Tehnologia ne permite sa fim mai mobili decat am fost vreodata si ne schimba in fiecare zi viata cate putin. Indiferent ce am face, alegem facilitatea, iar aceasta defineste acum felul in care cumparam ce ne trebuie sau ce ne place. A devenit un reflex sa cauti ceva pe Internet si sa intri apoi in unul dintre zecile de magazine online care se afiseaza pe primele pagini ale cautarii tale, apoi sa pui in cos si sa cumperi. Adresa de livrare sau cardul cu care platesti sunt deja memorate si astfel, din cateva click-uri, ai achizitionat o pereche de pantofi, un bilet la concert, un dulap sau o vacanta in Tenerife.
Atunci cand vorbim despre bunuri, magazine online si tehnologie, trebuie sa vorbim despre afaceri tip dropshipping. Si pentru ca acest business model este utilizat din ce in ce mai multi antreprenori, dragii nostri parteneri de la Contzilla ne-au ajutat sa va oferim un ebook despre dropshipping: ce inseamna, cum functioneaza, ce presupune din punct de vedere legal si fiscal si al obligatiilor declarative si de plata. [xyz-ips snippet=”Related-posts”]
Astfel, materialul trateaza urmatoarele puncte:
- Ce reprezinta sistemul dropshipping, cum se utilizeaza si care ii sunt avantajele si dezavantajele
- Ce presupune lucrul cu furnizorii in sistem dropshipping si cum sunt acestia platiti
- Profitabilitatea sistemului
Aspecte contabile si fiscale: inregistrarea juridica, regimul fiscal pe care ar trebui sa il adopte antreprenorul, facturarea, obligatia de a intocmi NIR, monografie contabila, furnizori UE sau non UE etc.
Acest ghid extrem de util si usor de inteles este GRATUIT, se descarca (desigur) din cateva click-uri si ar trebui sa fie parcurs de orice antreprenor care face sau doreste sa faca dropshipping!
Descarca ebook-ul despre dropshipping!
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Ce taxe se platesc la stat pentru un PFA care face dropshipping in afara tarii, produsele nu trec niciodata prin Romania? Si ce taxe mai apar mai tarziu cand treci de un anumit plafon?
Buna ziua Ionut,
Am vazut ca ati mentionat in comentariul urmator taxele datorate in calitate de PFA. In ceea ce priveste dropshipping-ul, acesta prin natura activitatii poate genera obligatii fiscale de inregistrare in alte state membre, pe care este bine sa le aveti in vedere.
Daca aveti deja un model de business (stiti de unde cumparati marfa, unde o veti livra – in UE sau non UE, care sunt clientii – persoane fizice/juridice) ar fi recomandat sa discutati concret pe schema de dropshipping cu un contabil.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Dropshipping in afara tarii. Se merita sau nu? Orice entitate juridica de la noi necesita taxe pe profit (35% sanatate + pensii) + impozit pe profit. Fara timpul pierdut prin statul la cozi si birocratie, statul deja iti ia ~45% din profit fara sa iti ofere beneficii. Voi cum faceti?
Taxele datorate de o PFA
O persoana fizica autorizata datoreaza la bugetul de stat urmatoarele taxe:
? impozit pe venit (10%) ? stabilit in sistem real (10% din venitul net calculat ca diferenta intre veniturile brute si cheltuielile deductibile) sau norma de venit (10% din norma de venit publicata pentru activitatea pentru care exista autorizare);
? CAS (25%) ? daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie (plafon 2018 ? 22.800 lei; plafon 2019 ? 24.960 lei);
? CASS (10%) ? daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie (plafon 2018 ? 22.800 lei, plafon 2019 ? 24.960 lei).
Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA a unei PFA
Obligatia unei persoane fizice autorizate de a se inregistra in scopuri de TVA ii revine atunci cand cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este superioara plafonului de 88.500 euro, echivalentul a 300.000 lei.
Buna ziua Ionut,
In oricare dintre variante – SRL sau PFA – exista taxe de platit si multe formalitati de indeplinit. Va recomandam sa discutati toate aceste aspecte cu un contabil, pentru a vedea cea mai buna varianta pentru dumneavoastra si modelul de business pe care va ganditi sa-l folositi.
Zi frumoasa!
Buna.
Am creat un magazin online pe sistem dropshipping si vom vinde doar in Romania, de la furnizori doar din Romania. Trebuie sa achizitionez smartbill facturare+gestiune, sau doar facturare, avand in vedere ca nu avem stocuri fizice?
Multumesc!
Buna ziua Vlad,
In SmartBill puteti sa utilizati numai facturarea fara sa aveti gestiune si va permite sa intocmiti factura catre client fara descarcare de gestiune (debifati aceasta optiunea la emiterea facturii). Asadar, programul va ofera flexibilitate pentru emiterea facturilor in sistem dropshipping.
Zi frumoasa!
Buna ziua ,
Vreau sa mi încep o afacere în dropshipping și am câteva nelămuriri cu privire la plăti , conturi etc.
De ce conturi bancare am nevoie având în vedere ca am societatea în ro și eu locuiesc în uk .
Buna ziua Emi,
Veti avea nevoie de cont in lei pentru plata taxelor catre buget si apoi conturi in valutele in care veti factura, pentru ca partenerii dumneavoastra sa va poata face platile.
Sarbatori fericite!
Buna ziua.
In incercarea de a intelege cum functioneaza Dropshipping-ul, m-am izbit de urmatoare intrebare la care nu stiu cum sa raspund:
Daca eu de ex: aduc dintr-o tara EU in sistem dropshipping un produs (pentru a-l revinde in RO sau EU) dar sediul/punctul de lucru al meu de ex este intro zona libera (ex: Galati sau o alta zona libera din EU ex: Canarie) cum procedez cu colectarea TVA in cazul vanzarii catre un privat, sau in cazul unei persoane juridice (banuiesc ca in sit. unei pers. juridice apare o operatie triunghiulara) ?
Ar mai exista o situaztie simimilara in care eu asi fi furmizorul cu depozit propriu in RO (si produse de import, ex: China) unde eu asi vinde produse in dropsipping printru-un intermediar (SRL -VIES- cu sediul intr-o zona libera ex: Insule Canarie) care nu are obligatia de a colecta TVA de la vanzatorul lor final … intrebarea ar fi eu ca si importator cum recuperz TVA platit in vama RO, la receptia marfii din China ? exista o derogare de la plata TVA in aceasta situatie ?
Am cauta dar nu am gasit raspunsuri concrete. Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
Buna ziua,
Va recomandam sa discutati aceasta speta cu un consultant fiscal/contabil, fiindca un raspuns complet necesita o analiza mai aprofundata a situatiei descrise.
Mult succes!