Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – noi prevederi legislative aplicabile incepand cu 1 iulie 2022

Cronica antreprenoriala

Iata noutatile din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Cateva noi prevederi legislative au intrat in vigoare incepand cu 1 iulie 2022:

  • operatorii economici stabiliti in Romania, in relatia B2G, au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national de facturare electronica RO e-Factura. ANAF a adus cateva clarificari referitoare la incadrarea tranzactiilor pe relatia B2G, clarificari care se pot regasi aici.
  • operatorii care comercializeaza produse cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia B2B au obligatia raportarii de asemenea in RO e-Factura.
  • incepand cu 1 iulie 2022 se prelungeste aplicarea masurii de taxare inversa la cateva categorii de servicii si bunuri, pentru care termenul initial de incetare a aplicarii masurii era de 30.06.2022.
  • noua valoare maximala a tichetelor de masa este de 30 de lei incepand cu luna iulie 2022. Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022, tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita la punctul 1, de pana la 30 lei/tichet de masa/zi, si valoarea acordata in luna iunie 2022 corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna.
  • voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului.
  • in luna iulie se va acorda un ajutor financiar in cuantum de 700 de lei, o singura data, pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale caror venituri lunare cumulate sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei (reglementat prin O.U.G. nr.74/2022).

2. Firmele care in exercitiul financiar 2021 au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 EUR vor avea obligatia depunerii de situatii financiare semestriale, potrivit unui proiect legislativ publicat de Ministerul de Finante. Pentru raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale.

Raportarile contabile la 30 iunie 2022 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor pana cel mai tarziu la data de 16 august 2022.

3. ANAF deruleaza controale la persoanele fizice care au obtinut venituri din criptomonede. Potrivit unui comunicat ANAF din 29.06.2022, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala, din cadrul ANAF, au initiat controale pentru verificarea veniturilor obtinute in perioada 2016-2021 din tranzactionarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX s.a.

Au fost identificate venituri de peste 131 milioane euro obtinute de catre 63 cetateni romani. S-au identificat cca. 48,67 milioane euro omisi de la declarare, partial sau integral. Pana in prezent, pentru recuperarea obligatiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o suma totala de cca. 2,10 milioane euro.

4. Un nou proiect legislativ inregistrat la Senat spre dezbatare vizeaza modificarea prevederilor legislative privind munca cu contract partial.

Proiectul prevede posibilitatea ca angajatorii sa angajeze in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract de zero ore, munca fiind prestata doar la cererea angajatorului. Contractul de zero ore este acel contract prin care angajatorul nu este obligat sa garanteze un numar minim de ore pe saptamana, iar angajatul poate sa nu accepte munca in momentul in care i se cere, programul de munca fiind in intregime flexibil. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, conform numarului de ore consemnate de catre angajator in pontaje, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

5. Prin OUG 106/30.06.2022 s-a decis amanarea termenelor de la care se vor putea acorda sanctiuni in cazul nerespectarii obligatiilor legate de raportarea in sistemul RO e-Transport, pana la 30 septembrie inclusiv.

6. Un proiect de lege trimis spre promulgare Presedintelui vizeaza instituirea obligatiei organelor fiscale locale de a notifica contribuabilii in legatura cu nedepunerea raportului de evaluare pentru cladiri, odata la 5 ani asa cum este stabilit prin codul fiscal. In prezent, in cazul cladirilor nerezidentiale detinute de persoane fizice,  impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta (in situatia depunerii raportului de evaluare dupa primul termen de plata din anul de referinta, acesta produce efecte incepand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator) sau valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta. In situatia in care nu este precizata valoarea, se utilizeaza ultima valoare inregistrata in baza de date a organului fiscal.

In cazul in care nu s-a depus raportul de evaluare, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile. In cazul persoanelor juridice care detin cladiri nerezidentiale, daca omit sa depuna raportul de evaluare, atunci cota de impunere se majoreaza foarte mult.

Prin proiect se propune ca organele fiscale locale sa fie obligate sa trimita notificari contribuabililor care nu au depus raportul de evaluare si doar in situatia in care, in urma notificarii, nu depun raportul de evaluare, atunci vor avea cote de impozitare crescute.

In situatia in care organul fiscal local nu isi indeplineste obligatia de a trimite notificare, proprietarul cladirii va datora impozitul la valoarea reflectata in ultimul raport de evaluare depus.

7. O initiativa legislativa recenta vizeaza reglementarea vechimii in munca si la PFI, dupa ce anterior, in cursul anului, acest lucru s-a reglementat la PFA, II si IF.

Este vorba de profesiile liberale. Acestea sunt reglementate prin OUG. nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, coroborata cu Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania si cu legislatia fiscala.

Potrivit initiatorilor proiectului, peste 52.000 de persoane s-au inregistrat in ultimii cinci ani la Administratia Financiara ca practicand aceste tipuri de profesii liberale. Acestia contribuie la sistemul de asigurari de sanatate si la sistemul de pensii la fel ca persoanele fizice autorizate si ca orice alta persoana angajata, iar o parte dintre ei fara sa beneficieze de vechimea in munca si in specialitate.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *