Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Principalele reguli in organizarea contabilitatii de gestiune

organizarea contabilitatii

Cine are obligatia organizarii contabilitatii de gestiune?

Obligatia tinerii contabilitatii de gestiune revine persoanelor mentionate la art 1 alin.(1) din Legea contabilitatii, mai precis:

a) societatilor comerciale

b) societatilor si companiilor nationale

c) regiilor autonome

d) institutelor nationale de cercetare-dezvoltare

e) societatilor cooperatiste si celorlalte persoane juridice cu scop lucrativ.

Aceste entitati au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.

In functie de specificul activitatii desfasurate, contabilitatea de gestiune va asigura, in principal, inregistrarea operatiilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, respectiv pe activitati, sectii, faze de fabricatie, centre de costuri, centre de profit, dupa caz, precum si calculul costului de achizitie, de productie, de prelucrare al bunurilor intrate, obtinute, lucrarilor executate, serviciilor prestate, productiei in curs de executie, imobilizarilor in curs etc., din unitatile de productie, comerciale, prestatoare de servicii, financiare si alte domenii de activitate.

Contabilitatea de gestiune se organizeaza de administratorul persoanei juridice fie utilizand conturi specifice, fie prin dezvoltarea conturilor din contabilitatea financiara, fie cu ajutorul evidentei tehnico-operative proprii.

Ce informatii trebuie sa ofere contabilitatea de gestiune?

Prin contabilitatea de gestiune persoanele juridice pot obtine informatii care sa asigure o gestionare eficienta a patrimoniului, respectiv:

a) informatii legate de costul bunurilor, lucrarilor, serviciilor, pentru persoanele juridice care desfasoara activitati de productie, prestari de servicii, precum si de costul bunurilor vandute pentru persoanele juridice care desfasoara activitate de comert;

b) informatii care stau la baza bugetarii si controlului activitatii de exploatare;

c) informatii necesare analizelor financiare in vederea fundamentarii deciziilor manageriale privind conducerea activitatii interne;

d) alte informatii impuse de realizarea unui management performant.

Un aspect important al contabilitatii de gestiune este determinarea costurilor specifice asociate cu diversele produse, servicii sau activitati. Acest lucru permite organizatiei sa analizeze eficienta si rentabilitatea acestora si sa ia decizii informate legate de preturi, volum de productie si optimizarea resurselor.

Asadar un element cheie este calculatia costurilor. Aceasta are ca scop obtinerea de informatii privind costul bunurilor, lucrarilor, serviciilor, activitatilor sau altor obiecte de calculatie.

Organizarea lucrarilor privind calculatia costurilor depinde de factori precum: 

a) marimea unitatii

b) structura organizatorica a acesteia

c) tipul si modul de organizare a productiei

d) tehnologia de fabricatie

e) gradul de integrare a productiei sau caracterul productiei.

In scopul determinarii costurilor unitare in contabilitatea de gestiune cheltuielile se clasifica in:

a) costuri de achizitie;

b) costuri de productie;

c) costuri de prelucrare;

d) cheltuieli ale perioadei.

Principalele reguli in calculatia costurilor:

1.Principiul separarii cheltuielilor care privesc obtinerea bunurilor, lucrarilor, serviciilor de cheltuielile care nu sunt legate de achizitia, productia sau prelucrarea acestora.

2. Principiul delimitarii cheltuielilor in timp. Acesta presupune ca includerea cheltuielilor in costuri sa se efectueze in perioada de gestiune careia ii apartin cheltuielile in cauza.

3. Principiul delimitarii cheltuielilor in spatiu. Acesta presupune delimitarea cheltuielilor efectuate intr-o anumita perioada de gestiune pe principalele procese sau alte locuri de cheltuieli care le-a ocazionat, cum ar fi: aprovizionare, productie, administratie, desfacere, iar in cadrul sectorului productie, pe sectii, ateliere, linii de fabricatie etc.

4. Principiul delimitarii cheltuielilor productive de cele cu caracter neproductiv.

5. Delimitarea cheltuielilor privind productia finita de cheltuielile aferente productiei in curs de executie.

Informatiile furnizate de contabilitatea de gestiune sunt esentiale in procesul de luare a deciziilor. Aceste informatii pot include analize comparative, rapoarte financiare si prognoze care ajuta managerii sa ia decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste planificarea strategica, investitiile, politica de preturi sau eficienta operationala.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *