Pastila de contabilitate, proiectul realizat de SmartBill impreuna cu Delia Mircea, de la contzilla.ro, isi doreste sa vina in sprijinul contabililor cu informatii utile, atat din domeniul legislativ, cat si prin prezentarea de spete din domeniu, primite direct de la specialistii invitati.
Vineri, 26 martie am avut placerea sa discutam cu Nadia Oanea de la Grant Thornton Romania despre un subiect de mare interes DAC6 si tratatele de evitare a dublei impuneri.
Iata o parte doin intrebarile adresate invitatei noastre in cadrul intalnirii:
- In tranzactiile derulate de catre companiile din Romania cu nerezidenti, se pune problema analizei dublei impuneri intenationale a unei tranzactii. Care sunt acele situatii/tipuri de tranzactii care implica o astfel de analiza?
- Exista si anumite tipuri de tranzactii care nu fac parte din domeniul de aplicare a conventiilor de evitare a dublei impuneri?
- Ce reprezinta aceste tratate/conventii de evitare a dublei impuneri?
- Ce se intampla in cazul in care derulam tranzactii cu persoane din tari cu care nu este semnata o conventie de evitare a dublei impuneri. Ce reguli aplicam in acest caz?
- Ne puteti da cateva exemple de situatii foarte frecvente din practica companiilor care ajung la analiza conventiilor de evitare a dublei impuneri?
- Un al document important, este cel prin care o persoana dovedeste rezidenta intr-un alt stat. Cum se dovedeste aceasta rezidenta intr-un stat membru? Ce valabilitate are documentul furnizat?
- Ce se intampla in situatia in care un partener din afara nu ne pune la dispozitie la timp certificatul de rezidenta fiscala, dar face ulterior acest lucru? Ce solutii avem pentru rezolvarea situatiei?
- In stransa legatura cu tranzactiile transfrontaliere este si DAC6, care in Romania a generat mai multe intrebari si controverse legate de intelegerea modului in care se aplica. Ce reprezinta aceasta directiva DAC6 si care a fost scopul ei?
- Ce tipuri de avantaje fiscale vizeaza a acesta raportare? Putem spune ca exista o doza de subiectivism in aprecierea faptului ca a existat sau nu un avantaj fiscal dintr-o tranzactie?
- Ce obligatii de raportare au firmele din Romania care deruleaza tranzactii transfrontaliere?
- Cat de greu/usor este pentru angajatii unui departament de contabilitate sa faca o analiza a tranzactiei si sa se asigure ca reusesc sa incadreze corect tranzactiile?
- Ce riscuri exista in privinta raportarilor gresite pe DAC6 sau a neraportarii unei tranzactii?
- Ce rol au contabilii externi, auditorii, consultantii fiscali in aceasta raportare?
- Exista o legatura intre DAC6 si dosarul preturilor de transfer?
Daca vrei sa revezi toate episoadele seriei Pastila de contabilitate, o poti face pe canalul nostru de Youtube sau pe SmartBill la sectiunea Resurse – Invata.
Te asteptam la urmatoarea discutie live, care va avea loc miercuri, 31 martie 2021, de la 10h30. Delia Mircea ii are invitati pe Cristian Rapcencu si Ciprian Paun si vor discuta despre Controale fiscale in 2021.
Daca nu te-ai inscris inca, o poti face accesand pagina evenimentului.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.