Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cota redusa de 5% de TVA la produse de incalzire, actualizari COR, declararea inactivitatii societatilor – Cronica antreprenoriala

Cota redusa de 5% de tva produse de incalzire

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Pe data de 13.06.2023 s-a adoptat de catre Camera Deputatilor un proiect legislativ care vizeaza extinderea cotei reduse de TVA de 5% asupra unor tipuri de produse destinate incalzirii: pelete de lemn, brichete de lemn, rumegus, pompe de caldura.

Astfel, in varianta propusa, cota de TVA de 5 % se va aplica la:

a) livrarea de lemne de foc catre persoanele fizice, sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 4401 11 00 si 4401 12 00; a masei lemnoase sub forma de rumegus, deseuri si resturi de lemn, tocatura provenita din lemn, aglomerate sub forma de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 44013100, 44013200; rumegus, deseuri si resturi de lemn neaglomerate, care se incadreaza la codurile NC 44014100, 44014900

b) livrarile de lemn de foc, sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 44011100, 4401 12 00; a masei lemnoase sub forma de rumegus, deseuri si resturi de lemn, tocatura provenita din lemn, aglomerate sub forma de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 44013100, 44013200; rumegus, deseuri si resturi de lemn neaglomerate, care se incadreaza la codurile NC 44014100, 44014900, realizate catre persoane juridice si alte entitati , indiferent de forma juridica de organizare a acestora, inclusiv scoli, spitale, dispensare medicale si unitati de asistenta sociala.

c) livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura, precum si sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat;

d) livrarea si/sau instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura, precum si sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat, destinate cladirilor administratiei publice centrale sau locale, cladirilor entitatilor aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu exceptia societatilor comerciale.

2. Lista codurilor COR s-a completat cu 8 pozitii noi in baza O 892/29 al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui INS privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), astfel:

a) Comerciant vanzator marfuri nealimentare 522102

b) Director executiv cooperativa agricola 112040

c) Dresor caini 516404

d) Inginer pentru inspectia si verificarea tehnica a cazanelor, instalatiilor de ridicat si recipientelor sub presiune 214960

e) Presedinte cooperativa agricola 131123

f) Profesor de limbi straine 235301

g) Specialist in lucrul cu parintii (parenting) 263515

h) Specialist sisteme de calificare 235925

3. O recenta initiativa legislativa propune completarea prevederilor Codului muncii cu un nou articol care prevede ca la cerere, salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 8 ani, sa beneficieze de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii.

Daca ambii parinti sau reprezentanti legali sunt salariati, cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau reprezentant legal, din care sa rezulte faptul ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat concomitent desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu sau telemunca.

4. Cazurile in care o societate poate deveni inactiva sunt enumerate la art. 92 din Codul fiscal si sunt:

a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;

b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;

d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;

e) durata de functionare a societatii este expirata;

f) societatea nu mai are organe statutare;

g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

5. Angajatorii trebuie sa tina cont de prevederile HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor. Supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor. Aceasta se realizeaza de catre medicii specialisti de medicina muncii.

Angajatorul trebuie sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor.

Evaluarea riscului asupra sanatatii se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun.

Angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile in vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

Nerespectarea dispozitiilor art.13 lit. j din Legea nr.319/2006 SSM, cu privire la neasigurarea de catre angajatori a examinarilor medicale, prin medicii de medicina muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de munca si a controlului medical periodic al lucratorilor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *