Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Incheierea unui contract la baza emiterii unei facturi de servicii

facturi de servicii

In cele ce urmeaza vom aborda o tema care consideram ca a starnit si starneste in continuare multe semne de intrebare in randul antreprenorilor care administreaza o societate prestatoare de servicii si anume, daca la baza unei facturi de prestarii servicii este sau nu obligatoriu sa stea un contract de prestari servicii.

Prin contractul de prestari servicii, prestatorul se obliga sa presteze beneficiarului anumite servicii, iar beneficiarul se obliga sa-i plateasca prestatorului suma convenita in contract.

In mod normal, un contractul de prestari servicii ar trebui sa contina cel putin urmatoarele informatii/sectiuni:

? date generale despre cele doua parti contractante;

? obiectul contractului (sunt mentionate serviciile de orice natura, ceea ce se obliga prestatorul sa ofere beneficiarului);

? durata contractului (de obicei se mentioneaza durata pana la care prestatorul va oferi beneficiarului serviciile mentionate la obiectul contractului);

? garantii;

? obligatiile partilor;

? clauza penala;

? incetarea contractului;

? forta majora;

? notificari;

? litigii;

? clauze finale;

? semnaturile celor doua parti contractante.

Toate modificarile aparute ulterior incheierii unui contract de prestari servicii se vor consemna intr-un act aditional la contractul initial.

Desi nu este obligatorie, consideram necesara intocmirea si semnarea unui contract de prestari care sa stea la baza facturii emise din mai multe considerente:

? contractul de prestari servicii acopera din punct de vedere legal ambele parti in situatia in care apar neintelegeri intre acestea;

? informatiile regasite intr-o factura nu sunt atat de cuprinzatoare, cateodata pot sa fie chiar insuficiente pentru inregistrarea in contabilitate (spre exemplu: de multe ori din denumirea serviciului prestat mentionat pe factura nu se poate face o idee clara despre ceea ce s-a prestat efectiv), insa daca exista la baza un contract de prestari servicii se poate apela la informatiile detaliate din acesta;

? in cazul in care beneficiarul serviciilor nu isi respecta termenul de plata, insa daca exista la baza un contract de prestari servicii, atunci prestatorul poate apela la aplicarea de penalizari de intarziere mentionate in acesta;

? spre exemplu, in cazul prestarii de servicii de contabilitate, la depunerea unor declaratii fiscale (formularul 010) la ANAF pentru clienti este necesara completarea unor informatii cu privire la:

-societatea cu care s-a incheiat contractul de prestari servicii de contabilitate;

-data incheierii contractului de prestari servicii in domeniul contabilitatii;

-data inceput contract;

-data sfarsit contract;

-numar autorizatie emisa de CECCAR.

Practic, daca nu ar exista la baza prestarii de servicii de contabilitate un contract, atunci nu s-ar putea completa si depune acest formular, el fiind incomplet.

facturi de servicii

Pe de alta parte, potrivit art. 57 alin. (2) din OMFP nr. 1802/2014, evenimentele si operatiunile economico-financiare trebuie evidentiate in contabilitate asa cum acestea se produc, in baza documentelor justificative.

Documentele justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte intocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie in concordanta cu realitatea. De asemenea, contractele incheiate intre parti trebuie sa prevada modul de derulare a operatiunilor si sa respecte cadrul legal existent.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

28 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *