Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Propunerea pentru amnistie fiscala, notificarea de conformare – Cronica antreprenoriala

amnistie fiscala

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Pe data de 2 septembrie 2024, Ministerul de Finante a publicat in Transparenta decizionala un nou proiect legislativ care are ca principala componenta o amnistie fiscala.

Mai precis, se propune anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi: persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutii publice.

Una dintre conditii este ca obligatiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv sa se stinga pana la 25 noiembrie 2024.
O alta amnistie se adreseaza persoanelor fizice, inclusiv celor care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale si care au obligatii bugetare principale restante la 31 august 2024, in cuantum de maximum 5.000 lei. Aceste persoane pot beneficia de:

– anularea a 50% din obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024, cu conditia ca restul sa fie achitat pana la depunerea cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.

– anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente acestor obligatii bugetare.

Pentru persoanele fizice are au obligatii intr-un cuantum mai mare de 5.000 lei, se ofera posibilitatea de a beneficia de urmatoarele:

a) anularea a 25% din obligatiile bugetare principale restante la 31 august 2024, cu conditia ca 75% din acestea sa fie achitate pana la depunerea cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024;


b) anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente acestor obligatii bugetare.

Pe langa prevederile legate de amnistie, proiectul prevede si o masura de recompensare a firmelor care isi indeplinesc obligatiile fiscale la timp.

Platitorii de impozit pe profit precum si platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, daca indeplinesc conditiile de mai jos :

a) toate declaratiile au fost depuse conform cerintelor din vectorul fiscal.


b) impozitul pe profit anual sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferent anului 2024 sau anului fiscal modificat care incepe in 2024, dupa caz, a fost achitat integral si la termenele stabilite de lege.


c) la termenul legal pentru depunerea declaratiilor privind impozitul pe profit anual aferent anului 2024 sau anului fiscal modificat care incepe in 2024, respectiv pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, nu exista alte obligatii fiscale sau bugetare restante.

2. S-a publicat modelul oficial al notificarii de conformare RO e-TVA prin Ordinul 6234/2024.

Notificarea de conformare RO e-TVA se transmite persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva, in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata.

In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA. Aceste prevederi intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

3. Pe data de 2 septembrie 2024 s-a publicat un proiect legislativ pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024.
Astfel, suma care urmeaza sa fie acordata sub forma de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 220 de lei/luna, respectiv de maximum 440 de lei/eveniment.

4. In cadrul sedintei de Guvern din 2 septembrie 2024, au fost adoptate masuri suplimentare pentru a proteja pensionarii cu venituri reduse, in contextul recalcularii pensiilor. Printre aceste masuri se numara majorarea pragurilor de venit pentru acordarea tichetelor sociale, a compensarii medicamentelor si a ajutoarelor pentru incalzire, astfel incat pensionarii sa continue sa primeasca sprijinul necesar, chiar si dupa recalculare.

Tichete sociale pentru alimente: limita de venituri a fost crescuta de la 2.000 la 2.210 lei, ceea ce permite unui numar mai mare de pensionari sa beneficieze de acest ajutor.

Medicamente compensate: plafonul de venit pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor a fost majorat de la 1.830 lei la 2.020 lei pe luna, facilitand accesul pensionarilor la medicamente esentiale.
Ajutor pentru incalzire: in cazul acestui ajutor, sumele rezultate in urma recalcularii pensiilor nu vor fi luate in considerare la stabilirea drepturilor, fiind valabil ultimul talon de pensie emis inainte de recalculare.

5. Pe data de 30.08.2024 s-a publicat formularul electronic al Declaratiei 216, declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare.


Termenul limita de depunere a formularului 216 la ANAF este :

– pana la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, in cazul persoanelor fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, depaseste 2.500.000 lei

– pana la data de 31 decembrie 2024 inclusiv in cazul persoane fizice si persoane juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.

6. Intr-un comunicat publicat pe data 1 septembrie 2024, Ministerul Finantelor si ANAF informeaza toti operatorii economici ca prevederile art. 13^1 lit. d)1 si e) din OUG nr. 41/2022 referitoare la netransmiterea coordonatelor GPS in sistemul e-Transport se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de pozitionare GPS, in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situatii, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost incarcate specificatiile tehnice necesare.

7. Ministerul Muncii a anuntat pe 29 august 2024 ca Guvernul a aprobat un proiect de Hotarare care aduce modificari si completari Normelor metodologice privind acordarea gratuitatii pentru transportul interurban persoanelor cu dizabilitati. Conform noilor reglementari, persoanele cu handicap grav si accentuat vor putea beneficia de transport interurban gratuit, indiferent de judetul in care au fost emise biletele de calatorie.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *