Vezi mai jos ce noutati avem pentru voi in editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:
1. ANAF a publicat in 15.01.2021 formatul electronic al declaratiei unice, document care se utilizeaza de catre persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datoratepe anul 2020, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate pe anul 2021. Termenul de depunere a declaratiei este 25 mai 2021 (anterior, termenul era data de 15 martie a anului urmator pentru anul precedent).
2. Firmele care depasesc un anumit criteriu de marime trebuie sa verifice daca nu au obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale.
Conform reglementarilor contabile (Ordinului 1802/2014), sunt supuse auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:
- totalul activelor: 16.000.000 lei
- cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei
- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50
Obligatia de auditare se aplica atunci cnd acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive.
3. ANAF a publicat incepand cu data de 13.01.2021 un ghid privind obligatia de raportare a aranjamentelor transfrontaliere Directiva UE 2018/822 DAC6. Documentul este disponibil aici.
Aranjamentul include toate categoriile de aranjamente, tranzactii, plati, scheme si structuri, precum si aranjamente care se compun din mai multi pasi sau dintr-o serie de aranjamente. Spre exemplu, un aranjament poate cuprinde: incheierea unui acord de imprumut, acordarea imprumutului, plati succesive de dobnda si plata principalului.
Un aranjament transfrontalier este un aranjament care implica fie mai mult de un stat membru, fie un stat membru si o tara terta, daca este indeplinita cel putin una din urmatoarele conditii:
- nu toti participantii la aranjament sunt rezidenti in scopuri fiscale in aceeasi jurisdictie
- unul sau mai multi participanti la aranjament au in acelasi timp rezidenta fiscala in mai mult de o jurisdictie
- unul sau mai multi participanti la aranjament desfasoara o activitate economica in alta jurisdictie prin intermediul unui sediu permanent situat in jurisdictia respectiva, iar aranjamentul constituie totalitatea sau o parte a activitatii acelui sediu permanent
- unul sau mai multi participanti la aranjament desfasoara o activitate economica intr-o alta jurisdictie fara a avea rezidenta fiscala sau fara a institui un sediu permanent in acea jurisdictie
- un astfel de aranjament are un posibil impact asupra schimbului automat de informatii sau asupra identificarii beneficiarilor reali
4. Majorarea salariului minim la 2.300 lei a fost publicata in MOF prin Hotararea 4/2021 si intra in vigoare incepand cu 13 ianuarie 2021. Astfel, in luna ianuarie, salariul minim in perioada 01.01.2021-12.01.2021 este de 2.230 lei, iar incepand cu perioada 13.01.2021 salariul minim este 2.300 lei.
Termenul pana la care angajatorii au obligatia sa comunice REVISAL aceasta modificare este de 20 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a noului salariu minim adica 9 februarie 2021 inclusiv.
Ulterior publicarii acestei hotarari in MOF a fost publicat un proiect de modificare a acestei hotarari, modificare care vizeaza schimbarea datei de inceput a aplicarii pentru 1 ianuarie 2021. Potrivit estimarilor, de majorare vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajati, respectiv in jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariati activi.
Majorarea salariului minim are consecinte si asupra altor contributii si plafoane care se raporteaza la acest indicator, precum contributia pentru persoane cu handicap neincadrate, plafoanele pentru care poate interveni obligatia platii CAS si CASS in cazul persoanelor fizice (12 salarii minime brute).
Persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. In cazul in care nu fac astfel de angajari au doua optiuni:
- sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap
- sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate
5. ANOFM a publicat in 14.01.2021 formularele prin care se poate solicita obtinerea subventiei conform art. I din OUG 220/2020 pentru incadrare in munca in perioada 1 ianuarie 1 septembrie 2021, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane in vrsta de peste 50 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor, in perioada starii de urgenta sau de alerta, persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani inregistrate ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si cetateni romani, incadrati in aceleasi categorii de varsta, carora in anul 2020 le-au incetat raporturile de munca cu angajatorii straini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.
Sumele lunare care se pot obtine, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, sunt de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Dupa implinirea acestui termen de 12 luni, angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioada inca 12 luni.
6. ANAF a publicat in 12.01.2021 in sectiunea Declaratii electronice formatul actualizat al declaratiei 101 privind impozitul pe profit care se depune pentru anul 2020.
Declaratia privind impozitul pe profit se depune conform OPANAF nr. 4072/ 09.12.2020, publicat in MO nr.1246/ 17.12.2020. Pentru firme, termenul de depunere este 25 martie 2021.
7. Starea de alerta a fost prelungita incepand cu 13 ianuarie 2021 pentru inca 30 de zile.
8. Declaratia 205 privind impozitul retinut la sursa nu se mai depune pana la finalul lunii ianuarie, fiind schimbat pentru ultima zi a lunii februarie, incepand cu anul 2021.
Declaratia 205 este Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si cstigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit. Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru urmatoarele tipuri de venituri: dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, pensii, premii, jocuri de noroc, alte surse.
9. Plafoanele fiscale pentru PFA aferente anului 2021 sunt:
- pentru trecerea de la norma la sistem real 100.000 eur respectiv 483.710 lei
- plafonul pentru inregistrarea ca platitor de TVA cifra de afaceri: 88.500 eur respectiv 300.000 lei
- plafonul pentru contributia la asigurari sociale 12 salarii minime brute: 12* 2.300 lei = 27.600 lei
- plafonul penru contributia la asigurari sociale de sanatate – 12 salarii minime brute: 12* 2.300 lei = 27.600 lei
10. Incepand cu anul 2021 angajatorii pot sa acorde angajatilor o suma lunara de pana la 400 lei, pentru acoperirea utilitatilor, fara ca aceasta sa fie supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale (CAS, CASS).
Nu sunt supuse impozitului pe venit, CAS si CASS, sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative.
Testeaza gratuit programele noastre: Facturare online, Gestiune online, Contabilitate online si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.
Bun? ziua,
S-a modificat cumva termenul ?i la declara?ia 207, sau doar la declara?ia 205?