Prevederile legislative cu privire la acordarea concediului de paternitate au cunoscut modificari la finalul anul 2022.
Actul normativ care reglementeaza concediul de paternitate este Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal care a fost ultima data modificata prin OUG 117 din 26.08.2022.
Noile modificari legislative au fost transpuse si la nivel de norme de aplicare prin HG. nr.1577/2022, care a intrat in vigoare pe 4 ianuarie.
- lucratorii care devin tati au dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare, iar in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
- tatal poate beneficia de majorarea cu 5 zile mentionata anterior pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
- cursurile de puericultura se pot desfasura in cabinetul medicului de familie al tatalui sau in cadrul unitatilor sanitare sau al altor unitati de profil care organizeaza astfel de cursuri, iar in urma verificarii notiunilor dobandite se va elibera atestatul de absolvire a cursului.
- concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a lucratorului.
- tatii care participa efectiv la ingrijirea copilului au dreptul la concediu paternal indiferent daca parintii copilului sunt casatoriti sau nu ori daca copilul este adoptat.
- indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
- perioada concediului paternal constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
- in categoria lucratorilor care pot beneficia de concediu paternal sunt asimilate si persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale, cu contract de mandat, cu contract de management, precum si cele care ocupa o functie de demnitate publica.
- de acest drept beneficiaza si politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, precum si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, in activitate.
- la incetarea concediului paternal, lucratorul va beneficia de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.
- este interzisa aplicarea unui tratament mai putin favorabil tatalui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.
- constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei nerespectarea de catre angajator, in calitate de persoana juridica, a prevederilor referitoare la obligatia angajatorului de acorda concediul paternal si a prevederii conform careia drepturile dobandite de lucrator anterior momentului acordarii concediului paternal sau care sunt in curs de a fi dobandite de lucrator la data la care incepe concediul paternal se mentin pe toata durata concediului si se aplica si dupa incetarea acestuia.
- incetarea de catre angajator a raporturilor de munca sau de serviciu in perioada in care lucratorul se afla in concediu paternal din alte motive decat cele referitoare la reorganizarea judiciara sau falimentului se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 10.000 lei, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune.
- constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua. Situatia mea este in felul urmator: la locul actual de munca mi-am dat demisia pe 3 a lunii, dupa cele 20 de zile lucratoare de preaviz ultima zi este 30 a lunii. Copilul este asteptat sa se nasca pe 28 a lunii. Sunt in acest caz eligibil pentru plata indemnizatiei pe durata celor 10+5 zile (am facut curs de puericultura)? Sau doar pentru plata zilelor 28,29,30 (cat mai sunt angajat)? La locul de munca viitor am sa incep pe 19 a lunii urmatoare. Deci 30.lunaN pana pe 18.lunaN+1 nu sunt angajat.
Buna ziua Andrei,
Indemnizatia de concediu de maternitate se calculeaza numai pentru perioada in care sunteti angajat. Angajatorul va plateste indemnizatia urmand sa depuna o cerere la Casa de sanatate prin care urmeaza sa recupereze banii de la aceasta. Deci numai pana in 30 se calculeaza, pana in ultima zi in care ati avut contractul de munca activ.
Mult succes!
Buna ziua.anagajatorul este obligat sa acorde cele 15 zile lucratoare legate sau poate acorda si in mai multe transe?Multumesc
Buna ziua Gabi,
Codul muncii prevede ca in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Mult succes!
Bună dacă femeia are pina ce naste 9 luni angajata poate lua paternal sau ce e de facut
Buna ziua Claudiu,
Concediul paternal se acorda tatalui. Mama beneficiaza de concediul de maternitate daca sunt indeplinite anumite conditii. Apoi, concediul de ingrijire copil se stabileste intre mama si tata in functie de optiunea acestora.
Mult succes!
Bună dacă eu la anu în iunie fac numai 12 luni lucrătoare mai pot lua paternal după cele 12 luni
Buna ziua Claudiu,
Acordarea concediului paternal nu tine cont de vechimea in munca, trebuie sa aveti doar calitatea de lucrator. Nu trebuie sa confundati cu concediu de crestere copil – care este total altceva.
Mult succes!
Buna seara!
Problema la mine este ca tocmai ce mi-am schimbat locul de munca de aproximativ 2 luni, iar angajator mi-a spus ca trebuie sa am vechime de 2 ani pentru a primii concediul parental.
Tin sa mentionez ca am facut si cursul de puericultura. Este corect ceea ce mi-a spus angajatorul?
Buna ziua Marius,
Intelegem ca va referiti la concediul paternal – nu la concediul parental care ar fi putut fi interpretat de angajator drept concediul de ingrijire copil.
Concediul paternal este reglementata de Legea 210/1999 – textul complet este aici:https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/20488.
Nu este o conditie sa aveti 2 ani de munca vechime pentru acordarea acestui concediu. Tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare, durata care se prelungeste cu 5 zile daca aveti cursul de puericultura.
Mult succes!
Buna ziua! Sunt angajat de 3 luni, sa nascut copilul am luat cele 10 zile de concediu si am făcut si testul de puericultura si sau mai adăugat cele 5 zile.
La data de salariu nu am primit nimic pe zilele astea state acasă! Ma puteți ajuta cu un răspuns?
Buna ziua Alexandru,
Angajatorul nu a procedat corect. Aceste zile se suporta din bugetul angajatorului, deci trebuia sa fiti platit pentru acestea.
Mult succes!
Buna ziua.
Am lucrat la o fabrica dar numai lucrez de 1 de zile iar intre tim sa nascut fetita ,mai dreptul la concediu paternal daca numai lucru in prezent la acea fabrica???
Buna ziua,
Concediul paternal se poate primi doar de angajatul activ. Daca nu mai aveti contract de munca activ nu mai puteti beneficia de concediul paternal de la angajatorul respectiv.
Mult succes!
Bună ziua, mă interesează noul formular pentru atestatul de puericultură care poate fi eliberat de către medicul de familie după modificările intervenite la legea concediului paternal Nr 210/1999 cu modificarea legii Nr 845/29.VIII.2022.
Vă mulțumesc și aștept un răspuns.
Buna ziua Dani,
Nu cunoastem sa existe un model nou in legislatie – insa se poate modifica vechiul formular conform cu noile prevederi.
Mult succes!
Bună seara, în cazul în care soția a născut gemeni, pot beneficia de mai multe zile de concediu? Sau rămân doar cele 10+5 zile ca la un singur făt? Mulțumesc!
Buna ziua Sergiu,
Legea concediului paternal nu prevede extinderea acestei durate in cazul gemenilor. Ramane 10+5.
Mult succes!