Multi dintre voi, cei care v-ati inscris la webinarul ce a avut ca tema e-Factura, ne-ati fost alaturi in live pe 15 iunie si va multumim pentru asta! Timpul limitat nu ne-a permis sa raspundem tuturor intrebarilor adresate in timpul discutiei cu invitata noastra, Cristina Saulescu, astfel incat vom incerca sa o facem prin intermediul acestui articol. Am selectat o parte dintre zecile de intrebari pe care le-am primit pe Facebook, YouTube si LinkedIn, iar Cristina a avut amabilitatea de a ne trimite raspunsurile sale.
Va invitam sa parcurgeti lista de mai jos si speram ca informatiile oferite sa va fie de folos. Va rugam sa tineti cont de faptul ca legislatia în materie poate suferi modificari, astfel incat va recomandam sa ne urmariti in continuare.
De asemenea, va reamintim ca toti cei care factureaza folosind programul de facturare SmartBill pot transmite facturile in sistemul e-Factura in cel mai simplu mod posibil. SmartBill este deja integrat cu e-Factura si va simplifica in continuare procedura. Daca nu aveti cont, va invitam sa incercati SmartBill gratuit timp de 30 de zile AICI.
Intrebare: Daca am o relatie comerciala B2G dar prestez servicii, NU vand produse , trebuie sa incarc facturile in ANAF?
Raspuns: Da, in relatia B2G sunt incluse si serviciile.
I: O lista a G din B2G exista?
R: https://listainstitutii.ro (Recomandam insa a se verifica legislatia specifica, respectiv Lg 98/2016, Lg 99/2016, Lg 100/2016, OUG 114/2011, Lg 195/2012)
I: Avansurile de la clienti PF si PJ pt apartamente noi se declara in e-Factura? Dezvoltatorii imobiliari declara si facturile catre PF? Odata declarata, o factura se poate modifica?
R: Avansurile nu se declara. Livrarile de constructii noi se declara doar daca sunt efectuate in relatia B2B (adica de la persoana impozabila/taxabila catre persoana impozabila/taxabila). Modificarea unei facturi trebuie sa respecte conditiile impuse de codul fiscal, exact ca si pana acum.
I: Inteleg ca facturile ce nu contin bunuri cu risc nu trebuie incarcate. Ma puteti ajuta cu paragraful din ordonanta sau unde este mentionat acest lucru?
R: Conform OUG 120/2021, se pot declara facturile pentru toate bunurile, dar conform art. XXXVII din OUG 130/2021, facturile cuprinzand bunuri cu risc fiscal ridicat trebuie obligatoriu declarate incepand cu 1 iulie 2022.
I: Puteti sa imi spuneti va rog daca un hotel care primeste vouchere de vacanta transmite doar acele facturi pe e-Factura sau toate facturile emise pe parcursul lunii?
R: Doar facturile incasate partial sau total cu vouchere de vacanta.
I: Doar firmele platitoare de TVA sunt obligate?
R: Legislatia vorbeste de operatori economici, nu de platitori de TVA. Pe cale de consecinta, toti operatorii economici trebuie sa respecte legislatia referitoare la e-Factura.
I: Daca societatea noastra transporta produse cu risc fiscal ridicat, avem obligatia declararii acestor facturi in RO e-Factura? Sau doar in Ro e-Transport?
R: Nici in RO e-Factura si nici in RO e-Transport. Doar furnizorii au aceasta obligatie, nu si transportatorii. In ceea ce priveste RO e-Transport, pe langa furnizori mai sunt si depozitarii, in anumite conditii/situatii si importatorii.
I: Dezvoltatorii imobiliari declara si facturile catre PF?
R: Vorbim doar de B2G si B2B. Relatia B2C este afectata doar in cazul voucherelor de vacanta.
I: Vorbim si de relatia B2C sau doar de B2G si B2B pentru aceste produse cu risc ridicat?
R: In relatia B2G se transmite tot, inclusiv serviciile. In relatia B2B se transmit doar facturile aferente produselor cu risc fiscal ridicat. In relatia B2C se transmite doar ceea ce se plateste cu vouchere de vacanta.
I: Daca detinem un magazin online care importa si comercializeaza ceaiuri si infuzii de plante suntem obligati sa ne inscriem in sistemul e-Factura? Mentionez ca avem clienti atat B2C, cat si B2B (cafenele si restaurante). Sunt ceaiurile si infuziile produse cu risc fiscal ridicat?
R: Trebuie verificat codul NC, dar un restaurant nu vinde produse cu risc fiscal, ci vinde servicii de restauratie.
I: Dupa ce incarcam factura in sistemul e-Factura, mai transmitem factura in format fizic beneficiarului?
R: Trebuie sa va asigurati ca beneficiarul primeste si el un exemplar al facturii.
I: Exista un termen de incarcare a facturii in sistem?
R: Nu.
I: Serviciile IT si echipamentele IT sunt cu risc fiscal ridicat?
R: Trebuie verificat de fiecare data codul NC, dar raspunsul este NU.
I: Pentru bonurile fiscale emise cu cod fiscal beneficiar cum se procedeaza? Se transmit prin RO e-Factura, se emite si factura?
R: Acest aspect nu este 100% clarificat. Da, trebuie transmise, asta e sigur, dar nu exista o procedura speciala, prin urmare ar fi recomandat sa se emita factura pe langa bon.
I: Daca sunt un magazin si emit o factura pt 3 sticle de apa minerala, o trimit in e-Factura?
R: Daca este emisa in relatia B2B, da.
I: PFA se incadreaza in emitrea facturilor pe e-Factura? Un PFA emite factura catre o primarie.
R: Da. Sunt vizati toti operatorii economici. De fiecare data trebuie verificat daca cumparatorul (in acest caz primaria) se incadreaza ca fiind G, conform legislatiei în vigoare, respectiv Lg 98/2016, Lg 99/2016, Lg 100/2016, OUG 114/2011, Lg 195/2012.
I: Daca sunt inscrisa in sistemul e-Factura, trebuie sa transmit in sistem toate facturile emise? Si pe cele ce nu contin produse cu risc fiscal?
R: In acest moment obligatia exista doar in raport cu cele care contin produse cu risc fiscal ridicat.
I: In relatia B2G se declara toate tranzactiile sau doar produsele cu risc fiscal ridicat?
R: In relatia B2G absolut tot, inclusiv servicii.
I: ONG-urile se incadreaza la obligativitatea folosirii e-Factura?
R: Toti operatorii economici sunt vizati, deci daca ONG respectiva desfasoara si activitate economica in conditiile legii, da, se incadreaza la obligativitatea folosirii e-Factura conform normelor in vigoare (cumparatorul este G sau facturile emise privesc bunuri cu risc fiscal ridicat).
I: Factura trebuie incarcata in timp real?
R: Cat mai curand.
I: Firmele in faliment sunt exceptate?
R: Legislatia nu prevede in acest moment exceptii.
I: Unde gasim codurile tarifare NC detaliate?
R: TARIC
Urmeaza si alte discutii pe subiectul e-Factura. Te invitam sa te inscrii in lista noastra si te vom anunta cu privire la urmatorul eveniment.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Un PFA care prestează servicii cazare și acceptă vauchere de vacanță trebuie să încarce factura în sistemul e-Factura?
Buna ziua Andreea,
Incepand cu 1 aprilie 2022, au obligatia transmiterii in RO e-Factura facturile emise de entitatile care accepta vouchere de vacanta.
In cazul voucherelor de vacanta emise pe orice tip de suport, unitatile afiliate sunt obligate, incepand cu data de 1 aprilie 2022, sa transmita in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura facturile emise titularilor voucherelor.
Zi frumoasa!
Am un salon de înfrumusețare și doar primesc facturi.
Îmi trebuie cont pentru a putea descărca facturile primite?
Buna ziua Claudiu,
Da, trebuie sa aveti cont in S.P.V pentru a primi facturile. Puteti sa va creati cont fie dumneavoastra ca antreprenor, fie acestea pot fi preluate de catre contabilul dumneavoastra.
Mult succes si un weekend placut!