Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. In anul 2024 se aplica in continuare obligatia declararii contractelor de inchiriere la ANAF. Mai precis, persoanele fizice au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia. Formularul care se utilizeaza este declaratia 168.
La cere se anexeaza copia contractului de inchiriere. Daca bunul a carui folosinta se cedeaza este detinut in comun, fiecare coproprietar persoana fizica are obligatia depunerii cererii, in vederea inregistrarii contractului de inchiriere.
Incepand cu anul 2024 se aplica o prevedere noua in situatia in chiriasul este persoana juridica si proprietarul persoana fizica: chiriasul persoana juridica retine la sursa impozitul pe venitul din chirii, il declara si il plateste la stat.
De asemenea, se introduce o cota forfetara de cheltuieli de 20%.
In ce priveste CASS la chirii, se aplica la fel ca in anul 2023 trei plafoane, de 6, 12 si 24 de salarii minime.
2.Pana la finalul lunii februarie societatile vor trebui sa depuna declaratia 205, o declaratie care se depune pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din transferul aurului de investitii, realizate incepand cu 1 ianuarie 2023.
In ce priveste noutatile pe anul 2023 aduse formularului 2025, acestea sunt:
a) Legea nr.142/2022 a reglementat obligatiei de retinere la sursa a impozitului pe veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate. Astfel, entitatile prevazute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal, au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, declararii si platii acestuia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut atat pentru veniturile obtinute din Romania, cat si pentru cele obtinute din strainatate, impozitul fiind final.
b) Impozitul se stabileste in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare/instrumentelor financiare derivate (detinute o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv/detinute o perioada mai mica de 365 de zile), prin aplicarea cotei de impunere de 1% sau 3% asupra fiecarui castig.
3. S-a publicat formularul declaratie unice (212) pe anul 2023- privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 6/2024. Se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2023, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate, pe anul 2024.
Formularul a fost in data de 10.01.2024 si este disponibil aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
4. Angajatorii au obligatia sa majoreze salariul angajatilor care au contracte de munca cu vechime de 2 ani impliniti la 01.01.2024, inregistrati cu salariul minim. Nu este prevazuta in lege o limita minima a majorarii.
Termenul de transmitere in REVISAL a modificarii este de 20 de zile lucratoare de la data modificarii, mai precis data de 31 ianuarie 2024 (1 si 2 ianuarie precum si 24 ianuarie sunt zile nelucratoare).
5. Incepand cu anul 2024, s-a introdus un impozit special pe bunurile imobile de valoare mare (Legea 296/2023).
Sunt obligate la plata acestui impozit special persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei.
Impozitul special pe bunurile imobile este datorat pentru intregul an fiscal.
6. Persoanele fizice care detin in proprietate cladiri nerezidentiale trebuie sa aiba in vedere reevaluarea lor o data la 5 ani.
In cazul in care valoarea cladirii nu a fost reevaluata la termen, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile .
7. Exista 6 tipuri de tranzactii pentru care nu se aplica plafoanele la tranzactii cu numerar. Conform Legii 70/2015, acestea sunt:
a) depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR inclusiv in automatele de incasari in numerar.
b) plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului.
c) plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens.
d) retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice.
e) transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR, potrivit legii.
f) depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Bună ziua,
Declaratia unica contract de închiriere în valută , 1000 EUR lunar.
La realizat 2023, am calculat astfel:
1000 EUR x 12 luni x curs mediu 4,94650 a reieșit valoarea de 59358 lei, cu impozit 5936 lei și CASS 3600 lei . E corect ?
În 31.01 2014 contractul s-a reziliat.
Pentru o luna unde se trece CASS-ul ?
Buna ziua Liliana,
La veniturile din chirii se datoreaza CASS daca se depasesc plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii. Cu alte cuvinte, daca chiria pe luna ianuarie este sub plafonul de 6 salarii (3*3.300 lei) nu se datoreaza CASS.
Mult succes!