Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Controale in constructii, acciza specifica la tigarete, sectoare de negociere colectiva – Cronica antreprenoriala

domeniul constructiilor

Va prezentam mai jos cele mai noi informatii prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Intr-un comunicat ITM se arata ca, avand in vedere numarul de accidente de munca inregistrat in domeniul constructiilor in anul 2022, s-au intensificat actiunile de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca, in santierele temporare si mobile. 

Cele mai frecvente deficiente intalnite in urma controalelor efectuate in anul 2022 se refera la utilizarea de echipamente de munca fara sisteme de protectie colectiva, fara balustrade solide, fara platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a impiedica/opri caderile de la inaltime, neutilizarea de echipamente individuale de protectie corespunzatoare (centuri de siguranta sau alte mijloace de ancorare, casti, bocanci), instruiri incomplete sau neconsemnate in fisele de instruire individuale. Planul propriu de securitate si sanatate al santierului nu este completat si adaptat in functie de evolutia lucrarilor.Angajatorul nu dispune de programe de instruire-testare la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, pentru conducatorii locurilor de munca/lucratori, pe meserii si activitati.

2. In MOF nr. 201/10.03.2023 s-a publicat Ordinul nr. 1111 pentru aprobarea nivelului accizei specifice la tigarete. Astfel, in perioada 1 aprilie 2023— 31 martie 2024 inclusiv, nivelul este de 493,988 lei/1.000 de tigarete.

3. S-a publicat Ordinul privind modelul formularului 101 Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal (O 310/10.03.2023). Prin ordin se aproba modelul si continutul formularului 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”. Totodata s-au aprobat instructiunile de completare a acestui formular.

4. In MOF nr. 190 din 07.03.2023 s-a publicat Hotararea nr. 171 din 1 martie 2023 privind stabilirea sectoarelor de negociere colectiva si a codurilor CAEN aferente acestora.

Ca urmare a modificarii legii dialogului social in anul 2022, negocierea colectiva a devenit obligatorie, inclusiv la nivel de sector de negociere colectiva.

Prin aceasta hotarare se stabilesc sectoarele si codurile CAEN aferente.

5. Modelul pdf al declaratiei unice a fost actualizat pe site-ul ANAF in 08.03.2023. Declaratia unica (212) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 2541/19.12.2022 se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2022, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate, pe anul 2023. Termenul de depunere a declaratiei pentru anul 2022 este 25 mai 2023.

6. 31 martie 2023 este termenul limita pentru declararea la ANAF a contractelor de inchiriere pentru contractele incheiate inainte de 1 ianuarie 2023.

Se utilizeaza in acest sens formularul 168. Ultima versiune a fost publicata in 06.03.2023 si este disponibila AICI.

Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune se completeaza si se depune de catre:

  • persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si care au obligatia inregistrarii contractului la organul fiscal, potrivit legii
  • locatorii care solicita inregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele si modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege
  • persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si care au obligatia inregistrarii contractului la organul fiscal, potrivit legii
  • locatorii care solicita inregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele si modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege


7. Reamintim ca persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice.

Asadar, persoanele juridice trebui sa urmareasca incadrarea in acest plafon la finalul lunii martie 2023.

8. Data de 31 martie 2023 este termenul pentru depunerea formularului D 700 in cazul microintreprinderilor devenite platitoare de impozit pe profit.

Codul fiscal defineste microintreprinderea ca fiind o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

  • a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro 
  • capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii
  • a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 – «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale
  • are cel putin un salariat, cu exceptia societatii nou-infiintate
  • are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor

Conditia referitoare la plafonul maxim de 500.000 euro, se aplica incepand cu veniturile anului 2023, pentru veniturile aferente anului 2022 plafonul fiind de 1.000.000 euro. 

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *