Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. In MOF nr. 1105 din 08.12.2023 s-a publicat Ordinul 5308 prin care urmatoarele 2 coduri CAEN se elimina de la posibilitatea de a aplica norma de venit:
6202: Activitati de consultanta in tehnologia informatiei si
6203: Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul.
2. ANAF a publicat pe data de 6 decembrie 2023 proiectul privind situatiile financiare pe anul 2023.
Structurarea proiectului de ordin este similara cu cea aferenta anului precedent.
Termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale este de 150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar.
3. PFA-urile pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit şi care in 2023 au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu 2024 au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real (art.69 alin.(9) din Codul fiscal).
Asadar, vor trebui sa verifice la finalul anului 2023 daca se vor mai putea incadra sau nu norma.
4. Pentru luna decembrie, termenul limita pentru declararea si plata obligatiilor fiscale este miercuri 21 decembrie 2023, potrivit prevederilor codului de procedura fiscala.
Termenul de depunere a Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare – Formularul 390 VIES este data de 27 decembrie 2023, iar pentru depunerea Declaratiei informative privind livrarile/prestarile și achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394 – termenul este 03 ianuarie 2024.
5. Pentru societatile din HORECA care activeaza ca microintreprinderi singura cota de impozit va fi cea de 3% incepand cu anul 2024. Acesta se aplica urmatoarelor coduri CAEN:
5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
5590 – Alte servicii de cazare
5610 – Restaurante
5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a.
5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
6. La PFA in sistem real incepand cu anul 2024 CASS se va calcula la venitul net realizat. Va exista totusi un plafon minim de 6 salarii minime brute si un plafon maxim de 60 de salarii minime brute.
Daca veniturile PFA-ului sunt sub 6 salarii minime, se datoreaza CASS la plafonul de 6 salarii. Ca exceptie, nu se datoreaza CASS daca persoana fizica a realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
b) alte tipuri de venituri (chirii, dividende, etc), pentru care datoreaza CASS la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.
Daca veniturile nete depasesc 60 de salarii minime, CASS se calculeaza la plafonul de 60 de salarii minime.
7. In luna noiembrie, ANAF a comunicat contribuabililor un numar de 1.407 notificari de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de 71.971.326 lei;
Tot in luna noiembrie 2023 au fost realizate de catre structurile cu atributii de control fiscal din ANAF :
a) 3.948 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale și verificari documentare), fiind stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuata pierderea fiscala inregistrata de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei;
b) 3.816 controale antifrauda, fiind estimate implicatii fiscale in valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi şi confiscari) in valoare de 32.494.783 lei.
8. Pe site-ul ANAF este disponibil un Manual de control fiscal care continue informatii detaliate privind tipurile de controale fiscale desfasurate de organele fiscale.
Acesta este disponibil la adresa:
9. Incepand cu 1 ianuarie 2024, creste cota de TVA de la 9% la 19 % la alimentele cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat cozonacul şi biscuitii.
Prin zahar adaugat se intelege zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa și siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt e orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata și galactoza adaugate ca ingrediente, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neindulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceata.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.