Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Concediul paternal – prevederi valabile in 2023

concediul paternal

Prevederile legislative cu privire la acordarea concediului de paternitate au cunoscut modificari la finalul anul 2022.

Actul normativ care reglementeaza concediul de paternitate este Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal care a fost ultima data modificata prin OUG 117 din 26.08.2022.  

Noile modificari legislative au fost transpuse si la nivel de norme de aplicare prin HG. nr.1577/2022, care a intrat in vigoare pe 4 ianuarie. 

  • lucratorii care devin tati au dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare, iar in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
  • tatal poate beneficia de majorarea cu 5 zile mentionata anterior pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
  • cursurile de puericultura se pot desfasura in cabinetul medicului de familie al tatalui sau in cadrul unitatilor sanitare sau al altor unitati de profil care organizeaza astfel de cursuri, iar  in urma verificarii notiunilor dobandite se va elibera atestatul de absolvire a cursului.
  • concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a lucratorului.
  • tatii care participa efectiv la ingrijirea copilului au dreptul la concediu paternal indiferent daca parintii copilului sunt casatoriti sau nu ori daca copilul este adoptat.
  • indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
  • perioada concediului paternal constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • in categoria lucratorilor care pot beneficia de concediu paternal sunt asimilate si persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale,  cu contract de mandat,  cu contract de management, precum si cele care ocupa o functie de demnitate publica.
  • de acest drept beneficiaza si politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, precum si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, in activitate.
  • la incetarea concediului paternal, lucratorul va beneficia de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.
  • este interzisa aplicarea unui tratament mai putin favorabil tatalui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.
  • constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei nerespectarea de catre angajator, in calitate de persoana juridica, a prevederilor referitoare la obligatia angajatorului de acorda concediul paternal si a prevederii conform careia drepturile dobandite de lucrator anterior momentului acordarii concediului paternal sau care sunt in curs de a fi dobandite de lucrator la data la care incepe concediul paternal se mentin pe toata durata concediului si se aplica si dupa incetarea acestuia.
  • incetarea de catre angajator a raporturilor de munca sau de serviciu in perioada in care lucratorul se afla in concediu paternal din alte motive decat cele referitoare la reorganizarea judiciara sau falimentului se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 10.000 lei, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune.
  • constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

18 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *