Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cheltuieli cu deductibilitate limitata – cheltuielile sociale si cheltuielile de protocol

Analiza financiara

Care sunt criteriile in functie de care impartim cheltuielile cu deductibilitate limitata in cele 2 categorii, cheltuieli sociale si cheltuieli de protocol?

Cheltuielile sociale

Incadrarea cheltuielilor in categoria de cheltuieli sociale este importanta pentru platitorii de impozit pe profit.

Aceste cheltuieli fac parte din categoria cheltuielilor deductibile limitat. Limita de deductibilitate este de pana la 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Cheltuielile cu salariul sunt cele inregistrate in contabilitate drept cheltuieli cu salariul brut.

Iata ce tipuri de cheltuieli se pot incadra aici:

  • ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament
  • cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea firmei, cum ar fi: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele de natura similara
  • cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator conform legii, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor
  • alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern

Cheltuielile efectuate in baza contractului colectiv de munca sunt cheltuielile de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati.

Cheltuielile de protocol

Cheltuielile de protocol reprezinta o alta categorie de cheltuieli deductibile limitat.

Codul fiscal nu prezinta o definitie a acestor cheltuieli si nici exemple de cheltuieli care se pot incadra aici.

Limita de deductibilitate este de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.

Formula de calcul este: 2%* (profitul contabil + cheltuieli cu impozitul pe profit+cheltuieli de protocol).

In cheltuielile de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata pentru cadourile oferite, cu valoare mai mare de 100 lei.

Colectarea TVA la cheltuielile de protocol pentru cadouri in valoare mai mare de 100 lei, exclusiv TVA se face la finalul fiecarei perioade fiscale.

Atunci cand vorbim despre cadouri, ne referim la unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.

Ce se incadreaza de regula in cheltuielile de protocol?

Iata cateva exemple:

  • masa servita la o intalnire afaceri, cu parteneri de afaceri actuali sau potentiali
  • cadouri acordate partenerilor de afaceri
  • organizarea unui eveniment de lansare a unui produs nou etc.

Este important ca acestea sa nu fie confundate cu alte cheltuieli precum:

  • cheltuieli facute in favoarea asociatilor
  • cadouri in bani sau in natura acordate angajatilor
  • masa calda servita angajatilor
  • vacante platite pentru angajati etc.

Datorita caracterului limitat al deductibilitatii acestor cheltuieli este important sa fie analizat impactul fiscal inainte de a fi efectuate.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *