Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualConta

Nou in SmartBill Conta – zile libere platite 75% pentru parinti

contracte angajati

Dupa cum stiti, una dintre masurile luate de stat pentru a sprijini angajatii ale caror locuri de munca au fost afectate de pandemie este cea prin care parintii cu copii in varsta de pana in 12 ani pot beneficia de zile libere de la stat platite cu 75%.


Cine poate beneficia?

  • Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme
  • Are dreptul de a beneficia de zile libere unul dintre parinti, pentru copii cu varsta de pana la 12 ani, sau pentru copii cu varsta de pana la 18 ani, cand acestia au dizabilitati, daca locul de munca nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
  • Celalalt parinte nu trebuie sa fi solicitat la locul sau de munca zile libere si nu se afla in concediu de odihna, concediu fara plata sau concediu de crestere a copilului.


Cat este indemnizatia?

  • 75% din salariul corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din salarial mediu brut pe economie


Care sunt procedura si circuitul banilor?

  • Pentru a beneficia de zile libere, parintele interesat face o cerere la angajator. Aceasta cerere nu este tipizata. Cererea este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte.
  • Contravaloarea zilelor libere este platita de catre angajatori salariatilor, dar va fi recuperata de la Fondul de garantare prin depunerea unei documentatii la AJOFM, constand in:
    • Cerere
    • Declaratie pe propria raspundere a reprezentantului legal
    • Lista angajatilor care au beneficiat de zile libere
    • Copii dupa statele de plata
    • Dovada platii contributiilor si impozitelor aferente
  • Foarte important: din fondul de garantare a creantelor salariale, angajatorii pot cere doar decontarea sumei reprezentand indemnizatia neta, efectiv platita catre parinte. Practic, angajatorii suporta impozitul pe venit si asigurarile sociale.
  • Cererea de decontare a indemnizatiei se poate transmite in cel mult 30 de zile de la data platii impozitelor si contributiilor aferente indemnizatiei.
  • Decontarea sumelor platite cu titlu de indemnizatie de catre ANOFM se face in termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii tuturor documentelor.


Baza legala:

  • Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor care supravegheaza copii
  • OUG nr. 30/2020 modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului
  • HG nr. 217/2020 privind aplicarea prevederilor Legea nr. 19/2020 privind acordarea de zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor.

Zile libere platite parintilor in SmartBill Conta

Introducerea zilelor libere platite parintilor

In Salarizare – Calcul salarii, in modul de afisare Detaliat, se pot introduce pe coloana dedicata: Zile libere platite 75%.

Nota: exista si coloana Zile libere platite 100%, care se foloseste pentru alte situatii pentru care salariatii beneficiaza de zile libere si care vor fi platite in proportie de 100% din salariul de baza (ex. donat sange, evenimente familiale: casatorie, nastere copil, deces). De asemenea, Zilele libere platite 75% pot fi introduse si in fisierul de pontaj, cu simbolul LC, si vor fi preluate automat in calcul salarii, prin importul fisierului de pontaj.

Reflectarea lor in fluturasi si stat de salarii


Note contabile

La blocarea statului se genereaza automat notele contabile aferente. In cazul in care pe stat exista salariati cu zile libere platite, particularitatile notelor contabile vor fi:

  • Cheltuiala cu salariile inregistrate = total salarii brute concedii medicale valoarea neta a zilelor libere platite 75% valoarea bruta a zilelor de somaj tehnic suportate de stat
    Nota contabila: 641 = 421
  • Valoarea neta a zilelor libere platite 75%, care se va recupera de la Fondul de garantare = Valoarea lor bruta contributii si impozite aferente (CAS, sanatate, impozit)
    Nota contabila: 4382 = 421

Bine de stiut: In Salarizare > Setari > Nota contabila se pot personaliza conturile pe care sa fie inregistrate sumele (ex. se poate seta un analitic al contului 4382 pe care sa fie inregistrata distinct valoarea zilelor libere platite 75%, care urmeaza sa fie recuperata de la stat).


Documentatie

Documentatia pe care angajatorii trebuie sa o depuna la agentiile de ocupare a fortei de munca la care sunt arondati se poate descarca in format editabil din Salarizare > Rapoarte zile libere platite.

Rapoartele pot fi descarcate individual sau in masa (toate), caz in care se va descarca o arhiva zip, care va contine documentele necesare, gata completate:

  • Cererea de recuperare
  • Declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal
  • Lista angajatilor care au beneficiat de zile libere

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *