Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Termenele de plata a impozitului micro si profit in 2024. Bonificatii

plata impozitului micro si profit 2024

Calendarul dupa care se realizeaza declararea si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor si al impozitului pe profit in anul 2024 este urmatorul:

Impozit pe profit

Presupunem ca anul fiscal este anul calendaristic.

Pentru primele 3 trimestre ale anului, termenul de declarare si de plata a impozitelor este pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului.

Mai precis:

a) 25 aprilie pentru trimestrul 1

b) 25 iulie pentru trimestrul 2

c) 25 octombrie pentru trimestrul 3

d) pentru trimestrul 4 nu se mai depune declaratia 100, ci se depune direct o declaratie anuala – D 101 in mod obisnuit pana la data de 25 martie. 

Ca exceptie, pentru perioada 2021 -2025, perioada in care se aplica prevederile Ordonantei 153/2020, termenul de depunere si de plata a impozitului final se prelungeste pana la data de 25 iunie.

Redam mai jos prevederile art. 41 alin.(1) din Codul fiscal:

Calculul, declararea si plata impozitului pe profit, cu exceptiile prevazute de prezentul articol, se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit. Nu intra sub incidenta acestor prevederi contribuabilii care se dizolva cu lichidare, pentru perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare.”

Impozit pe veniturile microintreprinderilor

In cazul impozitului pe veniturile microintreprinderilor se aplica metoda de calcul si declarare trimestriala dupa calendarul:

a) 25 aprilie pentru trimestrul 1

b) 25 iulie pentru trimestrul 2

c) 25 octombrie pentru trimestrul 3

d) 25 ianuarie a anului urmator pentru trimestrul 4

Declaratia care se depune in toate cele 4 perioade este declaratia 100.

Tot ca exceptie, in perioda 2021-2025, la fel fel ca in cazul impozitului pe profit, se amana depunerea declaratiei 100 pentru trimestru 4 al anului pana la data de 25 iunie 2024.

Aceasta OUG 153/2020 prevede posibilitatea acordarii unor bonificatii la plata impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor in cazul societatilor care au capital propriu pozitiv si in crestere.

a) pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual, iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. 

b) pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul datorat pe intregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV. In cazul in care valoarea reducerii este mai mare decat impozitul aferent trimestrului IV, diferenta care nu a fost scazuta din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declaratii rectificative;

c) in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit in anul pentru care se aplica reducerea, procentul aferent reducerii de impozit se aplica asupra impozitului pe veniturile microintreprinderilor insumat cu impozitul pe profit, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul pe profit.

Pe perioada aplicarii acestei OUG 153/2020, termenele pentru depunerea declaratiilor si pentru plata impozitului sunt urmatoarele:

a) pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator;

b) pentru contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor termenul pentru depunerea declaratiei aferente trimestrului IV si plata impozitului aferent acestui trimestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.

Reducerile de impozit care se aplica sunt:

a) 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;

b) daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a), reducerile au urmatoarele valori:

Procentul de reducere a impozitului Intervalele de crestere anuala a capitalului propriu ajustat

1) 5% pana la 5% inclusiv

2) 6% peste 5% si pana la 10% inclusiv

3) 7% peste 10% si pana la 15% inclusiv

4) 8% peste 15% si pana la 20% inclusiv

5) 9% peste 20% si pana la 25% inclusiv

6) 10% peste 25% 

c) 3%, daca inregistreaza o crestere peste nivelul prevazut mai jos a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a). Prevederile prezentei litere se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022.

Procentul de crestere a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 are urmatoarele valori:

Anul pentru care datoreaza impozitul Procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat

a) 2022 5%

b) 2023 10%

c) 2024 15%

d) 2025 20%

In cazul in care sunt aplicabile doua sau trei din reducerile prevazute mai sus, pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzatoare acestora se aduna, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *