Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Veniturile din dividende in 2024

Venituri din dividende

Din punct de vedere al legislatiei societatilor comerciale, dividendul este definit drept cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat.

Din punct de vedere fiscal dividendul este definit drept o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.

Fac exceptie urmatoarele:

a) o distribuire de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, consecinta a unei operatiuni de majorare a capitalului social;

b) o distribuire efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica;

c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;

d) o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii;

e) o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant;

f) o distribuire de titluri de participare in legatura cu operatiuni de reorganizare.

In categoria dividende se includ, din punct de vedere fiscal:

(i) castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare la organisme de plasament colectiv;

(ii) veniturile in bani si in natura distribuite de societatile agricole, cu personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie, unui participant la societatea respectiva drept consecinta a detinerii partilor sociale.

Dividendele pot fi repartizate anuale sau optional trimestrial.

Repartizare anualaRepartizare trimestriale
Se face pe baza situatiilor financiare anuale Se face pe baza situatiilor intermediare
Se regularizeaza cu dividendele distribuite in timpul anuluiSe repartizeaza in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor
Sunt stabilite de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor si aprobate prin hotararea AGASe inregistreaza in contabilitate drept creante fata de actionari, respectiv asociati (contul 463)
Se platesc trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale

Impozitul pe dividendele datorate persoanelor fizice

Impozitul pe dividende este datorat de catre persoanele fizice dar se retine la sursa de catre societatea platitoare si se vireaza la buget de catre aceasta.

Cota de impozit este de 8%.

Se declara de catre societate in doua declaratii fiscale:

1. Declaratia 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, pozitia 604 „Impozit pe veniturile in dividende distribuite persoanelor fizice”, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

2. Formular 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, pentru individualizarea impozitului retinut pe fiecare beneficiar.

In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii.

Contributia la sanatate -prevederi valabile din 2024

Persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% doar daca valoarea dividendelor incasate cumulata cu eventuale alte venituri (chirii, investitii, venituri din alte surse) cu exceptia veniturilor din activitati independente, depaseste 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in anul incasarii dividendelor.

CASS se calculeaza raportat la 3 plafoane stabilite in functie de salariul minim pe economie:

1.Daca veniturile sunt cuprinse intre 6, inclusiv, si 12 salarii minime brute:

 Baza calcul = 6 salarii minime brute

CASS =10% x 6 salarii minime brute;

2. Daca veniturile sunt cuprinse intre 12, inclusiv si 24 de salarii minime brute: 

 Baza calcul =12 salarii minime brute

CASS datorata = 10% x 12 salarii minime brute

3. Daca veniturile depasesc 24 de salarii minime brute:

 Baza calcul =24 de salarii minime brute

CASS datorata = 10% x 24 salarii minime brute .

Declaratia unica

In cazul depasirii plafoanelor mentionate anterior, se intocmeste declaratia Unica – Formularul 212 completand capitolul II, subsectiunea II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata.

Plata CASS este scadenta la data 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *