Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. 15 august 2023 este zi libera legala. In sectorul public s-a stabilit si data de 14 august ca fiind zi libera.
2. Dupa lansarea initiala a unui set de masuri drastice privind impozitarea microintreprinderilor, s-a revenit asupra acestora, pastrandu-se doar una dintre acestea care vizeaza cotele de impozitare, mai precis:
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri ce nu depasesc 300.000 lei inclusiv si
b) 3%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri peste 300.000 lei.
S-a renuntat la ideea de a limita numarul de detineri de microintreprinderi de la 3 la 1.
De asemenea, s-a renuntat la ideea majorarii impozitului pe dividende de la 10 % la 8%.
3. Societatile inregistrate ca platitoare de impozit pe profit sunt obligate sa intocmeasca registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Registrul de evidenta fiscala se elibereaza contra sumei de 77,35 lei de unitatile fiscale din raza teritoriala in care contribuabilul isi are declarat domiciliul fiscal, pe baza copiei certificatului de inregistrare emis de Oficiul National al Registrului Comertului .
Ca alternativa, se poate tine registrul de evidenta fiscala in forma electronica. Tinerea registrului de evidenta fiscala in forma electronica nu necesita aprobare din partea organului fiscal.
4. Termenul pentru depunerea raportarilor contabile semestriale este 16 august 2023.
Acestea se depun de catre societatile care in exercitiul financiar precedent, au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
Societatile care omit sa depuna aceasta raportare pot fi sanctionate contraventional. Contraventia referitoare la intocmire si semnare se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.
Contraventia referitoare la nedepunerea in termenul legal se sanctioneaza cu:
- amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare;
- amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare;
- amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
5. ANAF a publicat pentru luna august 2023 o lista cu seminarii care se organizeaza online, cu participare gratuita.
Lista este disponibila aici (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/intalniri.htm). Participarea la seminarii necesita inscriere prealabila.
6. Incepand cu 1 august 2023 a intrat in vigoare o ordonanta de urgenta care stabileste masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 14 grupe de alimente de baza: paine, lapte, branza, iaurt, faina, malai, oua, ulei de floarea-soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti vrac si zahar.
Consiliul Concurentei a publicat un comunicat in 7 august 2023 prin care anunta ca preturile medii ale alimentelor de baza din marile lanturi comerciale au scazut cu valori de pana la 34%, in contextul aplicarii prevederilor ordonantei privind plafonarea adaosurilor comerciale.
Astfel, comparativ cu preturile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanturi de retail s-au inregistrat la fructe si legume.
7. Normele fiscale in materie de TVA au fost completate cu Hotararea 653/04.08.2023. Modificarile vin ca urmare a modificarilor aduse codului fiscal prin Legea 88/2023 care s-a publicat in 12 aprilie si care a intrat in vigoare pe data de 11 iunie 2023. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, urmau sa fie actualizate si normele, insa datorita intarzierii publicarii s-au prevazut prevederi tranzitorii pentru perioada cuprinsa intre 11 iunie, cand ar fi trebuit actualizate normele, si data intrarii in vigoare a acestei hotarari, adica 4 august 2023.
8. Persoanele care dau in arenda bunuri agricole din patrimoniul personal trebuie sa tina cont de urmatoarele:
- impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor sau bunurilor agricole se calculeaza prin retinere la sursa de catre arendasi la momentul platii venitului. Cota de impozit este de 10%.
- venitul net se stabileste la fiecare plata prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
- venitul brut obtinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabileste pe baza contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
- in cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
- impozitul calculat si retinut se plateste la buget pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
- arendasii mai au in plus obligatia de a completa și depune, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, formularul in vederea declararii impozitului pe veniturile din arenda si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)
- In situatia in care veniturile din arenda sunt obtinute de la un singur arendas iar nivelul net al acestora este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendasul are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca si contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa o declare corespunzator in formularul 112 (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor).
- Arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului de arendare la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.