Pe langa sediul social orice entitate, in functie de volumul de activitate si disponibilitate, poate sa isi mai deschida si alte puncte de lucru/sedii secundare unde sa isi desfasoare activitatea pentru care a fost autorizata societatea.
Daca te-ai decis sa iti deschizi sedii secundare, atunci ar trebui sa cunosti cateva aspecte importante cu privire la acestea:
1. Infiintarea sediilor secundare:
Pentru infiintarea oricarui sediu secundar este nevoie de pregatirea unei documentatii pe care ulterior membrii conducerii sau o terta persoana imputernicita o va depune la Registrul Comertului.
La fel ca si in cazul sediului social, pentru infiintarea de sedii secundare, antreprenorul trebuie mai intai sa stabileasca un spatiu care sa aiba aceasta destinatie. Acesta poate fi o locuinta (apartament sau casa) sau un spatiu de birouri (spatiu comercial, co-working space, hub; etc).
Documentele necesare pentru infiintarea sediilor secundare dar si pentru desfiintarea sediilor secundare pot fi gasite pe site-ul ONRC la urmatorul link.
2. Declararea la ANAF a sediilor secundare:
Dupa infiintarea sediilor secundare la Registrul Comertului, mai trebuie efectuata o etapa si anume aceea de inregistrare a sediilor secundare la ANAF.
In acest sens, exista doua situatii posibile:
1. declararea sediilor secundare cu minimum cinci angajati care se face la organul fiscal pe raza caruia se afla sediul secundar si pentru care este nevoie pregatirea urmatoarelor documente:
- declaratie de inregistrare / declaratie de mentiuni pentru sedii secundare – formular 060
- copia certificatului de inregistrare fiscala a persoanei juridice de care apartine sediul secundar sau filiala
- actul de inregistrare a mentiunii privind infiintarea sediului secundar pentru persoanele juridice fara scop patrimonial (incheierea instantei prin care s-a dispus inscrierea modificarii in Registrul asociatiilor si fundatiilor)
- dovada de spatiu pentru sediul secundar declarat
- declaratie pe proprie raspundere ca societatea are 5 salariati incepand cu data angajarii celui de-al 5 lea angajat, daca este cazul
2. declararea sediilor secundare cu mai putin de cinci angajati care se face la organul fiscal in raza caruia se afla inregistrata societatea mama si pentru care este nevoie pregatirea urmatoarelor documente:
- declaratia privind sediile secundare – formular 061
- copia certificatului de inregistrare fiscala a persoanei juridice de care apartine sediul secundar sau filiala
- actul de inregistrare a mentiunii privind infiintarea sediului secundar pentru persoanele juridice fara scop patrimonial (incheierea instantei prin care s-a dispus inscrierea modificarii in Registrul asociatiilor si fundatiilor)
- dovada de spatiu pentru sediul secundar declarat
- declaratie pe proprie raspundere ca exista mai putin de 5 salariati
3. Achizitionarea registrului unic de control pentru sediile secundare:
Registrul unic de control este un document care are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate, in domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege.
La fel ca si pentru sediile sociale, vei avea obligatia sa achizitionezi cate un registru unic de control si pentru sediile secundare, intr-un termen de 30 de zile de la infiintarea sediilor si sa le pastrezi la locul cu aceasta destinatie.
Acesta se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlalte categorii de contribuabili. Pretul unui Registru unic de control este de aproximativ 30 lei.
Daca nu achizitionezi registrul unic de control, in termenul prevazut mai sus risti o amenda de la 500 lei la 1000 lei iar daca nu prezinti registrul unic de control la solicitarea organelor de control risti o amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
4. Cod de inregistrare fiscala pentru sediile secundare:
Daca societatea detine mai mult de 5 angajati care isi desfasoara activitatea la aceste sedii secundare infiintate, atunci vor depune formularul 060 impreuna cu documentele mentionate mai sus, iar in cateva zile lucratoare, firma va primi un cod fiscal special.
5. Declararea impozitului pe venit pentru sediile secundare:
Codul fiscal special dobandit de la ANAF se va folosi doar pentru declararea impozitului pe salarii, din formularul 112, pentru acei angajati care isi vor desfasura activitatea la aceste sedii secundare.
In functie de acest cod fiscal trezoreriile vor sti sa vireze automat acei bani la primariile pe a caror raza sunt infiintate respectivele sedii secundare.
Impozitul pe veniturile de natura salariala pentru angajatii care isi desfasoara activitatea la sediile secundare se va declara la sectiunea F „Impozit pe venitul din salarii, defalcat pe sediul principal si sediile secundare” din cadrul formularului 112.
La sectiunea F.1. Sediul principal se va trece valoarea impozitului cumulata de la angajatii care isi desfasoara activitatea la sediul social iar la sectiunea F.2. Sedii secundare se va trece valoarea impozitului cumulata de la angajatii care isi desfasoara activitatea la sediul secundar.
De retinut este faptul ca sumele aferente impozitului pe salarii pentru sediile secundare se vor plati separat fata de impozitul pe salarii pentru sediul social, mentionandu-se valoarea aferenta fiecarui cod fiscal (a se face distinctia intre cod fiscal sediu social si cod fiscal sedii secundare).