Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Amnistie fiscala, tichete cadou, zilieri, vanzare terenuri agricole – Cronica antreprenoriala

negocierea colectiva

Va prezentam mai jos cele mai noi informatii prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Legea privind amnistia fiscala in domeniul tichetelor cadou a fost trimisa spre promulgare in 18.02.2023. Legea prevede anularea diferentelor de obligatii fiscale principale, precum si obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor, a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pentru perioadele fiscale de la intrarea in vigoare a Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, respectiv a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare si pana la 31 decembrie 2020 inclusiv si neachitate pana la data intrarii in vigoare a acestei legi.

Anularea se aplica inclusiv in situatia in care tichetele cadou au fost acordate de catre platitorul de venit catre angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajatilor acestora in numele platitorului de venit.

2. DGRFP Galati a publicat in 17.02.2023 un material util referitor la declararea si plata impozitului pe veniturile din instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan. Impozitul pe veniturile din instrainarea prin vanzare a terenurile agricole situate in extravilan se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului notarial de vanzare a terenului agricol situat in extravilan si se declara de catre notarii publici integral ca venit la bugetul de stat, lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost incasat, conform legii. Impozitul poate fi platit de catre contribuabil fie la sediul biroului notarului public, in numerar sau prin intermediul unui terminal POS, fie prin virament bancar, in contul biroului notarial.

3. ANAF a actualizat pe site-ul propriu formatul electronic al Codului de procedura fiscala. Data actualizarii este 10.02.2023.

4. ITM Salaj a publicat o scurta sinteza a reglementarilor privind zilierii. Zilierii pot desfasura pentru un beneficiar exclusiv activitati necalificate, cu caracter ocazional, numai in domeniile de activitate stabilite de lege printre care: agricultura, vanatoarea si serviciile anexe, silvicultura, pescuitul si acvacultura, activitatile de alimentatie (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri,  hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinerea peisagistica si de spatii verzi etc. Anul trecut a fost introdus un nou domeniu in categoria celor pentru care pot fi folositi zilieri, respectiv “activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”.

In ceea ce priveste remuneratia bruta orara, aceasta poate fi negociata intre parti, dar nu poate fi mai mica decat valoarea orara a salariului minim, care in acest an este 18,145 lei/ora (conform HG  nr. 1.447/2022) si se aplica in toate domeniile de activitate.

Un zilier nu poate lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar exista si domenii exceptate de la aceasta regula, in care poate lucra pana la 180 de zile an.

Beneficiarul activitatii prestate de un zilier are obligatia sa inregistreze, la inceputul zilei de munca, datele de identificare ale acestuia in Registrul electronic de evidenta a zilierilor. Aceasta operatiune se face in fiecare zi in care zilierul se prezinta la lucru.

5. Facilitatile pentru abonamente pentru practicarea sportului se acorda doar din februarie 2023. Mai precis, este vorba de contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual, conform art. 76 alin. (4^1) lit. h) din Codul fiscal. 

6. ANAF a publicat un ghid privind stabilirea rezidentei fiscale pentru persoane fizice.

Acest ghid se adreseaza persoanelor fizice rezidente/nerezidente, care parasesc/sosesc in Romania si in cazul carora sunt necesare stabilirea/modificarea rezidentei fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obtinute. Materialul este disponibil aici: Ghid_rezidenta_2023.pdf (anaf.ro)

7. Formularul 230 – Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat a fost actualizat pe site-ul ANAF in data de 20 ianuarie 2023. De la aceasta data persoanele fizice pot dispune directionarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat in 2022.

Formularul 230 se depune pana la data de 25 mai 2023 inclusiv la organul fiscal competent (in raza caruia isi are contribuabilul domiciliul):

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *