La mai bine de 12 ani de la introducerea primului ordin care vizeaza modul de pregatire a dosarului de preturi de transfer si la peste 17 ani de la introducerea in primul cod fiscal romanesc a principiilor de preturi de transfer, continuam sa primim intrebari despre preturile de transfer – ce sunt si de ce ANAF este interesat de ele?
Ce sunt preturile de transfer?
Poate cel mai bun mod de a explica ce sunt preturile de transfer este de a porni de la definitia principiului valorii de piata enuntat in Conventia Model a OECD si preluat si de Codul fiscal la art. 7, pct. 33: „atunci cand conditiile stabilite sau impuse in relatiile comerciale sau financiare intre doua persoane afiliate difera de acelea care ar fi existat intre persoane independente, orice profituri care in absenta conditiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza conditiilor respective, pot fi incluse in profiturile acelei persoane si impozitate corespunzator”.
Cu alte cuvinte, daca societatea A din jurisdictia fiscala – Mare Britanie – vinde bunuri catre societatea afiliata B din jurisdictia fiscala – Romania, iar pretul de vanzare al bunurilor (denumit pret de transfer) este mai mare decat pretul stabilit in aceleasi conditii (pentru aceleasi tipuri de bunuri) intre persoane independente (adica ne-afiliate), atunci fiscul din Romania este indreptatit sa ajusteze din punct de vedere fiscal cheltuiala cu bunurile inregistrata de societatea romana B, in sensul diminuarii acesteia, fapt care conduce la majorarea bazei impozabile si a impozitului pe profit datorat de societatea romana B.
De ce este ANAF interesat de preturile de transfer?
Asa cum reiese si din exemplul anterior, problematica preturilor de transfer are o legatura directa cu baza impozabila a impozitului pe profit.
Astfel, fiecare jurisdictie fiscala (fiecare tara) va cauta sa maximizeze baza impozabila a societatilor rezidente fiscal in tara respectiva si va verifica conformitatea cu principiul valorii de piata si implicit, cu prevederile privind preturile de transfer.
Ce inseamna o baza impozabila mai mare? Mai multi bani la bugetul de stat din tara respectiva.
Avand in vedere ca preturile de transfer sunt utilizate in cadrul grupurilor locale si multinationale, vorbim de structuri si de volume mari ale tranzactiilor intra-grup care pot conduce la ajustari fiscale de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de Lei.
In concluzie, prevederile privind preturile de transfer deriva din principiul valorii de piata si au la baza obligatia autoritatilor fiscale de a veghea la corectitudinea stabilirii bazei impozabile la nivelul impozitelor datorate.
Despre Cabot Transfer Pricing
De zece ani, Cabot Transfer Pricing este una dintre firmele de consultanta fiscala specializata in preturile de transfer cu o crestere rapida pe piata din Romania. Cu o echipa alcatuita din 5 profesionisti competenti, compania deserveste un portofoliu de mai mult de 300 de societati filiale ale unor grupuri locale sau multinationale. Afla mai multe pe www.cabot-tp.ro.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.