Pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
Pentru ce sume nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere?
Nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru:
a) sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel
b) obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii
c) cheltuieli de executare silita
d) cheltuieli judiciare
e) sumele confiscate precum și
f) sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor și sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.
Nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii pentru suma platita in contul obligatiei fiscale principale daca, anterior stabilirii obligatiilor fiscale, debitorul a efectuat o plata, iar suma platita nu a stins alte obligatii, stabilite prin:
a) declaratii de impunere depuse ulterior efectuarii platii;
b) declaratii de impunere rectificative sau decizii de impunere, inclusiv cele emise ca urmare a refacerii inspectiei fiscale. In aceste cazuri, se datoreaza obligatii fiscale accesorii de la data scadentei obligatiei fiscale principale pana la data platii, inclusiv.
Cum se stabilesc dobanzile si penalitatile de intarziere?
Dobanzile si penalitatile de intarziere se stabilesc prin decizii.
Comunicarea deciziilor referitoare la obligatiile fiscale accesorii in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central se realizeaza in functie de vechimea, cuantumul obligatiilor fiscale accesorii si starea juridica a contribuabilului.
Dobanzile si penalitatile de intarziere pot fi actualizate anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
Pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor şi stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere.
Penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:
a) se sting prin plata sau compensare pana la urmatoarele date: daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1 – 15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, inclusiv iar daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16 – 31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare, inclusiv.
b) sunt esalonate la plata, in conditiile legii. in acest caz, reducerea se acorda la finalizarea esalonarii la plata.
Penalitatea de nedeclarare
In situatia in care contribuabilul/platitorul nu a declarat sau a declarat incorect obligatiile fiscale principale, acestea se stabilesc de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
Pentru acestea contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare, fara a se mai calcula pentru acestea penalitati de intarziere. Stabilirea penalitatii de nedeclarare nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor prevazute de lege.
Penalitatea de nedeclarare se stabilește de catre organul fiscal central si se comunica prin decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare.
Cand nu se stabileste penalitatea de nedeclarare?
Prin exceptie de la prevederile mentionate anterior, Fiscul nu stabileste penalitate de nedeclarare daca:
a) penalitatea de nedeclarare datorata pentru creantele fiscale principale stabilite suplimentar de organele de inspectie fiscala, este mai mica de 50 lei;
b) obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinse in norme, instructiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/ platitorului de catre organul fiscal central.
Modul de calcul al penalitatii de nedeclarare
Penalitatile de nedeclarare se datoreaza pentru fiecare obligatie fiscala principala reprezentand impozite, taxe, contributii sociale, stabilita de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Cu exceptia situatiei in care obligatiile fiscale principale rezulta ca urmare a savaririi unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare, potrivit legii, penalitatea de nedeclarare se calculeaza pana ce cuantumul acesteia atinge nivelul obligatiei fiscale principale la care se aplica, ori de cate ori prin aplicarea metodei de calcul, penalitatea de nedeclarare depaseste acest nivel.
Termen de plata al penalitatilor de nedeclarare
Termenul de plata al penalitatilor de nedeclarare calculate de catre organul fiscal competent prin decizii se stabileste in functie de data comunicarii acestor decizii, astfel:
a) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, inclusiv;
b) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare, inclusiv.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.