Later edit: Legea nr. 72/2018 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 25/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ce a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 260 din 23 martie 2018 si care a intrat in vigoare pe data de 27 martie 2018 prevede noi reglementari in materie de inregistrare in scopuri de TVA, printre care modificarea plafonului de inregistrare in scopuri de TVA de la 220.000 la 300.000 lei. Reguli tranzitorii aplicabile:
– o societate care a fost infiintata inainte de 31 decembrie 2017 va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA daca depaseste plafonul de 220.000 lei in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2018 si 1 aprilie 2018 (perioada de referinta). In cazul in care plafonul de 220.000 lei nu este depasit pe durata acestei perioade de referinta, atunci societatea respectiva va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA daca va depasi pragul de 300.000 lei pana pe data de 31 decembrie 2018. Regula de mai sus se aplica si in cazul societatilor infiintate in perioada de referinta.
– o societate infiintata dupa data de 1 aprilie 2018 va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA daca va depasi plafonul de 300.000 lei de la data infiintarii si pana pe 31 decembrie 2018.
Odata devenit antreprenor sau chiar inainte de a deveni antreprenor, te confrunti cu problema TVA.
Iata 10 lucruri utile cu privire la TVA pe care ar fi bine sa le cunosti:
1. Daca ai o cifra de afaceri sub 300.000 lei 220.000 lei (posibil sa creasca plafonul la 300.000 lei in 2018), poti alege sa nu fi platitor de TVA (aplici asa numitul regim de scutire pentru intreprinderile mici). Odata depasit acest plafon, va trebui sa te inregistrezi ca platitor de TVA.
Platitorii de TVA au “RO” in fata codului fiscal – ex. RO123456.
2. Chiar daca ai cifra de afaceri sub 300.000 lei 220.000 lei, poti opta sa fii platitor de TVA. In acest sens trebuie sa depui o documentatie la ANAF.
Motivele pentru care ai putea dori sa devii platitor de TVA sunt:
– vrei sa efectuezi investitii initiale mai mari, ai achizitii numeroase, facturate cu TVA;
– ai o activitate in care vinzi si cumperi marfa de exemplu – iar achizitiile sunt purtatoare de TVA;
– ai putea sa nu doresti sa devii platitor de TVA daca esti un prestator de servicii, fara prea multe facturi de achizitii.
3. Calitatea de platitor de TVA iti va atrage si un tarif mai ridicat al serviciilor de contabilitate fiindca aceasta presupune un volum mai mare de munca si trebuie depuse mai multe declaratii – de exemplu: D300, D 390, D 394.
4. Perioada la care trebuie sa efectuezi plata TVA este:
– Trimestrul calendaristic (platesti TVA pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat, existand astfel 4 scadente anuale: 25 ianuarie, 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie), daca ai cifra de afaceri sub 100.000 euro;
– Luna calendaristica in restul cazurilor (in aceasta situatie vei plati TVA pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei incheiate).
5. Daca esti platitor de TVA trimestrial si doresti sa afectuezi achizitii intracomunitare de bunuri, trebuie sa stii ca perioada fiscala va deveni luna calendaristica. Daca doresti sa efectuezi doar achizitii intracomunitare de servicii, perioada ramane trimestrul.
6. Daca nu esti platitor de TVA si doresti sa faci achizitii intracomunitare de bunuri, atunci trebuie sa stii cateva aspecte fiscale:
– daca achizitia nu depaseste plafonul de 10.000 euro nu ai nicio obligatie de inregistrare. Plafonul de 10.000 euro se calculeaza in functie de cursul BNR de la data aderarii Romaniei la UE, rotunjindu-se la cifra miilor, astfel ca plafonul este de 34.000 lei;
– daca depasesti plafonul de 10.000 euro, atunci esti obligat sa te inregistrezi in scopuri speciale de TVA si sa platesti TVA in Romania. Ca alternativa poti opta sa devii platitor de TVA normal (daca cifra de afaceri depaseste 220.000 lei nu mai avem optiune si obligatie de inregistrare normala in scop de TVA);
Inregistrarea in scopuri speciale de TVA va trebui facuta inainte sa se depaseasca plafonul de 10.000 euro.
Daca nu esti platitor de TVA si doresti sa efectuezi achizitii intracomunitare de servicii atunci indiferent de limita acestora, esti obligat sa te inregistrezi in scop special de TVA. Poti sa te inregistrezi si ca platitor de TVA in regim normal, insa este o optiune daca cifra de afaceri este sub 220.000 lei si o obligatie daca depaseste acest plafon.
Nota. Dupa dobandirea codului normal de TVA, trebuie sa anulezi codul special de TVA.
7. Cotele de TVA aplicabile in acest moment in Romania sunt:
– 19% cota generala;
– 9% cota redusa (cazare, medicamente, apa potabila si alte cateva tipuri de bunuri);
– 5% cota redusa (carti, manuale etc.).
8. Odata ce ai devenit platitor de TVA ai cateva obligatii:
– sa iti anunti partenerii de afaceri despre aceasta schimbare;
– sa setezi casa de marcat (daca ai una) si sa emiti bonurile cu TVA;
– sa emiti facturile cu TVA;
– sa intocmesti declaratiile de TVA si sa platesti TVA la buget.
9. Daca esti platitor de TVA si ai cifra de afaceri sub 2.250.000 lei, poti opta sa fii platitor de TVA la incasare. Altfel spus, sa platesti TVA doar aferent facturilor incasate (nu emise) din care vei deduce TVA doar aferenta facturilor de achizitie platite.
10. Ai grija sa nu ai restante la plata TVA daca nu vrei sa intri sub incidenta split TVA.
Cand esti obligat sa aplici split TVA – incepand cu 01.01.2018 ai TVA neachitat in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta in suma mai mare de 15.000/10.000/5.000 lei dupa cum esti contribuabil mare/mijlociu sau mic.
Buna ziua ! Daca am un Pfa norma de venit cod 6202 si vreau sa fact in alte state din UE fara sa fiu platitor de TVA am inteles ca trebuie sa depun decl 091 dar nu ma descurc unde sa bifez ca sa obtin cod special de TVA .Se paote depune online ? Multumesc !
Buna ziua,
Codul fiscal prevede la art. 317 ca are obligatia de a solicita cod special de TVA :…b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;
Acest art. 307 alin. (2) arata ca taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
Cu alte cuvinte, daca prestati servicii intracomunitare pentru care se aplica regula de la art. 278 alin. (2), adica prestati servicii catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare, apare obligatia de a detine cod special de TVA. Se completeaza D 091 care se depune la ghiseu. Se bifeaza litera D, pct. I caseta de la pct. 2 – Inregistrarea pentru prestari de servicii.
Zi frumoasa!
Multumesc !
Buna ziua. Am si eu urmatoarea situatie. Sunt pfa neplatitor de TVA. Am facut o achiztie de la o firma din Olanda ce mi-a emis factura fara tva in valoare de 2500 euro. Tinand cont ca este o valoare mica inteleg ca , conform legii nu sunt obligata sa ma inregistrez pentru cod special de tva pentru tranzactii transfrontaliere in interiorul UE, daca nu depasesc plafonul de 10.000 euro. Prima intrebare: e corect ce am afirmat mai sus?
A doua intrebare: se pare ca firma din Olanda ne-a cautat in VIES si ne-a transmis ca nu ne gasesc ca fiind firma valida.Avem vreo obligatie fata de ei de a face ceva in acest sens?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua Silvia,
Este corect ca pentru achizitii de pana la 10.000 euro (convertiti in lei la cursul de 3.4 lei/eur) nu aveti obligatia solicitarii codului special de TVA. Insa furnizorul trebuia sa emita factura cu TVA din tara sa. Probabil au verificat dupa, au vazut ca sunteti neplatitori de TVA si atunci si-au dat seama ca au intocmit factura gresit, fara TVA.
Dumneavoastra nu aveti nicio responsabilitate in acest caz. Daca ei nu va solicita sa platiti diferenta si sa va emita o factura noua, nu aveti nimic de facut. Nu este greseala dumneavoastra.
Zi frumoasa!
Bună seara. Doresc să înființez o SRL. Import marfă din UE (peleți) și nu știu dacă s-o trec plătitoare de tva sau nu. Nu am idee ce rulaj sau cifră de afaceri voi avea. Probabil între 5000 și 10000 euro/lună. Ce mă sfătuiți? Mulțumesc.
Buna ziua,
Daca veti aduce marfa din UE, atunci sunt 2 optiuni, pana in momentul in care ajungeti la cifra de afaceri de 300.000 lei:
a) ramaneti neplatitor, dar trebuie sa obtineti un cod special de TVA si atunci la fiecare achizitie din UE veti plati 19% din valoarea achizitiei la buget. Pentru operatiunile in tara ramaneti in continuare neplatitor de TVA. Prin urmare veti emite facturi fara TVA.
b) solicitati inregistrarea in scop normal de TVA, atunci la factura de achizitii nu veti datora TVA la buget fiindca se face taxare inversa, insa pentru fiecare vanzare in tara pe care o veti face veti datora TVA 19%.
Tinand cont de aceste informatii, in functie toate activitatile pe care doriti sa le mai faceti pe firma, puteti sa calculati impactul fiscal al acestei decizii.
Mult succes!
Buna ziua!
Sunt PFA, lucrez pentru o firma din strainatate. Sa ne zicem ca in zilele urmatoare depasesc plafonul de 300.000 lei si trebuie sa inregistrez ca platitor de TVA. Exista un document sau ordin la ANAF care determina cotele de TVA dupa codul CAEN? Trebuie sa va anunt angajatorul despre schimbarile?
Multumesc
Buna ziua,
Daca depasiti plafonul de TVA va trebui sa va inregistrati in scop de TVA si sa comunicati clientului dumneavoastra noul cod de TVA (cu RO in fata). Cotele de TVA difera in functie de produsul sau serviciul livrat (nu de CAEN).
Cotele de taxa le puteti gasi la art. 291 din Codul fiscal:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm).
Insa daca facturati in strainatate, de regula facturile sunt fara TVA. De exemplu, daca prestati servicii IT, facturile vor fi tot fara TVA, prin urmare cota de TVA nu are impact.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Detinem un SRL in domeniul serviciilor IT, platitor de TVA. Lucram pt clienti din America de Nord (US/Canada) si deci facturile sunt fara TVA. Problema noastra e ca in echipele de programatori pe care le-am furnizat clientilor, avem si persoane care la randul lor lucreaza prin SRL-urile lor platitoare de TVA. Deci noi cumparam servicii cu TVA de la SRL-urile acelor programatori, dar la clientii din afara facturam fara TVA. Ceea ce rezulta lunar in cateva mii de euro TVA deductibil, pe care nu putem sa le acoperim prin TVA-ul incasat (de incasat prin facturile noastre catre firme din Romania nu avem mai mult de cateva sute de euro).
In astfel de situatii, ce optiuni avem pentru a nu pierde lunar acele sume care le dam pe TVA?
Multumesc!
Buna ziua Dan,
Sumele respective nu se pierd, ele se reflecta in decontul de TVA ca TVA de recuperat si puteti solicita rambursare de TVA de la ANAF bifand caseta corespunzatoare pe Declaratia 300. Sumele se restituie in prezent cu control ulterior.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca prestez servicii de consultanta in IT si facturez intr-un an mai mult de 300 000 de lei catre o tara non UE, va trebui sa sa ma inregistrez ca platitor de TVA sau acestea vor fi impozitate în țara în care se află clientul si eu nu va mai trebui sa o fac in Romania si astfel nu mai este nevoie sa ma inregistrez.
Buna ziua George,
Daca depasiti plafonul de 300.000 lei, trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA in Romania.
Daca facturati catre persoane impozabile din UE sau din afara UE, acest lucru nu va avea impact asupra TVA colectat, fiindca veti factura in regim de scutire de TVA. Va avea impact asupra TVA-ului deductibil – veti putea deduce TVA de la facturile de achizitii purtatoare de TVA.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Pentru un magazin alimentar mix se poate va rog un exemplu pe un produs oarecare, tva care il cumulez si care se deduce si trebuie platit la stat dupa un adaos de 20% sa zicem?dar un exemplu concret adica sa ziceam ca produsul costa 2.00lei fara tv pe care il achizitionez. Multumesc
Buna ziua Iulian,
Presupunem ca un platitor de TVA cumpara marfa la pretul de 100 lei + TVA 19%.
Procentul de adaos comercial este de 25%.
Adaosul comercial se calculeaza la costul de achizitie fara TVA, astfel:
Adaos comercial = cost de achizitie * procent adaos comercial = 100 lei * 25% = 25 lei
Pret de vanzare cu amanuntul = cost de achizitie + procent adaos * cost de achizitie + 19% * (cost de achizitie + procent adaos comercial * cost de achizitie)
Speram ca aceste calcule sa va fie utile.
Sarbatori fericite!
Bună ziua, firmă neplătitoare de TVA am achiziționat produse de 500 € din Italia de la o firma plătitoare de TVA. Acest furnizor mi-a făcut factura fără TVA in baza Art 41. Zice că nu poate să imi facă factura cu TVA. Să o plătesc fără TVA ? Nu am cod special deoarece nu ajung la acel plafon de 34.000 lei. Cum urmează să plătesc TVA ul dacă nu îl plătesc acestei firme, sau ce este de făcut ?
Buna ziua,
Firma respectiva trebuia sa factureze fara TVA. Dumneavoastra fiindca nu ati depasit 34.000 lei,nu aveti obligatia de a obtine cod special.In aceasta situatie doar platiti factura catre furnizor fara alte obligatii privind TVA.
Mult succes!
Buna seara . Am o problema si nu stiu cum sa o resolv. Eu an o academie online in Romania si sint platitor de tva intracomunitar .Am un client din spañia care nu este platitor de tva intracomunitar , Cum ii fac factura ?
Buna ziua Elena,
In aceasta situatie, factura nu va fi purtatoare de TVA. Se aplica regula generala de la art. 278 alin. (3) din Codul fiscal, care prevede ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Astfel, locul de impozitare este in Romania si, avand in vedere ca societatea nu este inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor de la art. 316 din Codul fiscal, operatiunile sunt neimpozabile pana la atingerea plafonului de 300.000 de lei. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, facturile se vor emite cu TVA aplicata in Romania.
Asadar, pana la inregistrarea in scopuri de TVA, societatea emite factura fara TVA si nu are nicio obligatie din punct de vedere al TVA. Ce ar mai trebui sa analizati este daca nu cumva serviciile prestate de dumneavoastra se incadreaza in categoria serviciilor prestate pe cale electronica, caz in care va recomandam sa discutati cu un specialist in domeniu cu privire la regimul fiscal aferent.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!