Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Transmiterea partilor sociale la un SRL

societatile cu raspundere limitata

Pentru inceput trebuie subliniat faptul ca in cadrul unei societati cu raspundere limitata capitalul social este impartit in parti sociale, in timp ce in cazul unei societati pe actiuni (SA) acesta se divizeaza in actiuni. Capitalul social minim al unei SRL este 200 lei, iar valoarea minima a unei parti sociale este de 10 lei.

Transmiterea partilor sociale trebuie sa urmeze anumite reguli prezentate in Legea societatilor comerciale la art. 202, astfel:

  • partile sociale pot fi transmise intre asociati
  • transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social. Hotararea adunarii asociatilor astfel adoptata se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romniei, Partea a IV-a.

Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii. Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului. Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati vor fi depuse la oficiul registrului comertului, fiind supuse inregistrarii in registrul comertului .

In prezent, exista cateva propuneri legislative pentru simplificarea anumitor formalitati de inregistrare la Registrul Comertului, printre care si cea care vizeaza procesul de cesiune a partilor sociale. In momentul de fata, transmiterea partilor sociale se face in limitele legale prezentate mai sus si tinand cont si de prevederile contractului de societate (statut). Documentul care atesta transferul partilor sociale (cesiunea) este contractul de cesiune.

Persoana fizica care cesioneaza partile sociale, trebuie sa tina cont de faptul ca suma castigata din cesiunea partilor sociale reprezinta un venit din investitii care se declara in declaratia unica si se taxeaza astfel: se datoreaza impozit 10 % aferent castigului, iar daca venitul depaseste 12 salarii minime brute in anul respectiv se mai datoreaza si contributia la sanatate (10% * 12 salarii minime brute).

Modul de determinare a castigului sau pierderii este reglementat la art. 94 alin  (1) din Codul fiscal care arata: castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.

Din punctul de vedere al societatii, schimbarea structurii asociatilor prin transfer de parti sociale nu are implicatii fiscale si nici nu presupune inregistrari contabile atata timp cat valoarea capitalului social ramane aceeasi.

Repartizarea dividendelor dupa realizarea unei cesiuni

Art. 67 alin. (6) din Legea societatilor comerciale arata ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Astfel, daca societatea are in baza unei hotarari anterioare a asociatilor dividende distribuite dar neplatite, inainte de data transmiterii partilor sociale prin cesiune, acestea se platesc vechiului asociat.

Daca contractul de cesiune nu prevede altfel, dividendele care se vor distribui dupa data cesiunii se cuvin noului asociat. Pentru a evita orice neintelegeri in aceasta privinta, este bine ca in contractul de cesiune sa fie prevazute exact regulile de distribuire a profitului sub forma de dividende intre cedent si cesionar.

In prezent, procedura de efectuare a cesiunii de parti sociale presupune depunerea unei documentatii la ONRC, documentatie care poate fi gasita aici. In problemele complexe de cesiune este recomandata recurgerea la sprijin juridic.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *