Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – procedura de comunicare la distanta prin SPV, formularul 208, masuri de sprijin pentru angajati

Cronica antreprenoriala

Iata noutatile legislative din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Luni 27 iunie 2022 este termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit pe anul 2021 in cazul platitorilor de impozit pe profit respectiv a declaratiei privind impozitul pe venitul microintreprinderilor pe trimestrul 4 al anului 2021.

Termenul a fost decalat ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 153/2020, care a permis stabilirea unor bonificatii pentru firmele care au avut capital propriu pozitiv si in crestere.

2. S-a publicat  procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica. Documentele care pot fi comunicate prin SPV firmelor pot fi emise automat (ex. decizii de impunere din oficiu, acte administrative emise de organele de inspectie fiscala, decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii, datele inscrise in Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA (declaratia 394) referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scop de TVA, etc) sau la cerere (ex. situatia fiscala conform fisei pe platitor, certificatul de atestare fiscala, certificatul de cazier fiscal, raspunsul la sesizari, petitii, reclamatii, cereri de audienta, certificatul de rezidenta fiscala, etc).

3. S-a modificat formularul 208 „Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”. Modificarile vizeaza introducerea unei noi coloane pentru evidentierea valorii tranzactiei inscrisa in  documentul de transfer, pentru fiecare beneficiar de venit, corespunzator cotei detinute, eliminarea rubricii prin care notarul public notifica organului fiscal tranzactiile pentru care valoarea declarata de parti era inferioara valorii minime stabilite prin  studiul de piata, intrucat declaratia se completeaza pentru toate tranzactiile de  proprietati imobiliare din patrimoniul personal.

4. Prin OUG 73/2022 s-a completat OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca. Astfel, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca.

Acordarea in cazul reducerii timpului de munca si/sau a veniturilor realizate, a unei indemnizatii lunare in cuantum de 41,5% din castigul salarial mediu brut persoanelor care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) si (4) din OUG nr. 30/2020, precum si persoanelor care au beneficiat de indemnizatia prevazuta de art. 6 alin. (1) din OUG nr. 111/2021,  se aplica si dupa expirarea starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, incepand cu data de 8 iunie 2022, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2022.

5. Incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022 si pana la 31 decembrie 2028, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor pentru activitatea desfasurata in Romania, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  1. angajatorii desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
    • cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
      • 011 – Cultivarea plantelor nepermanente
      • 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente
      • 013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire
      • 014 – Cresterea animalelor
      • 015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor)
      • 016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare
    • cod CAEN 10: Industria alimentara
  2. angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru firmele inregistrate la Registrul Comertului / inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti / inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea.
    Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.
  3. veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.

Angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara, in conditiile de mai sus, vor beneficia si de urmatoarele facilitati:

  • reducerea cotei de contributie de asigurari sociale cu 3,75%
  • exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, persoanele fiind asigurate sistemul asigurarilor sociale de sanatate
  • angajatorii din sectorul agricol si din industria alimentara vor beneficia si de o cota redusa de contributie asiguratorie pentru munca: 0,27%

Pana la sfarsitul anului 2028, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora.

6. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a publicat linkul prin care se pot transmite notificarile conform Ordinului 145 din 02.06.2022. Ordinul prevede ca agentii si dezvoltatorii imobiliari trebuie sa notifice oficiul daca desfasoara sau nu activitate.

In 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordinului, adica pana pe 1 iulie 2022, entitatile raportoare vizate care sunt deja active trebuie sa depuna notificarea, iar notificarea obisnuita pentru inceperea, suspendarea sau incetarea activitatii se face in termen de 15 zile de la evenimentul vizat.

 Aceasta platforma este disponibila aici.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *