la el in tara. Dovada este documentul numit certificat de rezidenta fiscala emis de catre autoritatea competenta din statul sau, la cererea persoanei interesate.
Scopul solicitarii acestui document este de a beneficia de prevederile acordurilor pentru evitarea dublei impuneri, incheiate cu statul de rezidenta.
Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, acest certificat de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.
Cum poti intra tu ca rezident in posesia unui certificat de rezidenta fiscala pentru tine ?
Asa cum tu poti solicita partenerilor tai un certificat, si ei iti pot solicita la randul lor acelasi lucru, intr-o tranzactie inversa, in care tu obtii venituri din strainatate.
Certificatul de rezidenta fiscala se elibereaza de catre Ministerul Finantelor Publice si poate fi solicitat printr-o cerere (modelul poate fi gasit pe site-ul ANAF) atat de catre persoanele juridice, cat si de catre persoanele fizice.
Atentie ! Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
Exista situatii in care desi nerezidentul contractant indeplineste toate conditiile pentru a beneficia de evitarea dublei impuneri, acesta omite sa aduca actul doveditor partenerului roman, si anume certificatul de rezidenta fiscala, ceea ce duce la aplicarea regulilor prevazute de Codul Fiscal, si anume retinerea la sursa a impozitul pe venit.
Concret, daca factura pe care ai primit-o de la furnizor indica suma de 1.000 EUR, vei retine din aceasta factura 16% – respectiv 160 EUR, pe care ii vei vira la bugetul de stat (la cursul din data platii) si de asemenea ii vei declara, si doar diferenta de 840 EUR o vei vira catre partener.
Exista situatii in care natura intelegerii cu partenerul nu accepta o astfel de plata partiala a facturii emise. In acest caz, ce poti sa faci este sa suporti tu cheltuiala cu impozitul retinut.
In cat timp se elibereaza certificatul de rezidenta fiscala?
Atestatul de rezidenta fiscala se va elibera intr-un termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii.
Exemplu:
Presupunem ca tu ca persoana juridica romana ai achizitionat un serviciu de la o companie din Austria. Romania si Austria au incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri. Presupunem ca partenerul iti pune la dispozitie certificatul de rezidenta fiscala, iar factura este de 1.000 EUR.
In aceasta situatie, trebuie sa studiezi ce prevede conventia pentru veniturile din servicii (incluse in articolul referitor la Profiturile intreprinderilor), unde se mentioneaza ca platitorul nu retine niciun impozit. Asadar, pentru aceasta tranzactie, in conditiile date, nu trebuie sa retii nimic. Daca nu ai fi primit insa certificatul, ar fi trebuit sa retii impozit 16%, sa il declari si sa il platesti la buget.
Situatiile pot deveni complexe si complicate, astfel incat este indicat sa iti consulti contabilul atunci cand doresti sa derulezi o tranzactie cu un nerezident, fiindca astfel:
- fie vei putea sa soliciti din timp certificatul de rezidenta fiscala (si astfel sa ajunga la tine in momentul in care va trebui sa efectuezi plata)
- fie vei sti din timp sa tii cont de acest impozit pe nerezidenti si sa il incluzi in calculele si bugetul tau.
Eu astept de doua saptamani si inca nu a ajuns. Aici este s ris trei zile
salut Marius . cum se cere acest certificat si de la cine ? multumesc anticipat
Cum vine asta?
„remuneratii primite de persoane juridice straine in calitate de administrator al unei persoane juridice romane;”
Buna ziua,
Va rog sa considerati varianta corecta: venituri reprezentand remuneratii primite de nerezidentii ce au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane.
Zi frumoasa!
Buna ziua, urmeaza sa primesc o suma de bani in valuta sub forma de cadou. Pentru a mi se face transferul mi se solicita sa fac dovada ca am un certificat de rezidenta fiscala. Ce trebuie sa fac?
Sa imi spuneti va rog daca trebuie sa platesc anumite taxe si/sau impozite. Si daca este cazul sa fac dovada faptului ca nu este vorba de spalare de bani, ce trebuie sa fac?
Buna ziua Ludovic,
Certificatul de rezidenta fiscala este un document care se obtine de la ANAF si care atesta ca sunteti platitor de impozit pe venit in Romania. Se solicita acest document pentru a se evita dubla impozitare, atat in statul din afara, cat si in Romania. Va trebui sa contactati ANAF. Daca aveti SPV, se poate solicita din SPV acest document, daca nu, este posibil ca in perioada aceasta sa primiti o adresa de mail prin care sa puteti solicita documentul.
In ceea ce priveste obligatiile declarative, ar trebui analizat putin mai in detaliu ce reprezinta acest cadou, pentru a vedea daca nu se afla in categoria veniturilor neimpozabile. Altfel, va trebui sa depuneti declaratia unica pana la data de 25 mai 2020, cu venitul obtinut, la care datorati impozit 10%, iar daca venitul depaseste 12 salarii minime pe economie se mai datoreaza si CAS 10% calculat la 12 salarii minime pe economie (CASS 2.676 lei).
Spalarea banilor se raporteaza de catre anumite entitati raportoare, de exemplu banci. Nu consideram ca aveti obligatie de raportare in calitate de persoana fizica.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi linistita!
Sunteti sigura ca Certificatul de rezidenta fiscala se poate obtine din SPV ? tot ce am gasit eu acolo este Certificatul de atestare fiscala . Multumesc
Buna ziua Florin,
Pana in aprilie 2021 se puteau depune in SPV cererile pentru solicitarea certificatelor de rezidenta fiscala (se utiliza in acest sens formularul de contact).
Ordinul 499/20.04.2021 abroga aceasta prevedere: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/241150
Zi frumoasa!
certificatul EU-EWR are un termen de valabilitate ?
mie mi s-a eliberat la inceputul lui martie 2020,dar din cauza covid-19 nu pot ajunge in Germania.
trebuie sa imi iau altul ?
ca suntem in mai si pina in iunie-iulie nu cred ca ajung in Germania.
Buna ziua Ionut,
De regula, aceste certificate care atesta rezidenta au valabilitate un an, prin urmare consideram ca este suficient cel pe care l-ati obtinut deja.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Am o mic? problem?. Sunt parior si am pariat online si am castigat suma de 90000 lei. Acum ei imi cer certificat de rezidenta fiscala. Eu afl?ndu ma in Anglia, muncind in Anglia. Site ul este unul romanesc. Este corect ca ai sa mi ceara certificatul asta av?nd ?n vedere c? m au l?sat ini?ial sa pariez ?
Buna ziua,
Acest certificat de rezidenta fiscala atesta asa cum ii spune denumirea rezidenta din punct de vedere fiscal intr-o anumita tara, adica locul unde sunteti inregistrat ca platitor de taxe. Scopul este de a vedea unde va trebui efectuata impozitarea acestei sume.
Practic, nu are legatura cu vreo interdictie de a derula o activitate, ci de stabilirea tarii in care se datoreaza impozitul.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Am nevoie de ajutor
Care este procedura de primire a actului,, Lipsa de rezidență fiscala ,,?
Buna ziua Petru,
In aceasta situatie va rugam sa ne transmiteti o descriere mai detaliata a cazului, pentru a putea determina despre ce situatie este vorba. Sunteti persoana fizica si nu ati depus chestionarul de rezidenta fiscala? Sau ati primit pe firma vreun document de la ANAF?
Multumim!
Zi frumoasa!
Buna ziua,
In ordinul 499/15.04.2021 apare mentionat: „pentru eliberarea acestor documente se depun de către solicitanți la registratura organului fiscal competent sau se transmit prin poștă, cu confirmare de primire, ori prin mijloace electronice de transmitere la distanță.”
Cei de la ANAF Cluj-Napoca au spus la inceputul lunii iunie ca acest tip de certificat se va solicita doar online. Este corect? Daca ma deplasez la ei la institutie au voie sa refuze cererea si sa-mi spuna sa solicit online? Din ordin reiese totusi ca certificatul se solicita la registratura sau prin posta sau mijloace online.
Se poate face un articol in care ne prezentati modul de solicitare online 1) prin SPV si 2) prin eguvernare ?
Buna ziua,
Din ordin reiese faptul ca se poate depune cererea atat la registratura, cat si online sau prin posta.
Va recomandam sa ii contactati pe cei de la registratura si sa le solicitati un raspuns sigur in acest sens. Eventual puteti sa le mentionati articolul respectiv din Ordinul 499/15.04.2021. Este de asemenea posibil ca in contextul pandemic actual sa fie mai simplu si mai sigur pentru toata lumea sa se faca depunerea online.
Va multumim pentru idee, vom lua in considerare solicitarea dumneavoastra in ceea ce priveste redactarea unui articol mai detaliat cu privire la acest subiect.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am efectuat un transport in R Moldova, am emis factura pe firma din aceasta tara, cu toate ca comanda de transport a venit din partea unei firme din Romania.
Am acceptat sa emit factura pe firma din R Moldova si dupa termenul scadent, mi-au transmis ca mai trebuie acest certificat. Nu este prima factura emisa pe o firma din R Moldova si nimeni nu mi-a cerut acest certificat.
Ce trebuie sa fac?
Buna ziua Mihai,
Intelegem ca este vorba de certificatul de rezidenta fiscala. Acesta este un document care se obtine de la ANAF, se poate obtine din SPV si atesta rezidenta dumneavoastra fiscala in Romania. Puteti solicita acest document contabilului.
Zi frumoasa!
Buna ziua !
Lucrez cu societatea in Germania din Februarie 2023 , am incasat suma totala din invoice pana acum ,
Dar dupa 3 luni mi-au cerut acest certificat de rezidenta fiscala ,
Ce mai pot face acum ?
Mai imi pot opri bani ?
Pot scoate acum certificatul si poate fi valabil si in trecut la platile facute ?
Buna ziua Cristi,
Certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa fie disponibiil societatii in momentul efectuarii platilor. Puteti sa il obtineti si acum de la finante, insa nu se aplica retroactiv. Daca ati incasat integral banii, inseamna cel mai probabil ca si-au asumat ei cheltuiala cu impozitul neretinut in momentul platii.
Mult succes!
Buna ziua
Exista o formulare standardizata pentru aceasta declaratia la care se face referire in articol aici? sau e la libera formulare?
………..are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, acest certificat de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere……
Buna ziua Alin,
Nu exista un model standardizat al acestei declaratii. Se poate intocmi de catre contribuabil.
Mult succes!
Buna ziua
Primesc servicii de suport IT din Mexic. Am cerut certificat de rezidenta insa nu am primit.
Trebuie sa calculez impozit cu retinere la sursa gross-up?
Mentionez faptul ca nu se incadreaza la art 12 lit k) deoarece serviciile sunt prestate in Mexic si nici la litera l) deoarce nu este consultanta.
Buna ziua Luiza,
Daca sunt doar prestari de servicii IT, fara sa va fie transferata folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept, societatea nu are nicio obligatie din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor.
Mult succes!
Se poate solicita obtinerea certificatului de rezidenta fiscala pe o perioada de 4 ani? Sau se da numai pe 1 an.
Buna ziua Camelia,
Cerificatul de rezidenta fiscala nu se poate elibera pentru 4 ani. Insa daca se elibereaza in anul x, el este valabil inlcusiv in primele 60 de zile ale anului x+1.
Mult succes si un weekend placut!