Fiindca se apropie sarbatorile de iarna si finalul de an, multi angajatori fac in aceasta perioada evaluarea intregii activitati, inclusiv a performantelor angajatilor, motiv pentru care se gandesc la acordarea de bonusuri salariale. Conform articolului 160 din Codul muncii, salariul primit de un angajat cuprinde:
- salariul de baza
- indemnizatiile
- sporurile, precum si
- alte adaosuri
Asadar, pe langa salariul de baza, angajatul mai poate beneficia si de diverse alte sume acordate cu diferite scopuri si ocazii.
Tipurile de bonusuri ce se pot acorda de catre companii si care este tratamentul fiscal al acestora?
Prime de performanta
De cele mai multe ori angajatorii aleg sa recompenseze angajatii in functie de performantele lor, pe baza unor criterii stabilite in contractele de munca. De regula evaluarea se face anual, insa se poate face si cu alta frecventa, de ex. trimestrial sau semestrial. Fiecare firma isi poate stabili propriile criterii de evaluare a angajatilor. Nu exista o prevedere legislativa care sa impuna criteriile de evaluare. Aceste prime de performanta sunt impozitate in acelasi regim cu salariile acordate, adica sunt supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale. Acest tip de prima poate imbraca diverse denumiri: bonus de performanta, premiu anual si altele si se incadreaza ca element component al salariului la alte adaosuri.
Participarea salariatilor la profit
Potrivit articolului 76 din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit, considerate din punct de vedere fiscal, asimilate salariilor. Asadar, daca vrei sa acorzi prime sub forma de participare la profit, trebuie sa stii ca acestea sunt supuse impozitului, CAS si CASS, intocmai ca salariile.
Cadouri de Craciun
Tichetele cadou sau cadourile oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. Acestea nu sunt supuse nici contributiilor sociale in masura in care se incadreaza in suma de 150 de lei. Normele la codul fiscal prevad ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat. Desi pentru angajat aceste cheltuieli (care nu depasesc 150 lei) nu sunt supuse impozitului si contributiilor de asigurari, pentru angajatori (platitori de impozit pe profit) ele sunt deductibile limitat, fiind incluse in cheltuielile sociale. Limita de deductibilitate a cheltuielilor sociale este de 5% din fondul de salarii. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii. De asemenea, diferenta este supusa si contributiilor sociale (CAS si CASS). In aceeasi situatie se afla si cadourile care desi nu depasesc 150 lei/persoana, nu se acorda conform destinatiilor prevazute mai sus cum ar fi de exemplu cazul in care se acorda cadouri pentru ziua de nastere sau 10 ani de la infiintarea firmei, dar si altele de acest gen.
Ce alte beneficii mai pot primi angajatii?
Asigurari medicale suportate de firma
Un alt avantaj pe care il pot primi angajatii din partea angajatorilor si foarte apreciat este reprezentat de asigurarea medicala suportata de firma. Potrivit legii, nu sunt impozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Contributii la pensii facultative
La fel ca asigurarile de sanatate, contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana nu constituie venit asimilat salariilor si nu este impozitat si supus contributiilor sociale.