O stim si noi, facturarea online nu este unul dintre cele mai amuzante subiecte. Pentru a explica intr-un mod mai placut care sunt beneficiile acesteia, ne-am hotarat sa folosim unele dintre cele mai intalnite intrebari pe care le primim din partea celor care inca nu folosesc facturarea online si sa le transformam intr-o serie de 7 povesti fictive. Atentie! Orice asemanare cu persoane sau fapte reale este pur intamplatoare!
Pe strada Visinilor, la parterul unei case vechi, s-a deschis o cofetarie cum erau cofetariile de odinioara: cuminti, cu fete de masa cadrilate, braga si miros de fondante. Ana mostenise casa de la bunicii ei si urmase un curs de cofetar-patiser, astfel incat a decis sa urmeze acest drum al antreprenoriatului.
A reusit sa convinga cativa investitori ca planul ei promite si in valva de documente, temeri, discutii, nici nu si-a dat seama cand s-a trezit ca are afacerea ei pe care trebuie sa o conduca.
Mai exista cofetarii bune, excelente chiar, dar e ceva ce doar cofetaria Anei are: cele mai bune amandine din lume, asa cum spune oricine a gustat vreodata una. Veneau oameni din alte localitati sa cumpere, iar comenzile online soseau unele dupa altele. Ana stia reteta de la mama ei, care o mostenise, la randul sau.
Nimeni nu stia care este ingredientul secret. Casa spatioasa ii permisese sa isi deschida propriul laborator, astfel incat putea experimenta cat dorea. Si uite asa a reusit Ana sa creeze tot felul de varietati ale amandinei traditionale, care mai de care mai interesante si realizate cu ingrediente neprelucrate, sanatoase.
De unde incepuse ca o cofetarie micuta, de cartier, Ana a inceput sa fie solicitata din ce in ce mai mult sa livreze prajituri la evenimente majore. Au crescut astfel productia, operatiunile logistice, precum si activitatile administrative. Daca pentru cele mai concrete probleme a angajat specialisti, Ana a pastrat in mainile ei activitatile de administrare a afacerii, fie si pentru ca trebuia sa ofere periodic informatii concrete investitorilor.
Printre aceste activitati administrative exista una pe care Ana ura cu pasiune sa o faca: facturarea. Orice comanda trebuia desigur sa fie inregistrata sub forma unei facturi care era trimisa clientului. Daca uita sau gresea ceva, contabila ei suna imediat si nu era una dintre cele mai calme si rabdatoare femei.
Adevarul e ca mai gresea: ba uita sa schimbe numele clientului, ba numarul facturii, ba se incurca la calculul sumei de TVA si tot asa. Contabila avea suficiente motive sa se supere. Iar odata cu dezvoltarea neasteptat de rapida a micii sale afaceri, Ana trebuia sa fie extrem de organizata, mai ales in ceea ce priveste toate aspectele financiare.
Intr-una din zile, a venit la cofetarie un fost coleg de la cursurile de cofetari-patiseri, care deschisese la randul lui un mic laborator si se axase pe prajiturile cu tematica – botezuri, petreceri de burlacite, de casa noua, practic orice sarbatorire care putea fi tradusa printr-un model creativ de prajitura. Afacerea lui se dezvolta si ea rapid, asa ca cei doi incepusera sa schimbe impresii:
– Pe mine ma omoara facturarea, ii marturisi Ana. Nu mai pot suporta, fac o gramada de greseli, sunt prea multe facturi de facut.
Fostul sau coleg o privi amuzat si ii facu cu ochiul:
– Eu am scapat de grija asta. Mi-am luat un program de-ala de facturare online, pe care il platesti in fiecare luna.
– Ce program? Au facut asa ceva? Factureaza pentru tine, sau cum? Se entuziasma Ana intr-o secunda.
– Haha, nu chiar, dar aproape. Scapi de greseli, de numerotare, de introducerea datelor clientilor, chiar merita incercat!
– Da, dar vezi tu, eu sunt complet anti-talent la tot ce inseamna tehnologie. Nu stiu sa folosesc programe de-astea…
– Nu exista asa ceva. Eu la inceput eram speriat ca nu voi sti sa folosesc programul, dar sincer sa fiu, nu exista nimic mai usor. Este facut sa fie folosit de oricine, extrem de simplu. Este suficient sa intri in program si vei vedea ca este perfect intuitiv, vei sti imediat ce ai de facut! Nu iti trebuie cunostinte de contabilitate, asa cum ai crede. In plus, gandeste-te ca toate datele firmelor sunt preluate direct de pe Internet. De asemenea, aceste date sunt memorizate in program, nu trebuie sa le completezi de fiecare data. Iar in ceea ce priveste modificarile legislative, nu putine sau rare, dupa cum stim, acestea sunt de fiecare data introduse in program sub forma de actualizari. Ele vor exista pur si simplu in program, tu nu trebuie sa faci nimic.
– Suna bine… Si daca am totusi intrebari, ce fac? Nu-mi place sa fiu fata-n fata cu un program, nu pot vorbi cu el si e super frustrant!
– S-au gandit si la asta. Daca nu intelegi ceva, exista o serie de tutoriale video, care iti arata pas cu pas ce ai de facut, si daca tot mai ai intrebari sau nu ti-e clar din filmulete un aspect sau altul, poti oricand sa contactezi echipa lor tehnica, ori telefonic, ori pe chat, direct din program. Serios, nu ai niciun motiv sa nu incerci, iti va schimba viata! Si este gratuit 30 de zile!
Ana ramase mult timp pe ganduri dupa aceasta discutie. Nefiind foarte tehnica, ii era frica sa incerce ceva atat de revolutionar. La scurt timp totusi, dupa o greseala destul de serioasa care a costat-o vreo 2 minute de mustruluiala din partea contabilei, si-a luat si ea programul de facturare. Si stiti ce spune acum? “Cum, tu nu folosesti asa ceva? Mie mi-a schimbat viata!”
Am vazut din povestea Anei, cea care face cele mai bune amandine din lume, de ce nu trebuie sa-ti fie teama de un program de facturare online, chiar daca tu crezi ca nu te pricepi la tehnologie. Sa vedem acum cum a invatat Claudiu, mecanicul auto devenit antreprenor, de ce este mai avantajos financiar sa folosesti un program de facturare online, chiar daca ar trebui sa platesti lunar o suma modica.