Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Noul act constitutiv si contract de munca, salariul minim in 2023 – Cronica antreprenoriala

eliberare factura si bon fiscal

Iata care sunt noutatile din editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:

1. Noile valori anuntate pentru salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2023, asa cum au fost discutate la reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social sunt:
salariul minim general 3.000 de lei, din care 200 lei scutiti de impozit si contributii de asigurari.
salariul minim in constructii: 4.000 lei. Noile valori nu au fost publicate inca in Monitorul Oficial.

2. Luna decembrie 2022 are 20 de zile lucratoare si urmatoarele zile libere oficiale:

  • 1 decembrie – ziua nationala a Romaniei (joi)
  • 25 decembrie – prima zi de Craciun (duminica)
  • 26 decembrie – a doua zi de Craciun (luni)

Pentru ultima luna a anului, Codul de procedura fiscala prevede la art. 155 alin.(2) ca scadenta si/sau termenul de declarare a obligatiilor fiscale care se se implinesc la 25 decembrie, sunt scadente si/sau se declara pana la data de 21 decembrie. In situatia in care data de 21 decembrie, este zi nelucratoare, creantele fiscale sunt scadente si/sau se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.

3. S-a publicat noul format al formularului-tip de act constitutiv ce se utilizeaza in procedura de constituire online a societatilor, aprobat prin Ordinul 5.307/C din 21 noiembrie 2022. Totodata, ordinul mai cuprinde si un nou format al cererii de inregistrare pentru persoane juridice si pentru persoane fizice, formatul elementele de siguranta si structura certificatului de inregistrare, in forma letrica si electronica, declaratia pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii, modelul certificatului constatator privind inregistrarea declaratiei pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii.

4. Ministerul muncii a publicat in 25.11.2022 proiectul de Ordin pentru aprobarea noului model cadru al contractului individual de munca. Contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat va cuprinde in mod obligatoriu elementele prevazute in acest nou model. Proiectul se afla in dezbatere publica pana in 04.12.2022.

5. In MOF 1020 din 20.10.2022 s-a publicat O nr. 1.001 din 13 octombrie 2022 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Prin legea 448/2006 se stabileste ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, iar cei care nu angajeaza persoane cu handicap in aceste conditii pot opta fie sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, fie sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei datorate sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.

Instructiunile prevad ca:

  • salariatii angajati cu fractiune de norma sunt inclusi in numarul total de angajati proportional cu timpul efectiv lucrat conform prevederilor contractului individual de munca
  • procentul de 4% din numarul total de angajati se determina ca medie aritmetica rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.
  • in efectivele zilnice nu se includ salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate
  • pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se iau in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi
  • procentul de 4% este un numar care are o valoare zecimala din doua cifre

Procentul de 4% se inmulteste cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sau, dupa caz, cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului in vigoare in luna pentru care se plateste, in functie de optiune.
Achizitionarea de produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate se realizeaza pe baza unui acord de parteneriat dupa un model prevazut in anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 .

6. AJFP Braila reaminteste intr-un comunicat adresat persoanelor fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala ca, incepand cu data de 01 ianuarie 2023, au obligatia inregistrarii la ANAF a contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia .
In cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 01 ianuarie 2023, inregistrarea la organul fiscal competent a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora.
Cererea de inregistrare a contractelor de inchiriere se depune, direct sau prin imputernicit, la registratura organului fiscal competent, prin posta cu scrisoare recomandata sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, dupa caz.

7. Copiii si juniorii legitimati la structurile sportive infiintate in baza Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 si care practica sportul in mod organizat cu scop in participarea la pregatire, competitii sportive nationale si internationale oficiale sunt considerati sportivi de performanta si beneficiaza lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice, denumite tichete de sportiv, potrivit unui act normativ publicat in MOF 1130 din 23.11.2022.
Fiecare beneficiar are dreptul la un singur tichet de sportiv pe luna, valoarea nominala a acestuia fiind de 150 lei. Legea se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

8. Ministerul de Finante a publicat in 23.11.2022 proiectul de ordin privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea
situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile. Spre deosebire de raportarile anului precedent, prin proiect se propune raportarea distincta a urmatoarelor informatii:

  • identificatorul entitatii juridice, raportat prin intermediul formularului de Bilant/Situatia activelor datoriilor si capitalurilor proprii (Codul LEI); Acesta va fi completat daca entitatea dispune de un cod LEI
  • cheltuielile privind consumul de gaze naturale, in cadrul cheltuielilor privind utilitatile
  • cheltuielile cu impozitul pe profit, respectiv veniturile din impozitul pe profit, rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *